Долар зріс. Як це змінить вартість палива на вінницьких АЗС?

Долар зріс. Як це змінить вартість палива на вінницьких АЗС?
Великі мережі АЗС поки не збільшили ціну бензинів та дизеля. А за минулі вихідні, 22-25 липня, автогаз продовжив дешевшати / Фото ілюстративне, depositphotos.com
  • Нацбанк України 21 липня підвищив курс долара до 36,57 гривні.
  • Банкіри прогнозують, це призведе до здорожчання дизелю, бензинів та автогазу. Бо усе пальне купують за кордоном і за валюту.
  • Експерти більш оптимістичні: здорожчання долара на 25% не стане причиною аналогічного подорожчання палива.

Минулого четверга Нацбанк підвищив офіційний курс долара аж на чверть, до 36,57 гривні.

«Війна триває вже майже п'ять місяців, за які відбулися суттєві зміни в нашій та світовій економіці. В таких умовах офіційний курс гривні на рівні 24 лютого (29,25 грн/$. - авт.) вже не відповідає реаліям та поступово втрачає роль якоря для очікувань», — пояснив мотивацію змін голова НБУ Кирило Шевченко.

У Нацбанку переконані, що таке підвищення курсу вирішує кілька проблем. По-перше, збільшить приплив валютної виручки, бо експортери та айтівці почнуть активніше заводити валюту в Україну, а не тримати її на закордонних рахунках. 

Відео дня

По-друге, зменшить обсяги спекуляцій, які виникали через велику різницю між офіційним та готівковим курсами. Бо до зміни офіційного курсу, один долар коштував, орієнтовно, 37 грн.

Ринок миттєво відреагував на ініціативу НБУ, підвищивши вартість продажу готівкового долара. На 25 липня курс у банках складав 39,25 грн/$, а у небанківських обмінниках — 39,5 грн/$.

Зростання може і не буде

Підвищення регулятором офіційного курсу на чверть призведе до зростання цін, зокрема на пальне. Але не плюс 25%, як офіційний курс долара.

«Корекція офіційного курсу, на нашу думку, зумовить десь 2-3 відсоткові пункти інфляції, з яких на пальне зумовить приблизно 0,6-0,8 відсоткового пункту», – зазначив заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук під час брифінгу 21 липня.

А от директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн спрогнозував, що рішення НБУ взагалі може не вплинути на рівень цін на заправках. Бо трейдери, мовляв, взагалі, після насичення ринку нафтопродуктами хотіли знижувати ціни, а тепер просто не будуть цього робити, через зростання курсу.

«Автогаз здешевшав на заправках за місяць на 25-30%. В окремих регіонах він вже нижче 29 грн/л, — писав на своїй facebook-сторінці Сергій Куюн — Ми очікували, що протягом тижня-двох ціна на дизпальне впаде до 45-48 грн/л, бензин міг втриматись внаслідок нестачі в постачаннях, яке спостерігається й надалі. Що буде далі? На жаль, про очікуване зниження доведеться забути. Але поточні ціни на заправках мають всі шанси утриматися без підвищення. Цьому буде також сприяти й зниження світових цін на нафту й нафтопродукти, яке спостерігається у липні».

Вартість палива на вінницьких АЗС

А що ми бачимо на практиці? Станом на 25 липня, на чотири гривні зросла середня вартість дизпалива на АЗС Chipo — до 57,9 грн за літр. На одну гривню (до 50,99 грн/л) зросла ціна А-95+ та на дві гривні (до 54,99) збільшилася середня ціна дизелю на АЗС Mango.

Натомість великі мережі АЗС, такі як WOG, ОККО, БРСМ, Укрнафта, наразі утримують ціни на попередньому рівні, за яких ціна бензинів 51-52 грн за літр, дизелю 56-57 грн.

Щодо автогазу, то новий курс долара поки не зупинив падіння цін на цей сегмент палива. Середня ціна на скраплений газ за вихідні (з 22 по 25 липня) в українських мережах АЗС знизилася на 30 копійок за літр — до 30,09 грн/л. Про це передає портал «Енергетичний кореспондент» enkorr.

Що ще Нацбанк змінив в операціях з валютою?

Крім зміни офіційного курсу долара, НБУ оновив низку інших обмежень, запроваджених після 24 лютого. Деякі з них регулятор послабив, а деякі посилив.

Відтак, українці як і раніше можуть знімати з гривневих платіжних карток за кордоном 50 тисяч гривень (в еквіваленті) на місяць. Водночас ліміт на зняття готівкової валюти з гривневих платіжних карток за кордоном змінено зі щомісячного на щотижневий: 12,5 тис. грн (в еквіваленті) на сім календарних днів;

А ще зменшено щомісячний ліміт на P2P перекази громадян за кордон із гривневих платіжних карток українських банків зі 100 тисяч гривень (в еквіваленті) до 30 тисяч гривень (в еквіваленті);

Також Нацбанк встановив обмеження на розрахунки картками за кордоном у розмірі 100 тисяч (у гривневому еквіваленті) з усіх гривневих рахунків клієнта в одному банку.

І ще НБУ дозволив банкам продавати безготівкову валюту українцям для розміщення на депозит, на строк від трьох календарних місяців без права дострокового розірвання у межах щомісячного ліміту 50 тисяч гривень (в еквіваленті).

 

Читайте також:

Нацбанк підняв курс долара на 25%: як це позначиться на українцях

У Вінниці на перехресті змінили організацію дорожнього руху. Водіїв просять звернути увагу

Як вінничанам отримати компенсацію за знищене авто під час війни

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Svitlana Svitlana

    За який час робиться загран паспорт та ІD

keyboard_arrow_up