Українські посвідчення водія визнали в країнах ЄС. Що це означає та скільки триватиме?

Українські посвідчення водія визнали в країнах ЄС. Що це означає та скільки триватиме?
  • У рамках «транспортного безвізу», який 29 червня уклала Україна та ЄС, українські водійські посвідчення повністю визнаватимуться на території блоку. Таке визнання має термін дії.

У середу, 29 червня, Україна та ЄС підписали Угоду про вантажні перевезення автомобільним транспортом. Вона скасовує необхідність отримання українськими перевізниками відповідних дозволів для здійснення двосторонніх та транзитних перевезень в держави ЄС та дозволяє уникнути зупинки експорту української продукції через автомобільні пункти пропуску.

Також ця Угода регулює використання українських прав у країнах Європейського союзу.

Раніше громадяни України могли використовувати водійські посвідчення нового зразка в ЄС, але не в усіх країнах. В Австрії, Латвії та Німеччині таке право надавалося лише на пів року.

Відео дня

Ці обмеження тепер скасовані. Змінювати посвідчення чи складати додаткові іспити не потрібно. 

Таке визнання допоможе українцям, які виїхали через війну, а також заробітчанам.

Зазначимо, що термін дії Угоди складає один рік з можливістю пролонгації. На постійній основі Угода запрацює після завершення усіх ратифікаційних процедур.

Детальніше про «транспортний безвіз» можете дізнатися за посиланням.

Пільгове розмитнення авто, нагадаємо, яке ввозять з-за кордону — скасували. Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7418. Тепер ті, хто ввозять з-за кордону авто, повинні будуть заплатити ПДВ та акциз. Покупці електрокарів матимуть пільги: їх звільнили від сплати пенсійного збору.

А ще збільшили розмір страхових виплат по «автоцивілці», що спричине зростання вартості страховки на 10-20%. Зокрема, розміри виплат зростуть таким чином:

  • зі 130 до 160 тисяч гривень у разі шкоди майну,
  • з 260 до 320 тисяч гривень у разі шкоди життю та здоров'ю (в розрахунку на одного потерпілого).

Зростає і гранична сума для самостійного оформлення ДТП за європротоколом — з 50 до 80 тисяч гривень. А наприкінці липня — з 24 числа і до трьох місяців після завершення воєнного стану — зміняться правила отримання водійських прав.

Спочатку потрібно буде пройти теоретичне навчання в автошколі, отримати свідоцтво та скласти в будь-якому сервісному центрі МВС теоретичний іспит. При цьому теорію можна вивчати дистанційно (через Zoom, Skype, Google Meet тощо).

Після цього знову треба буде пройти практичне навчання в автошколі, після якого майбутній водій складатиме практичний іспит та отримуватиме посвідчення водія. Люди, які після складання теоретичного іспиту, тимчасово виїхали в інші міста, можуть скласти практичний іспит в будь-якому сервісному центрі МВС. Раніше ця процедура відбувалась виключно за місцем реєстрації.

Про інші зміни, які торкнуться вінничан, читайте у цьому матеріалі: 

 

Читайте також:

Хто винен? На Соборній двоє на самокаті потрапили під колеса легковика

На Чорновола під колеса Ford потрапив чоловік на електросамокаті

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up