Чохли для гаджетів та килимки: як на Вінниччині виготовляють вироби з вживаних речей

Чохли для гаджетів та килимки: як на Вінниччині виготовляють вироби з вживаних речей
фото з сторінки проекту
  • Зі старого светра чи футболки — трендові килимки, чохли, еко-торбинки та гаманці. 
  • У селі на Вінниччині місцеві майстрині на старовинних верстатах виготовляють нові речі із непотрібного одягу. 
  • Розповідаємо, як зародився цей проект та чим унікальні їхні вироби. 

 

Як позбавитись від непотрібного одягу, не шкодячи довкіллю? Для цього створили громадську ініціативу «Vereta», що працює у селі Стіна Томашпільського району. Там за старовинними верстатами троє місцевих жінок створюють яскраві килимки та інші речі з старого текстилю. 

«Зберігаємо ремесло і підтримуємо екологію»

Проект «Vereta» працює з березня, ідея та організація належить Юрію Степанцю з громадської організації «Наше Поділля». Ця організація вже понад десять років займається, зокрема, екологічними ініціативами. Вони, наприклад, створювали станцію глибокого сортування сміття EcoHope.  

— На станції сортування люди у нас питали: «А що можна робити в текстилем?». А відповіді у нас не було, адже компостувати його не можна, бо там багато штучних волокон, палити — не екологічно теж. Відповідно з цього ми зрозуміли, що це проблема, — розповідає Юрій Степанець. — Ще свого часу, кілька років тому, наша організація купила в селі Стіна будинок для еко-центру. Там ми проводили молодіжні обміни на екологічну тематику, вчили місцевих жителів сортувати побутові відходи, і попри це, досліджували саме село. 

Відео дня

За словами організатора «Vereta», вони виявили, що у цьому селі живе чимало майстринь, які вміють працювати за ткацькими верстатами, і у багатьох хатах такий верстат припадає пилом. 

— У певний момент я подумав, що ці верстатами можна і треба використовувати, щоб відроджувати це ремесло, і одночасно боротися з проблемою із текстилем. Так і зародилась «Vereta». У цьому проекті поєднується дві лінії: з одного боку ми позбуваємося непотрібного текстилю, а з іншого боку — створили виробництво за допомогою місцевих жителів, які можуть на цьому заробити. Адже, якщо бути відвертим, то економічних можливостей у селі небагато, — продовжує Юрій. — Цим ремеслом зараз займаються в основному старші люди. Але після запуску нашого проекту, у наших майстринь з'явилися учениці. І тому ми віримо, що ткацтво таким чином не помре, а відродиться. Можливо, просто у іншій формі. 

«З проблеми робимо цінність»

Працюють майстрині за дерев'яними верстатами, яким вже 50, а деяким й сто років. У асортименті «Vereta» спочатку були лише килимки, а нещодавно додали ще й чохли для ноутбуків. За словами Юрія, команда майтринь наразі виготовила кілька чохлів, еко-торбинок та гаманців.

Таким чином вони хочуть розширити асортимент та зацікавити людей ткацтвом, як ремеслом, так і тканими виробами зокрема.

— Тканину для виробів ми беремо з фабрик, які мало не щодня викидають обрізки нової тканини з виробництва, тому ми домовились, що ці обрізки вони віддаватимуть нам. Крім того, весь непотрібний одяг вінничани приносять у станцію глибокого сортування «Shuttle», і з цього одягу ми виготовляємо щось цілком нове, — розповідає організатор. — Кожен вибір унікальний, адже ми з проблеми робимо цінність. З того, що мало б викинутися, — виріб, який ще прослужить сто років. 

Як дізнаємось, на виготовлення однієї доріжки, наприклад, майстриням потрібно витратити один-два дні.

За словами Юрія, в основу роботи «Vereta» вони заклали три цінності, і з ними намагаються жити. По-перше, це переробка текстилю. По-друге, сталий розвиток, оскільки важливим є те, що це виготовляють в селі, і це, відповідно, дає роботу місцевим жителям. По-третє, це — соціальна складова, оскільки частина коштів з продажу йтиме на соціальні проекти в селі.

— Ми б хотіли, щоб люди приїжджали у село Стіна і купували ці доріжки там. Ми б могли проводити майстер-класи по ткацтву і все таке, — каже Юрія. — Бо насправді — це село варте того, щоб туди приїжджали туристи. Воно самобутнє, мальовниче і надихаюче. 

Вироби «Vereta» можна побачити на їхній сторінці у соцмережі.

 

Читайте також:

«Записали відео за день і без жодного бюджету»: 15-річні вінничани зняли соціальний ролик

«Усі питання мають бути озвучені»: HR-менеджерки розповідають, як успішно пройти співбесіду

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up