Пасхальні смаколики: 5 перевірених рецептів пасок від наших читачів (партнерський проєкт)

Пасхальні смаколики: 5 перевірених рецептів пасок від наших читачів (партнерський проєкт)
  • Великдень — це час, коли родини збираються разом, щоб відзначити свято та насолодитися смачними стравами, що стали невід'ємною частиною цього святкового дійства. Паска, зокрема, є важливим символом Великодня, що втілює в собі традиції та кулінарні шедеври багатьох поколінь.

Також читайте:

Великодні рецепти: 7 перевірених рецептів пасок від наших читачів


З наближенням Великодня ми раді презентувати вам захоплюючий огляд найкращих рецептів пасок, надісланих учасниками нашого конкурсу. Це чудова можливість зануритися в атмосферу святкового настрою та приготуванням смачних страв, які стали важливими символами родинних традицій.

Разом із партнером конкурсу ТМ Зерносвіт ми зібрали рецепти, які не тільки урізноманітнять ваше святкове меню, але й надихнуть вас на створення власних кулінарних шедеврів. Кожен із представлених рецептів відображає любов та старання авторів, а також їхні унікальні підходи до приготування традиційної паски.

Запрошуємо Вас взяти участь у конкурсі «Рецепт паски надсилай, борошно та міксер від ТМ Зерносвіт вигравай!», де кожен учасник гарантовано отримає 1 кг борошна від ТМ Зерносвіт, а рецепт паски, що набере найбільшу кількість вподобайок - міксер планетарний Тефаль.

Рецепт 1: Волога і дуже смачна паска від нашої читачки Ольги

З цієї порції тіста виходять паски, загальною вагою 1,5 кг.

Інгредієнти:
Для опари:

  • 50 г дріжджів;
  • 150 мл молока;
  • 150 г борошна;
  • Залишаємо на 30-40 хв. щоб піднімалося.

Для здобного тіста:

  • 200 г масла 82%;
  • 150 мл молока підігріти щоб масло розтануло;
  • 3 жовтки + 200 гр. цукру,
    Окремо розтерти до білої маси, а потім вливаємо до масляної суміші, помішуючи вінчиком. 
  • 500 г борошна поступово додаємо вимішуючи тісто.

Зʼєднуємо опару та здобу вимішуючи тісто лопаткою. Накриваємо харчовою плівкою і залишаємо підходити ще на 1 - 1,5 г.
Коли тісто підійшло обминаємо його додаємо наповнювач і родзинки. Додаємо ще 150 гр. борошна добре вимішуємо тісто.

Наповнювачі:

  • 200 г родзинок;
  • 30 мл коньяку;
  • Цедра з 1/2 лимона цедра з 1/2 грейпфрута;
  • 4 - 5 шт кардамону;
  • 1/2 ч. л. куркуми;
  • 1/2 ч. л. мускатного горіха;
  • 1 п. (16 г) ванільного цукру

Залишаємо ще підходити на 1 годину
Коли піднялося тісто обминаємо його і додаємо збитих 2 білка з щіпкою солі.
Наповнюємо форми тістом залишаємо щоб підросли. Випікаємо перших 20 хв. при температурі 200 градусів, потім 20 - 30 хв 180 градусів


Рецепт 2: Паска по рецепту Дарії Цвек від нашої читачки Ліни

Це супер смачна паска, в міру волога та дуже запашна. Готую не вперше уже, по рецепту відомої української кулінарки Дарії Цвек.

Паска по рецепту Дарії Цвек (Вихід з пів порції - 3 паски (форма діаметром 13 см) приблизно 300-350 г)

Вам залишаю рецепт на цілу порцію:

  • Борошно - 1 кг;
  • Молоко - 400 г;
  • Жовтки - 10 шт;
  • Дріжджі пресовані - 100 г;
  • Масло (або маргарин) - 200 г;
  • Цукор - 300 г;
  • Родзинки - 100 г;
  • Сіль- 1/2 ч.л;
  • Лимон (цедра) - 1 шт.

Готуємо опару: розводимо дріжджі в теплому молоці та додаємо 100 г цукру і 200 г борошна (від загальної кількості). Перемішуємо та залишаємо в теплому місці на 15 - 20 хв. (маса має збільшитися в об‘ємі вдвічі та утворитися так звана «шапка»). Додаємо в опару решту цукру, жовтки, родзинки, цедру лимона, сіль і поступово усе борошно. Вимішуємо тісто і в процесі (наприкінці) додаємо розтоплене або кімнатної температури масло (маргарин). Вимішуємо тісто (не менше 15 хв.) поки почне відставати від рук (у мене завжди все одно трохи липне, але я борошна більше не додаю). Ставимо (накривши) в тепле місце, щоб збільшилося удвічі.

Далі потрібно його обім‘яти і знову ставимо, щоб підросло. Розкладаємо тісто у підготовлені форми, заповнюючи на 1/3 частини. Ставимо ще раз на підйом (знов накритими). Перед випіканням змащуємо збитим яйцем з краплею молока. Поміщаємо паску випікатися в розігріту духовку. Спочатку температура 200 градусів, через 10 хвилин зменшуємо до 170-160 градусів. Випікати ще близько 30-40-50 хв.(час залежить від величини паски, чим менша форма - тим менше часу знадобиться, і навпаки). Дарія Цвек зауважувала, що борошна має бути рівно 1 кг, не більше (бо паска буде тугою) і не менше (бо паска впаде), та жир потрібно додавати обов’язково наприкінці.

P.s: перед тим як поставити в духовку, завжди накриваю фольгою, щоб не підгорів верх. Печемо з гарним настроєм та чистими думками. 


Рецепт 3: Шоколадка паска від нашої читачки Ірини

Шоколадна пасочка (вихід 2 шт по 500г)

  • 260 г борошна
  • 30 г какао
  • 15 г свіжих дріжджів
  • 100 мл молока
  • 4 ст. ложки води
  • половина чайної ложки соди
  • 20 г вершкового масла
  • 1 яйце
  • 50 г цукру
  • 80 г крихти шоколодаду
  • кориця
  • сіль дрібка

Приготування:

  1. Соду, воду, какао, сіль, цукор змішати і довести до кипіння. Дати охолонути. Відділити жовток від білка, білок взбити.
  2. Відміряти 60 г борошна. Тепле молоко змішати з дріжджями. Борошно змішати з дріжджями, залишити на 30 хв. В миску з опарою додати вершкове масло, жовток, суміш з какао, залишкове борошно, корицю. Замісити тісто, поставити у тепле місце на 1 годину. Тісто обім'яти, вмішати в нього шоколадну крихту та взбитий білок. Відкласти у тепле місце на 1-1,5 години.
  3. Перекласти у паперові форми і дати піднятись знову.
  4. Поставити в попередньо розігріту до 100° духовку, випікати 10 хв. Збільшити температуру до 180° та випікати ще ~ 40хв. Готову пасочку остудити та змастити розтопленим шоколадом. Смачного та гарних свят.

Рецепт 4: Ніжна паска для рідних від нашої читачки Віри

Маю рецепт великодньої паски, яка смакує всій родині, рідним та друзям. Має вологу текстуру, неперевершений смак та аромат. Рецепт просили багато мої знайомих, адже полюбляють саме таку вологу пасочку.

Для випікання 3 середніх пасочок потрібно:

  • 100 мл теплого молока
  • 25 г свіжих дріжджів (8 г сухих)
  • 200 г цукру
  • 3 жовтки (від середніх яєць)
  • 0,5 ч. л. солі
  • Ваніль - 200 г сметани (20-25%)
  • +/- 570 г борошна (400 г + 170 г)
  • 80 г вершкового масла

Для більшого аромату я додаю цедру 1 апельсина, 2 ст. л. міцного алкоголю, щоб довго зберігати і 1/4 ч. л. куркуми для кольору. Для наповнення беремо сухофрукти, або цукати. Приблизно 60 г цукатів та 80 г родзинок, які попередньо замочую в апельсиновому соку. Важливо всі інгредієнти завчасно підготувати і дістати з холодильника, адже продукти мають бути кімнатної температури.

Готуємо опару. У тепле молоко додати 1 столову ложку цукру від загальної кількості, дріжджі та 3 столових ложки борошна від загальної кількості. Я використовую свіжі. Решту цукру та 1 ч. л ванільного цукру змішуємо з жовтками і 0,5 ч л солі. Гарно вимішати вінчиком, або міксером та додати куркуму за бажанням. Сюди сметану, я використовую жирненьку, не менше 20%. Для аромату додати цедру 1 апельсина. Після того, як гарно ви мішали необхідно додати 2 ст л міцного алкоголю (віскі, ром, коньяк). Сюди додати опару і гарно перемішати.

Далі поступово додаємо просіяне борошно. За можливості просійте двічі, тоді тісто підніматиметься краще. Замішати тісто необхідно до липкої консистенції, воно має бути консистенції густої сметани. Після цього накриваємо плівкою залишаємо підрости в 2-3 рази. Мені допомагає духова шафа, яку вмикаю на мінімум і на дверцята ставлю тісто. Тим часом можна замочити сухофрукти в апельсиновому соку. Поки тісто підніматиметься сухофрукти вберуть весь сік. Після того як тісто підійшло викладаємо його на робочу поверхрю щедро присипану борошном і зверху також насипаємо борошно. Вимішуємо тісто, воно має бути мʼяким і залишитись липким, водночас триматись суцільним шматком. Далі беремо мʼяке вершкове масло і по маленькій частині вмішуємо в тісто. Це найважчий етап, але завдяки цьому отримуємо волокнисту та вологу серединку пасочки. Поступово тісто ставатиме все більш гладким і менш липким. Загалом вимішувати необхідно 15-20 хвилин. Далі перекладаємо у змащену олією миску, щоб тісто ще раз піднялося.

Останній етап - вмішати сухофрукти. Для цього тісто розстелити як пласт на робочій поверхні та додати сухофрукти. Добре вимішати. Тісто викладаємо у форми заповнюючи на 1/3. Залишаємо тісто в формах піднятись вдвічі. Випікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці приблизно 40 хвилин. Відкривати духовку перші 25 хвилин не можна, щоб пасочки не впали. Коли випічка повністю вистигла прикрашайте на власний смак. Я готую желатинову глазур та прикрашаю горіхами, сухофруктами та шоколадною глазурʼю.

Щасливого Великодня, перемоги та миру Україні.
Нехай ваші пасочки будуть вдалими та смакують родині.


Рецепт 5: Святкова паска від нашої читачки Аліни

Смачний рецепт паски:

  • Молоко - 400 мл.;
  • Дріжджі - 70 гр.;
  • Жовтки - 10 шт. + сіль;
  • Цукор - 300 гр., + ваніл.цукор;
  • Борошно - 1 кг.;
  • Масло - 200 гр.;
  • Родзинки - 100 гр.;
  • Цедра лимона.

Випікаю 170°, 45 хв.

Глазур:

  • Желатин - 1 ст. л.;
  • Вода - 3-4 ст.л.;
  • Цукор - 250 гр.;
  • Вода - 50 мл.

Розвести желатин, зварити сироп.
Зʼєднати, збити до білої, пишної, щільної маси.
Прикрасити паску.

Умови конкурсу тут

keyboard_arrow_up