«Якщо для галочки, то краще не робити». Скільки коштує обвінчатися у вінницьких церквах?

«Якщо для галочки, то краще не робити». Скільки коштує обвінчатися у вінницьких церквах?
  • Обряд вінчання в церкві — це укладення шлюбу перед Богом. Відтак вважається, що наречені, які вступають у церковний шлюб, мають все зважити і бажати цього всією душею.
  • Як виявилося, вінчання двох закоханих сердець – справа досить мультизадачна, адже напередодні церемонії наречені мають пройти цілий ряд обрядів.
  • В одному храмі таїнство коштує 1000 грн, в іншому — 700 грн, а десь взагалі безкоштовно. Про те, що необхідно для проведення церемонії в церкві, особливості та вартість обряду у Вінниці — читайте далі в матеріалі.

Весілля — це особливий день в житті кожної пари, втім якщо в РАЦСі можна розписатися за десять хвилин, то підготовка до вінчання і сама церемонія в церкві місцями нагадує справжній квест.  Щоб все пройшло красиво і так, як хочеться нареченим, до вінчання потрібно готуватися заздалегідь, так радять священники.

Наприклад, є особливі дні, коли священнослужителі не проводять такі обряди  — багатоденні пости, великі храмові свята тощо, тому записатися треба завчасно. Окрім того, напередодні таїнства пара має познайомитися зі священником, пройти передшлюбні науки, сповідатися, причаститися, а часом навіть постити.

Вінничанка Тамара Беленко нещодавно допомагала сестрі в організації вінчання і розповіла, що перш, ніж обрати церкву, де провели церемонію, довелося пройтися містом.

Відео дня

—Ми спочатку заходили у Кафедральний собор, там нам сказали, що вінчання коштує 1000 грн і треба залишити коровай. Але так як ми замовили трьохярусний, то вирішили, що нам це не дуже підходить, тому пішли дізнаватися в інші церкви. Зайшли у храм Ксенії Петербурзької, там просто сказали про пожертву, конкретної такси не називали. Тому зупинилися ми на цьому місці, — розповіла сестра нареченої.

Власне, журналісти «20 хвилин» теж завітали в шість храмів у Вінниці, щоб дізнатися, скільки коштує обряд та що для цього потрібно. Почався наш маршрут з району Київської, а закінчився на Вишеньці.

Всюди ми запитували про необхідні атрибути для вінчання пари, яка цього року святкуватиме 30-річчя з дня укладення офіційного шлюбу.  

Храм «Свв. Жон-Мироносиць»

Єпархія ПЦУ

Адреса: вулиця Київська, 126а

— Спершу треба обрати день і час, потім священник повідомить, коли прийти на сповідь та причастя. Треба для вінчання обручки, рушник під ноги, хустки для вінців та для зв’язування рук, натільні хрестики, ікони, жінка має взяти з собою хустину, щоб покрити голову. Наречені мають знати молитви «Отче наш», «Богородицю Діву». А в довільній формі можна принести коровай, цукерки, печиво. Ну і пожертва на храм може бути, — так розповіла працівниця цього храму.

Храм блаженної Ксенії Петербурзької

Єпархія УПЦ

Адреса: вулиця В.Чорновола, 2а

— Ми вінчаємо в п’ятницю та неділю. Перед вінчанням треба сповідатися та причаститися, а перед самою церемонією три дні бажано постити. Для обряду потрібні обручки, пара ікон (якщо куплені на базарі чи в магазині, то треба їх заздалегідь освятити), чотири свічки для наречених та свідків,  рушник або шарф для зв’язування рук, бажано щоб жінка його потім носила, тому хустину я не пропоную. Хліб або коровай, півлітра вина за 50 грн можна купити в нас у церкві. Свідоцтво можна безкоштовне, а можна за 25 грн – така симпатична листівочка. Ціна за вінчання – хто скільки дає,  — пояснила матушка Ксенія.

Спасо-Преображенський кафедральний собор

Єпархія ПЦУ

Адреса: вулиця Соборна, 23

— В нас є певна підготовка до вінчання: має бути бажання, віра наречених і перед вінчанням люди проходять дві бесіди, сповідуються, готуючи свої душі для благодаті.  Перш за все, має бути не формально, а з вірою у те, що Господь дарує їм небесне благословення. Після того, як визначилися з датою, треба записатися в журнал. До того часу, повторюсь, треба покаятися. Причастя – це кульмінація єднання людини з Богом, тому якщо це для галочки, то цього краще не робити. Бесіди можна пройти у нас щотижня (середа-четвер о 18:оо), —розповів нам отець В’ячеслав.

Про всі інші атрибути для вінчання та саму вартість обряду в кафедральному соборі ми вже дізнавалися у касирки.

— Обряд коштує 700 грн, ви просто платите в касу. А те, що повинні з собою принести — це дві ікони, рушники. Ікони в нас парні 440 грн (квадратні), а напівколом 640 грн за пару. Коровай можна залишити тут, можна забрати, вино нареченим будуть давати пити з однієї чаші, — зазначила жінка.

Костел Святої діви Марії Ангельської

Адреса: вулиця Соборна, 12

Перш за все, у костелі нас запитали адресу проживання — важливо, щоб хоча б одна сторона з подружжя мешкала на території костелу. Традиційне для православних вірян вінчання у цьому храмі називається «Таїнство подружжя» —  це так зване місце і спосіб освячення та взаємної допомоги на дорозі до Бога.

— Щоб укласти подружній зв’язок потрібно, щоб принаймні одна сторона була католиком. Обряд не проводиться, якщо нареченим менше 18 років та у разі перешкод для укладення подружнього зв’язку. Повідомити в парафіяльну канцелярію про своє бажання укласти подружній зв'язок не пізніше, ніж за півроку до планованого одруження.  Після цього треба пройти передшлюбну підготовку. Вона включає 15 зустрічей з душпастирем та 4 зустрічі на тему природного планування сім’ї, — розповів брат Ярослав.

Окрім того, нареченим потрібно ще зібрати всі необхідні документи: паспорт, церковне свідоцтво про хрещення, церковне свідоцтво про миропомазання та інші документи за вказівкою душпастиря.

У католицьких храмах обряд вінчання дещо відрізняється від православних, розповіли нам у канцелярії костелу.

— В католиків підготовка до шлюбу триває півроку. За цей час молоді повинні відвідати щонайменше 10-15 тематичних зустрічей, які проводить священик. Він і готує їх до таїнства сповіді і причастя. Коли пара приходить на вінчання, священник спершу дивиться, чи це є шлюб між католиками чи змішаний. Є певні норми – католицька церква має певні вимоги до своїх парафіян. Пара приходить до настоятеля, де в них відбувається розмова. Головне, аби наречені були охрещені і бажання повінчатись було прийняте за власною волею, без примусу. При другій зустрічі зі священиком укладається передшлюбний протокол. Якщо вони обоє католики, можна сповідатись разом. Якщо ж інших конфесій, то одна сторона може обрати свою церкву. Однак, якщо захоче укласти шлюб у католицькій, то потрібно буде заповнити необхідні документи. Сам обряд у католиків інший, аніж у православній церкві. Служба йде інакше. До прикладу, у православній свідки тримають корони. У католиків такого немає. Однак присутність свідків теж обов'язкова. Є важливий момент – слова подружньої пари, присяга у вірності і любові. Обряди вінчання супроводжуються виключно благодійними внесками, — розповіла жінка.

Храм Воскресіння Хрестового

Єпархія УПЦ МП

Адреса: вулиця Хмельницьке шосе, 5

— В нас 1000 грн вінчання коштує, можна окремо пожертвувати на храм, але це як хто собі бажає. Якщо ікони вдома є, то можна принести свої, можна купити в нас: є по 550 грн, є по 1000 грн, є за 700 грн. Треба принести хлібчик чи коровай, якщо будуть свідки, то платочки треба взяти і для них. Все як в РАЦСі, рушники, платочки, — такий експерс-курс провела працівниця храму.

Хрестовоздвиженський храм

Адреса: вулиця Келецька, 59а

Єпархія УПЦ

— Наречені мають бути віруючі, не родичі одне одному. Записуватися потрібно заздалегідь, перед вінчанням треба нареченим пройти бесіду з батюшкою. Саме вінчання коштує 900 гривень, — розповіла працівниця храму.

Скільки коштують вінчальні атрибути

Для того, щоб дізнатися загальну суму всіх речей, які знадобляться молодим на вінчанні в церкві, ми взяли за основу список зі Спасо-Преображенського кафедрального собору. Всі ціни переглянули в інтернет-магазинах.

Отже, стандартний набір для вінчання складається з:

  • Двох ікон Спасителя і Божої Матері  — від 350 грн (за одну ікону)
  • Два рушники на ікони — від 160 грн
  • Один рушник під ноги —від 150 грн
  • Один рушник під коровай — від 150 грн
  • Коровай — від 100 грн
  • Вино — 89 грн
  • Хустка на руки — від 299 грн
  • Обручки — від 1659 грн
  • Свічки вінчальні — від 160 грн
  • Стрічка — від 30 грн

Загальна сума склала 5166 грн. Сюди ми порахували дві ікони та рушники під них, дві обручки та все інше зі списку.

Ми також розпитали у вінничан, як вони ставляться до традиції вінчання та наскільки актуальне для них це таїнство. Деталі у відео:

Відео Володимира Бабкова

Читайте також:

Таїнство хрещення. Кому зі священників вінничани довіряють хрестити своїх дітей?

Чат зі священником та молитви в телефоні. Ми перевірили, як працює додаток ПЦУ

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Max Fireline

    Ви - зірка вінницького журналістського осередку, пані Діано !
    Читаю всі Ваші матеріали, дивлюсь усі Ваші опитування і не можу натішитись - настільки вже все гарно !! (І Ви - в першу чергу !!!!!)
    Дякую Вам за працю !!!
  • Max Fireline

    Боже, пані Діано, ви така гарна!
    Така вишукана, що й годі!
    І матеріал дуже цікавий створили, дякую Вам за працю!
    Ви - класна журналістка!

keyboard_arrow_up