Таїнство хрещення. Кому зі священників вінничани довіряють хрестити своїх дітей?

Таїнство хрещення. Кому зі священників вінничани довіряють хрестити своїх дітей?
Обряд хрещення у вінницькій церкві. Фото з фейсбук-сторінки Хр.Свв. Жон-Миронисця
  • Хрещення дитини — це велике таїнство, до якого батьки підходять благоговійно та обдумано.
  • Ми вирішили дізнатися, з якими священниками найчастіше консультуються вінничани про церковні обряди, а також до кого цілеспрямовано йдуть на хрещення.

У Вінниці близько 20 храмів, куди люди приходять, щоб помолитися чи висповідатися. Там вінчаються і хрестять дітей. Для того, щоб всі обряди пройшли комфортно, прихожани обирають церкву не лише за зовнішніми критеріями та місцем розташування. Важливим фактором для більшості є і священнослужитель, який не тільки буде проводити всі ритуали, а й відповідатиме за священне таїнство обрядів.      

За відгуками, у першу п’ятірку в рейтингу найпопулярніших церков у місті потрапили Храм Блаженної Ксенії Петербурзької, Храм Хрестовоздвиженський, Ієзуїтський костел, костел Діви Марії та Свято-Миколаївський храм. Вінничани відмічають приємну атмосферу, зручне розташування та історичну цінність будівель, окрім того наголошують і на мудрості та харизматичності священнослужителів.

Журналісти «20 хвилин» вирішили дізнатися, до кого зі священників звертаються вінничани, аби похрестити своїх дітей. Для батьків, які хочуть провести такий обряд, надзвичайно важливо, щоб священнослужителі гарно ставилися до дорослих, дітей та самого таїнства.

Відео дня

Свято-Воскресенський храм

Адреса: Хмельницьке шосе, 5

Єпархія УПЦ

Тут проводять хрещення, вінчання, миропомазання, причастя, богослужіння, можна висповідатися тощо.

Вінничанка Анна Єфремова зазначила, що хрестила в цій церкві сина у отця Олександра.

— Отець Олександр дуже приємний на вигляд та спілкуванню молодий чоловік. До дитини відносився з ніжністю. Нам було важливо, щоб малий не боявся, бо йому був рік і здорових бородатих дядь він боїться, — розповіла вона.

Вероніка Орлова додала, що всі таїнства там безкоштовні, однак можливі добровільні пожертви на храм.

Храм Свв.Жон-Мироносиць

Адреса: вул.Київська, 130

Єпархія УПЦ

Вінничани відмічають затишну і святкову атмосферу в церкві, а також хороше і чуйне ставлення отця Романа до діток. Зокрема, Тетяна Анцупова залишилася задоволена хрещенням.

— Отець Роман дуже чуйний, відразу встановлює контакт з дитиною та батьками, — сказала вона.

Юлія Галицька додала, що отець Роман — чудовий батюшка.

— Сім років тому ми хрестили в нього доньку. Він дуже сонячна і тепла людина, — згадує жінка.

Ольга Левадська теж хрестила дітей саме в отця Романа. Жінка залишилася задоволеною на всі 100% і згадує, що у процесі її діти зовсім не плакали.

Женя Гулько додала, що найбільше їй сподобалося індивідуальне проведення обряду.

— Він завжди одну дитинку хрестить за раз, дуже уважно ставиться до малечі, коли дитина плаче, то він допомагає заспокоїти, ще й дуже гарно все проводить, — підкреслила вона.

Храм Покрова Пресвятої Богородиці

Адреса вулиця Пирогова, 157А

Єпархія УПЦ

Дуже рекомендують вінничанки і настоятеля протоієрея Антонія Ковтонюка. За їх словами, атмосфера в церкві надзвичайно приємна, а священник докладає максимум зусиль для проведення обрядів у комфорті.

— Там найкращий батюшка, і час підкаже, і все необхідне порадить. Золота людина, — сказала Ольга Марьянчук.

Вікторія Колесник додала, що з цим священнослужителем пов’язані особливі спогади, адже там вона вінчалася з чоловіком та охрестила старшу доньку. Про інше місце для хрещення молодшої дитини навіть не задумується.  

Храм Св. Вмч. Георгія Побідоносця

Адреса Вінницькі Хутори, вул.Незалежності, 33Д

Єпархія УПЦ

Вінничанка Ірина Мельник із власного досвіду зауважує, що у цьому храмі добре все — атмосфера, проведення обрядів та священнослужителі. Окремо відзначила отця Георгія.

— Там гарний храм, гарне ставлення до всіх. Хор можна слухати і слухати! У храмі є ікона Матінки Божої, Золоте яблуко, до якої приїжджають і моляться ті, хто хоче мати діточок і кому Господь вже дарував. Ми там хрестили онуків, діти своїх похресників, а ще були на вінчанні. Служби дуже сподобалися! — сказала вона.

З теплом згадують і отця Дмітрія (Дмитро Паршин). Вінничанка Наталя Завальнюк зауважила, що цей священник дійсно від Бога.

— Хрестили на хуторі Шевченка, усе добре, священик дуже привітний. Ми всі залишися задоволені. Отець акуратно ставився до дитини, коли обрізав волоссячко, то робив це обережно дуже, щоб не поранити дитину,  — згадує Альона Мушко-Виговська.

Храм Блаженної Ксенії Петербурзької

Адреса і телефон вул.Чорновола, 2а

Єпархія УПЦ

У цьому храмі вінничанки виокремлюють батюшку Олексія — зазначають, що він хороша і відкрита людина. Окрім того, важливим і приємним фактором стала відсутність «здирництва».

Сніжана Вєтрова розповідає, що восени хрестила там доньку в священнослужителя Олексія. Їй дуже сподобалося ставлення і те, що за хрещення не вимагали грошей.

— Там немає ціни і такси. Тобто, маєш можливість і бажання, то жертвуй на храм, — сказала вона.

Задоволеною таїнством хрещення залишилася і вся родина Оксани Момот.

— Батюшка Олексій дуже хороша і відкрита людина. Для хрещення передбачена маленька капличка, там тепло, водичка тепленька. Дитина не злякалася, все пройшло просто супер! І що важливо, що хрещення безкоштовне. Хрещені батьки за власним бажанням пожертвували гроші на церкву, але цього ніхто не змушує робити, — зізнається вона.

Читайте також:

Варто освіжитись. Скільки коштують вінницькі фонтани?

Хочуть зварити 100-кілограмовий вареник. Де і коли?
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (64)
  • Galina Malyarenko

    Фу, проплачена стаття. Аж огидно і тут реклама. Хрестили дитину у Отця Романа вашого. Шкуродер ще той і це під час війни. Здер гроші з кумів поки ми одягали дитину, а кумам було не зручно нас підводити та й заплатили. Я розумію що зараз все не безплатно, але сума була пристойна. Мене вичитував у церкві що моя дитина у мене плаче, а він своїй не дав би плакати, хоча сам мою дитину і довів до істерики.

    Якщо дитина плаче потрібно передати іі батькам щоб ті заспокоїли а не чекати поки буде істерика у дитини. Взагалі не розумію як людина яка не має відношення до народження цієі дитини може вичитувати матір яка виносила і народила і з ніг валиться, бо всі розуміють, що це важка праця і не легке випробовування

    За 2500грн куми постояли біля прилавка із храмною утворю, бо чомусь всю конфесію іх там поставили стояти з дитиною .
  • Наталья Кузнец

    Отець Роман Петрик
  • Светлана Яцина

    У всьому світі ні копійки не беруть за обряд хрещення. Тільки в Україні це коштує грошей.

    Larisa Kotlyarevska reply Светлана Яцина

    Светлана Яцина А не розкажете за які кошти живуть священники в інших державах, якщо Ви про весь світ знаєте?

    Vladyslav Yankovsky reply Светлана Яцина

    Когда мне довелось крестить ребёнка друга, нам ничего не говорили ни о каких деньгах и ни о каких "таксах". В самой церкви сказали "сколько можете, если есть возможность или желание", добавили "можете ничего не платить, это совершенно не обязательно". Так что... + ко всему, я уверен, что и в России, и в Беларуси обряд крещения стоит денег. И в других родственных нам православных словянских странах так же.

    Допускаю, что на какой храм/на каких церковнослужителей натолкнётесь.
  • Anastasiia Baran

    Мали неприємну ситуацію в Храмі Стрітення на електромережі.😡 Врезультаті нерви ,зневіра та так і не хрещена дитина ...та і в Храмі !
    Все виправив отець в Храмі Покрови ,що біля центрального мосту .
    Дійство було неймовірне. Дякую долі.

keyboard_arrow_up