Петрушенко та Власенко дебатували на різних майданчиках (прес-служба ГО “Моніторинговий центр”)

Петрушенко та Власенко дебатували на різних майданчиках (прес-служба ГО “Моніторинговий центр”)
  • Вікторія Петрушенко, яка набрала у першому турі 42,7% голосів, восьмого квітня ввечері спілкувалася з виборцями – викладачами, науковцями та студентами, в актовій залі медичного університету, де не обійшлося без гострих епітетів на адресу останнього опонента.
  • А Олег Власенко, який отримав у першому турі 23,9% симпатій виборців, у той же час виступив в ефірі ютуб-каналу "Ми - вінничани", після закінчення якого… стрімко піднявся у рейтингу.

 

Згідно з результатом не репрезентативного опитування користувачів, яке виставили в мережу власники каналу, він набрав аж 70% голосів проти 30%, які віддали перевагу Вікторії Петрушенко.

Чи це явна передвиборча маніпуляція, покаже результат фінального голосування в середу, 10 квітня.

Наразі однозначно можна констатувати той факт, що у Вінниці проходять найбрудніші вибори ректора за останні роки. А “тихий” медичний університет, який завжди намагався не виносити сміття з хати, так взагалі вперше за сто років зіткнувся з подібним.

Справа в тому, що головну посаду тут завжди призначали, а не обирали.

Герой України Василь Мороз від дзвінка до дзвінка “просидів” ректором 35 років

Після його звільнення 20 січня 2023 року наказом міністерства охорони здоров'я України виконувачкою обов'язків керівника вишу призначили Вікторію Петрушенко, - оперну співачку та хірурга, яка перебувала на цій посаді 8 місяців.

Після інспірованого скандалу з плагіатом, який нібито було виявлено в докторській дисертації Петрушенко, наказом того ж міністерства вибори були призупинені. Але незабаром, за півроку, відновлені.

За цей час по рейтингу “ректорки, що співає” лупили десятками статей з компроматом у ЗМІ та соціальних мережах.

А до нової дати голосування підтягнулися й інші кандидати, серед яких були технічні - для гарантії проведення другого туру. 

Проаналізувавши передвиборчий контент, наша громадська організація “Моніторинговий центр”, тим часом, не виявила фактично жодних персоналізованих негативних матеріалів на адресу її опонентів – Світлани Жук (набрала у першому турі 4,8%), Олени Комар (0,5%), Андрія Семененка (5,1%). ), Віталія Тихолаза (14,1%).

Лилося з багатьох щілин більшою мірою на Вікторію Петрушенко, колег якої звинуватили навіть у перешкоджанні журналістській діяльності, відкривши відповідне кримінальне провадження.

Їй приписували заморську нерухомість, роботу на агресора та іншу нісенітницю.

Було й таке, коли певні "громадські діячі" спробували передати від Петрушенко "на самий верх" хабар, щоб "гарантувати" її обрання

“Ця комбінація була розроблена недоброзичливцями, можливо, пов'язаними з кандидатом, щоб спровокувати мене на незаконні дії. Не вийшло. Зловмисників було викрито, спіймано на місці злочину співробітниками СБУ і заарештовано”, - деталізувала минулого літа ЗМІ в. о. ректора сенсаційну новину.

Що ж виходить? Виборчий штаб кандидата №1 не задіяв чорний PR, обмежившись відстоюванням своєї позиції в судах та у “білих” публікаціях та роликах.

(До слова, суд заборонив Національному агентству із забезпечення якості вищої освіти - виносити свій вердикт щодо наявності чи відсутності запозичень у наукових працях Вікторії Петрушенко).

Можливо, саме ця "нестандартна" в наші дні тактика, застосована її технологами, і зіграла злий жарт з аутсайдерами виборчих перегонів.

Їх апофеозом стали ролики кандидата №2 на своїй сторінці у ФБ про побори, які "за тоталітарного ректора Петрушенко кратно збільшаться"! І про те, що на нього здійснюється космічний адміністративний тиск.

У відповідь на цей випад в понеділок на дебатах кандидат №1 парирувала:

“Перед першим туром голосування всі отримували на месенджери матеріали, що ганьблять честь і гідність. Я дуже прошу повернутися вас у людську подобу, згадати, що ви чоловік, у вас має бути людська гідність. Достатньо наш університет перетворювати на смітник!”.

І висловила прохання, щоб у день тиші виборці могли проаналізувати програми та дії кандидатів, проголосувавши за майбутнє університету.

Соцмережі захвилювалися питаннями: чому проректор Власенко усі сорок років свого служіння науці мовчав про тотальну корупцію у нашому медичному та раптом заговорив?

На хамське запитання молодої особи із зали “Ваша програма така ж фейкова, як і наукові праці?” Петрушенко відповіла наступне:

“У залі знаходяться науковці, які в команді готували досліди для моєї дисертації. А заяви Нацагентства - замовні та проплачені”.

На дебатах, які цього вечора паралельно організували у студії “Ми - вінничани”, Олег Власенко був не менш виразним.

 

Він розповів, що першим поняття плагіат застосував... Ісус Христос у своїй заповіді “Не вкради!” і що він дуже негативно ставиться до цього явища.

А на запитання журналістки Софії Копач “Що буде з медичним університетом, якщо Вікторія Петрушенко стане ректором, коли Нацагентство виграє суд та буде доведено плагіат у її дисертації?”, кандидат №2 відповів:

“Ну, ця ситуація можлива!.. Її у правовому полі вирішуватиме наш засновник – міністерство охорони здоров'я України”.

keyboard_arrow_up