Закупляють амуніцію й тепловізори. Вінничани на книжкових аукціонах зібрали понад мільйон для ЗСУ

Закупляють амуніцію й тепловізори. Вінничани на книжкових аукціонах зібрали понад мільйон для ЗСУ
  • Кілька тисяч книг знайшли нових власників, а понад 1 мільйон 200 тисяч гривень переказали на допомогу нашим захисникам та захисницям. Таку суму вдалося зібрати на книжкових аукціонах, які організовують вінничани.
  • Поспілкувалися з ініціатором проведення аукціонів та розповідаємо, як до цієї доброї справи можете долучитися й ви. 

Вже сьомий за рахунком книжковий аукціон проводять вінничани Олександр Гнатюк та Сергій Філіппов. Олександр — засновник спільноти книголюбів «Враження UA», і саме там проходять аукціони. Долучитися може кожен. Алгоритм дій такий: 

  • у спільноті оголошують про старт майбутнього аукціону;
  • читачі/ки надсилають книги на торги;
  • організатори формують по рубриках, фотографують книги, штампують та викладають допис у спільноту;
  • розпочинаються торги. 

Книжкові лоти є з різними стартовими цінами, починаючи від 30 і до 600+ гривень. Під час торгів їхня вартість зростає, бувало, що сягала навіть більше ніж дев'ять тисяч за книгу. Від організаторів є одна сувора вимога — жодних російськомовних книг та творів російських авторів. Якщо ж такі книги їм надсилають, то організатори віддають їх на макулатуру. 

— Ми почали проводили аукціони через місяць після початку повномасштабної війни. Спершу я записався в ТрО, але через проблеми зі здоров’ям опинився в запасі, — розповідає Олександр Гнатюк. — Тоді я був в «інформаційних-військах», а згодом ми з другом Сергієм придумали робити такі книжкові аукціони. 

Відео дня

На першому аукціоні вінничанам вдалося зібрати 118 990 гривень, а з кожним наступним аукціоном в організаторів вдається збирати все більше і більше грошей. До прикладу, на п'ятому вдалося зібрати понад 250 тисяч, а на останньому шостому — 218 тисяч гривень. 

— Всі гроші ми переказуємо на нагальні потреби для передової. Закупляємо тепловізори, тактичні навушники і окуляри, балістичні шоломи, автівки, дрібну амуніцію, аптечки тощо, — продовжує Олександр. — Зараз ми готуємося до старту сьомого аукціону, який розпочнеться 1 жовтня, тому всі куточки у моїй квартирі наповнені книгами. 

Якщо ви хочете долучитися до аукціону, то підписуйтеся на спільноту «Враження UA», де він й буде проходити. А, якщо хочете надіслати книги для майбутніх аукціонів — пишіть Олександру. На аукціоні, до слова, виставляють й нові книги, які надсилають видавництва чи українські автори безпосередньо. 

За словами організаторів, люди відправляють різні цікаві книги, за які відбуваються гарячі змагання. Інколи читачі борються за книгу до останніх секунд завершення аукціону. 

До прикладу, серед унікального був Перший том Шекспіра в перекладі Пантелеймона Куліша 1882 року. 

— Присилають нам й ті книжки, які нині важко знайти на ринку. Або, до прикладу, цікава ситуація була з книгою Ярослава Мельника «Маша, або Постфашизм». Особисто я купував її за подвійною знижкою за 30 гривень, а на аукціоні за неї активно велися битви, і її купували навіть за 800 гривень, — говорить чоловік. — На першому аукціоні ми дуже хотіли зібрати 50 тисяч, і навіть не планували проводити другий. Але зараз ми бачимо, що потрібно продовжувати цю справу, хочеться до кінця року зібрати два мільйони гривень для ЗСУ. 

Веде спільноту книголюбів Олександр вже шостий рік поспіль. Каже, хотів створити місце, де кожен зміг би висловитися про прочитані твори. Зараз спільнота вінничанина у Facebook має понад 80 тисяч підписників. 

Між проведеннями аукціонів, Олександр організовує й книжкові розіграші, гроші з яких також йдуть на ЗСУ. До прикладу, нещодавно розігрував 35 книг за донат в 500 гривень. 

— Зараз ми бачимо, що ця ініціатива може зберегти життя і здоров'я людей. Ти можеш впливати на хід війни, принаймні у якійсь маленькій ділянці, — розповідає вінничанин. — Наприклад, ми точно знаємо, що придбані нами тактичні окуляри врятували життя військовим. Наші захисники пересувалися вночі, і саме завдяки тактичним окулярам побачили ворожу розтяжку, яку б без них вони не помітили і могли б загинути. 

Після завершення кожного аукціону, Олександр звітує в соцмережах, додаючи світлини придбаного для українського війська. 

 

Читайте також:

У Вінниці стартував Мангеттенський міжнародний кінофестиваль! Встигніть побачити кращі фільми світу до 28 вересня

Історики пояснили, що зображене на гербі Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up