«Я люблю ламати шкільні стереотипи», — говорить краща вчителька Вінниці

«Я люблю ламати шкільні стереотипи», — говорить краща вчителька Вінниці
Валентина Воронецька
  • До ТОП-50 цьогорічної премії Global Teacher Prize Ukraine, яку отримують найкращі вчителі країни, увійшло двоє вінницьких викладачів. Ми поговорили з ними і тепер тезово публікуємо їхні найцікавіші думки.

На жаль, обидвоє вінницьких вчителів не увійшли до ТОП-10 премії, та ми все одно зустрілися з ними, аби дізнатися, завдяки чому вони посіли місця серед 50-ти кращих освітян країни. 

Героїнею першого матеріалу стала Валентина Воронецька, яка викладає Всесвітню історію, громадянську освіту та економіку в гуманітарній гімназії №1 імені Пирогова. 

Валентина розповіла нам про вчителів, які подобаються учням, навела приклади хорошої мотивації школярів, торкнулася теми емоційного вигорання освітян та пригадала, як проводила незабутні батьківські збори і педраду. 

Відео дня



— Закритий, як особистість вчитель — це вчитель старої авторитарної радянської школи.

— Освіта — це соціальний ліфт, який дає людині реально необмежені можливості. Звісно, за умови, якщо людина готова вчитися і працювати над собою. 

— Не можна засуджувати вчителів, які зустріли інклюзію в багнети. Їх ніхто до цього не готував і не вчив, як в таких умовах працювати. Для викладачів це були додаткові виклики і стреси через відсутність спецнавичок,обладнання, архітектурної доступності тощо. Одна справа, коли дитина має фізичні вади, і зовсім інша, коли ментальні. Дитина з психічними розладами може неадекватно поводитися на уроках, що ускладнює або й унеможливлює навчання. Звісно, ми толерантні до особливої дитини, але чи це толерантно до всіх оточуючих: інших дітей та вчителів. Цей дискомфорт послаблює позитивна практика запровадження асистента учителя та асистента учня.

— Вчитель — це жива людина, і коли він перевантажений великою кількістю роботи, то може стати роздратованим. Як і хірург, який робить вже надцяту операцію, може не звертати увагу на умовні сльози і емоції учнів. Від усіх цих ЗНО, олімпіад, конкурсів, перевірок в ньому притупляється людяність. Вчитель також може бути агресивним і дратівливим. Але це не тому, що він такий поганий, а тому, що в сьогоднішніх реаліях багато вчителів переобтяжені роботою, яка виходить за межі їх основного навантаження. 

— Для того, аби вчителі завжди були в хорошому настрої і постійно могли проявляти емпатію до учнів, в школах потрібно багато чого змінити. Наприклад, у фінів в учительській є кавомашина, холодильник, кухня, де вони можуть перекусити. Є масажне крісло, в якому можна розслабитись. А наші вчителі, як білка в колесі. Через це вони можуть втрачати відчуття реальності і «виходити з берегів». 

— Вчителі — це дорослі діти, які подорослішали настільки, щоб зрозуміти свої обов’язки, але не настільки, аби забути, як це бути дітьми. 

— Діти люблять учителів-професіоналів, добрих, з почуттям гумору, в міру демократичних і в міру суворих. Діти люблять молодих. Чим менша різниця у віці, тим краще їм порозумітися. 

— Учнів не потрібно сприймати, як баласт, який тебе мовчки слухає. Сьогодні запорукою успіху є партнерські стосунки вчителів з учнями. 

— В освіті бракує чоловіків. Навіть для покращення мікроклімату педагогічного колективу. 

 — Діти вчаться в того, хто їм подобається. Якщо дитині не подобається вчитель, то, швидше за все, їм не подобається і предмет, який він викладає. 

— Аби не бути «вчорашнім» вчителю потрібно постійно вдосконалюватися. Вчити нові методики викладання, бути на «ти» з гаджетами, розуміти сленг: «У мене з цим трабли», «Не спойлери» тощо — бути з дітьми на одній хвилі.

— Сьогодні основним завданням вчителів є не донесення інформації, а організація процесу пізнання: проектна діяльність, тренінги, квести… Формати проведення уроків змінюються. Сухою лекцією вчителя сучасних дітей вже не зацікавити. 

— Діти вже інші, і ми, вчителі, якщо хочемо бути ними почутими, маємо ставати іншими. 

— Ідеальні учні — це українські діти. Коли наші випускники їдуть вчитися за кордон, вони на голову вищі за  випускників інших країн. Тому що вони звикли жити в обмежених умовах. Україна живе в умовах пролонгованого стресу і хронічного дефіциту. У нас вже генетично закладено, як з «нічого» можна зробити «щось».

— Людина змінюється лише з настанням чорної смуги. Коли їй добре, вона нічого не міняє. 

— Учнів трішки псують самі батьки. Від радянської моделі виховання з тотальним контролем, покараннями і «вчитель завжди правий», вони перейшли до вседозволеності: «Він у нас одненький і пізній, ми його ніколи не караємо і взагалі вчителька придирається». 

— Сучасні батьки часто не готові до критичного сприйняття ані своїх дітей, ані самих себе. 

— Хороша мотивація — це позитивна мотивація. Наприклад, похвала авансом, підтримка і створення для дитини території успіху. Коли мої учні роблять якісь круті презентації на задані теми, я влаштовую їм так звані гастролі. Це означає, що зі своєю презентацією вони виступають в усій паралелі класів. Можливість виступити перед іншими сильно мотивує їх самовдосконалюватися в подальшому. 

— Делегувати свої повноваження, робити учнів співавторами уроків, давати їм змогу продемонструвати свій потенціал і можливості — це дуже крута фішка для мотивації, самоствердження і реалізації потенціалу дітей. 

— В 11-му класі діти вивчають 22 предмети. Так не повинно бути. Для порівняння, в Європі їх 7-9. Через це у нас низький рівень профільної підготовки і виходить так, що ми вчимо «рибу літати, а птаха — плавати». 

— У нас можуть вважати дітей лузерами тільки через те, що вони не знають, наприклад, фізики чи географії. А дитині вони можуть бути непотрібними. Якщо дитина складає ЗНО з математики, англійської та української, то інші предмети їй потрібні лише оглядово. Ця дитина не буде слухати історію. Вона знає, що їй потрібна математика, а історія просто забирає в неї дорогоцінний час. У такому випадку учень не вчить такі предмети. І правильно робить. 

— Репетиторство — це показник недосконалості нашої системи освіти. 

— Класична школа доволі стереотипна. Є стале розуміння, як має виглядати вчитель, яким має бути 1 вересня, як мають проходити батьківські збори тощо. Я люблю ламати шкільні стереотипи. Це та класика, з якою варто прощатися. Вона або дискримінаційна, або має негативний вплив. 

Наприклад, батьківські збори, куди запрошують батьків після роботи. Вони приходять втомленими, голодними, а їм, дорослим та успішним людям, починають «втирати». Ефективність таких зборів незначна і на наступні зібрання вони, скоріш за все, не приходять. 

А як щодо того, щоб зробити зі зборів свято і не перетворювати їх на монотонну лекцію про шкоду паління? Чи можна зробити так, щоб батьки йшли з них з усмішкою, а користі при цьому отримували не менше? Я ризикнула і повністю задоволена результатами. Під час батьківських зборів, разом з гастрогідом Оленою Павловою, ми провели майстер-клас з приготування здорового шкільного харчування. Батьки не лише отримали задоволення, але й повечеряли. Зараз вони питають мене, коли такі збори будуть наступного разу.

— Я не хочу, щоб було для галочки і формально. Усе має бути потрібне і в задоволення. 

— Схожим чином я проводила педраду. Вчителі прийшли втомленими і такими роздратованим, що якби запалити сірник все вибухнуло б. Вчитель жива людина, він на передовій спілкування, тому педрада була на тему «Профілактика емоційного вигорання». На ній була арт-терапія, антистресові коти- сфінкси, йога і розіграш подарункових сертифікатів на масаж. 

Вчителька має відчувати себе жінкою. І іноді їй треба підказати, де ті цікаві заняття, які допоможуть їй відновитися.

— Вимагати в вчителя творчості на «голодний шлунок» — не зовсім коректно. 

— Є притча про їжаків, коли їм варто бути настільки близькими один до одного, щоб гріти ,але не настільки близькими, щоб колоти голками. Така дистанція має бути витриманою і між учнями з учителями. 

— Вчителі, як і лікарі, письменники, актори та інші освічені та інтелігентні люди дуже важливі в суспільстві. Але, на жаль, зараз в ЗМІ і соцмережах потужно розкручується імідж тих, хто пропагує дегенеративну поведінку. Їх не варто наслідувати, але діти орієнтуються саме на них. 

— За кожним президентом, прем’єром та будь-яким іншим фахівцем стоять учителя, які дали поштовх до о розвитку. 

Читайте також:

«Викладач має готувати дітей для життя, а не для оцінки»: інтерв’ю з двома кращими вчителями Вінниці

Владислав Качур, один з кращих вчителів України: ексклюзивно про форум освіти у Дубаї

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • AK

    "Вчителі, як і лікарі, письменники, актори та інші освічені та інтелігентні люди дуже важливі в суспільстві. Але, на жаль, зараз в ЗМІ потужно розкручується імідж тих, хто пропагує дегенеративну поведінку. Не їх варто наслідувати, але діти орієнтуються саме на них." — Деякі моменти статті можна на цитати розтягнути.

    Жора reply AK

    Маршрутчик  который  взял на себя вину за убийство  получает за такую услугу столько как все учителя города Винницы за 10 лет работы. Есть разница?

    AK reply Жора

    Лікар 2-ї ланки має ще більшу відповідальність і отримує менше вчителя та маршрутчика.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up