Зворушлива підтримка! Понад 200 книг і брелоки-обереги передали воїнам, які проходять реабілітацію

Зворушлива підтримка! Понад 200 книг і брелоки-обереги передали воїнам, які проходять реабілітацію
  • Твори українських класиків та сучасних авторів у межах акції «Літературний донат 2.0» Віктор Бронюк та фонд «Подільська громада» разом із вінничанами зібрали на запит захисників, які після поранень лікуються в Україні та за кордоном.
  • Читання, як арт-терапія, кажуть лікарі, має особливий позитивний вплив для морального відновлення.

Підбиваючи підсумки акції «Літературний донат 2.0», лідер гурту ТІК та голова представницької ради фонду громад «Подільська громада» Віктор Бронюк особисто прийшов подякувати діткам у центр підліткових клубів VinSmart. Адже крім книг, які активно приносили разом зі своїми батьками, маленькі вінничани також підготували зворушливі малюнки та брелоки-обереги, які з вдячністю за все створили для захисників.

— Видно, що кожен малюнок і авторський брелок діти створювали й малювали від чистого серця. Для когось це може здатися дрібницею, та з 2014 року багато спілкуючись із захисниками, я точно знаю, наскільки це важлива і дуже крута мотиваційна річ для воїнів. Відчувати таку щиру підтримку і вдячність їм важливо, — каже Віктор Бронюк. — Я знаю безліч історій, коли саме дитячі малюнки оберігали бійців від куль і були справжніми талісманами. Хай так буде і надалі!

Відео дня

Книги чекають воїни у шпиталях

Історія акції «Літературний донат» розпочалась у березні. Перший збір книг для бібліотеки військової частини 3008 Національної гвардії України зініціював вінницький письменник та військовослужбовець Сергій Татчин.

— Наш фонд тоді також доєднався і спільними зусиллями у березні у військову бібліотеку вдалося передати багацько книг, — розповідає голова правління «Подільської громади» Олена Данілова. – Другу хвилю акції «Літературний донат 2.0» ми розпочали у квітні вже з ініціативи Віктора Бронюка, який отримав запит забезпечити книгами саме українські шпиталі, а також закордонні реабілітаційні центри, де після поранень відновлюють здоров’я українські військовослужбовці.

Закликавши всіх переглянути свої домашні бібліотеки і поділитися книгами з воїнами, Віктор Бронюк першим передав власний «літературний донат».

— Приніс повне зібрання творів Павла Загребельного, книги Сергія Жадана, «Кобзар» Тараса Шевченка, презентаційні видання про різні регіони України, які мені дарували під час гастролей ТІК. Загалом передав два пакети книг, — розповідає Віктор Бронюк. — Я щиро дякую дорослим і дітям, хто всім серцем перейнявся нашою акцією і приніс свої книги. Золота українська класика і багато видань сучасної української літератури — всього під час другої хвилі акції нам вдалося зібрати понад 200 книг, які із захопленням читатимуть наші захисники.

Акція тепер триватиме постійно

Лікарі у шпиталях та реабілітаційних центрах часто наголошують, що після травм і пережитого воїнам, які під час лікування обмежені у русі, замість постійного перегляду новин з фронту для морального відновлення значно корисніше саме приділити час читанню.

Тому, підбиваючи підсумки «Літературного донату 2.0», у фонді «Подільська громада» вирішили акцію зробити безтерміновою. Тепер вона триватиме постійно.

Всі, хто бажають долучитись та передати захисникам книги, можуть приносити «літературні донати» у будні дні у фонд «Подільська громада» (вул. Брацлавська, 27а), вінницький хаб «Місто змістів» (вул. Сковороди, 11) та VinSmart центри за місцем проживання.

Українська класика і сучасна українська література, книги з бізнесу, психології та розвитку, пізнавальні і художні твори, англомовні видання — книги можна приносити будь-які. Єдине і абсолютно зрозуміле виключення — російські книги.

— Українська книга — це те, чого боїться ворог, з чим бореться, над чим лютує і що водночас додає сили і наснаги нашим захисникам і захисницям тримати оборону, — зазначає команда «Подільської громади». — Тому будемо вдячні всім, хто поділиться книгами з воїнами. Книги потрібні для «почитати», «повчитися», «відпочити», тобто абсолютно різні жанри, різні автори. Єдина умова — без русні.

Читайте також:

Тіна Пересунько: «Диригент Кошиць у 1914 році був у захваті від Вінниці, що була як цвітучий вишневий садок»

«Без тебе мені не потрібне небо!» Гурт ТІК вразив зворушливою прем’єрою, у якій кожний впізнає себе

Пів століття тому вінницькі лялькарі першими здійснили постановку українською мовою

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up