«Захистити здоров’я та життя». Що за соціальний паспорт з’явиться у вінницьких пенсіонерів?

«Захистити здоров’я та життя». Що за соціальний паспорт з’явиться у вінницьких пенсіонерів?
Фото ілюстративне
  • Чи є алергія, які ліки вживає, на що хворіє — ці та інші відомості будуть записані в соціальному паспорті одиноких вінницьких пенсіонерів.
  • Такі «Картки життя» мають зекономити час екстрених служб у разі надання невідкладної медичної допомоги.

Бабуся Надія живе далеко від дітей та онуків, єдиний її компаньйон вдома – це кіт Васька. Раптом бабусі стає погано — схопило серце або піднявся тиск і єдине, що вона встигає зробити – це викликати швидку. Втім медики по приїзду не можуть дізнатися в літньої жінки, чи має вона хронічні захворювання, гіпотонік вона чи гіпертонік тощо.

Щоб зекономити час лікарям у таких невідкладних ситуаціях та дати шанс зберегти життя пацієнтам, для людей поважного віку у Вінниці незабаром мають запровадити соціальний паспорт «Картка життя». У документі буде інформація про вік людини, контакти родичів чи соціального працівника, а також відомості про алергічні реакції, прийом медикаментів тощо.

«Картка життя» стала однією зі складових програми «Громада відкритих можливостей для людей похилого віку Вінницької територіальної громади на 2021-2023 роки».

Відео дня

— «Картка життя» включатиме весь спектр необхідних даних для людей літнього віку з метою захисту їхнього здоров'я. Ми плануємо, що першими учасниками цього проєкту стануть вінничани, які перебувають на обліку у Територіальному центрі – біля 6000, а одиноких біля 2000, — розповіла директорка департаменту соціальної політики міської ради Валентина Войткова.

За її словами, «Картка життя» буде у спеціальній коробці в холодильнику або на ньому. На холодильнику буде наліпка, яка інформуватиме, що там є необхідний документ.

Ідейна натхненниця цього проєкту, голова ГО «Центр Поділля-Соціум» Анна Моргун розповіла, що подібні картки для літніх людей вже давно практикують в Європі.

— Ми запозичили цей досвід у Польщі, бачили, як це працює в них. У нас зараз ця ініціатива на етапі обговорень та пропозицій, нам важливо зрозуміти, як на це зреагують люди старшого віку. На реалізацією ми будемо працювати спільно і з медиками, і з поліцією, і департаментом соцполітики. Важливо, що всі вінничани могли скористатися такою можливістю, — сказала Анна Моргун.    

А поки соціальний паспорт «Картка життя» перебуває у стадії обговорення та презентацій серед вінничан поважного віку, реалізовувати проєкт планують у наступні роки.

Вінницька пенсіонерка Лідія Романенко схвалює таку ініціативу і розповідає про близьких подруг, які «на старості років лишилися самі».

— От в мене є подруга, в якої цукровий діабет. Всяке може статися з нею, та й взагалі з кожним з нас. А так лікарі собі одразу будуть знати, що і як робити, і що призвело до такого стану. То це, звісно, хороший документ. А інше питання — хто викличе «швидку» для самотнього пенсіонера, якому раптом стало погано? — розмірковує пані Лідія.   

Читайте також:

«Маршрутками катайтесь і не скигліть». Чому вінничани незадоволені роботою громадського транспорту?

«Коли вас видно, ви лишаєтесь живі». Скільки коштує безпека велосипедиста?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Next

    Директорка департаменту соціальної політики міської ради Валентина Войткова,  має НЕ розповідати що робити, а РОБИТИ те про що розповідає отримуючи за те немалу зарплату і премії,  керуючи цілим департаментом, і двома управляннями.
  • Наталья Горошко

    Чем дальше в лес, тем больше дров...

keyboard_arrow_up