«Вони збирають гроші на дітей, яких давно немає в живих»: як працюють «чорні» благодійники

«Вони збирають гроші на дітей, яких давно немає в живих»: як працюють «чорні» благодійники
Марина Кушнір. Фото з архіву 20minut.ua
  • Вінничанка Марина Кушнір тривалий час веде боротьбу з онкологією. Неодноразово зверталася по допомогу до людей і благодійних фондів.
  • Днями дівчина випадково натрапила на підозрілу спільноту, де, нібито, збирають для неї кошти. Виявилося, що її створили шахраї.
  • Але ані заблокувати фейкову сторінку, ані притягти когось за це до відповідальності не виходить. Чому?

До редакції звернулися вінничанки з онкоспільноти. Кажуть, що днями дізналися про шахраїв, які під приводом збору коштів на лікування людей з онкологічними захворюваннями, виманюють гроші у довірливих користувачів мережі. Для цього була створена фейкова сторінка на Фейсбуці, фейковий сайт та чимало фейкових профілів. На них публікують історії людей, які насправді потребують допомоги, однак, замість реквізитів самих пацієнтів або фондів, там використовують невідомі банківські картки. 

Зокрема, на сайті була опублікована історія Марини Кушнір, про яку ми неодноразово писали. З благодійного фонду «Допомагаю.укр», що справді збирає кошти на лікування вніничанки, шахраї взяли фото її лікарських висновків, дані про хворобу і світлини Марини. Потім почали публікувати цю інформацію на своїх майданчках в мережі:

«Останній шанс хворої на рак молочної залози Марини Кушнір на щасливе життя!» — допис з такими словами був опублікований та сторінці учасниці фейкової групи Олени Лози. Ця дівчина, якщо профілем керує справді вона, пише, що ними розпочато збір коштів для порятунку життя Марини. І що ними, нібито, оплачено операцію вартістю в 154 тисячі гривень. 

Відео дня

Коли Марина, волонтери та інші онкопацієнти стали вимагати у Лози пояснень і звинувачувати в шахрайстві, їх одразу почали блокувати. Те саме робили й інші фейкові профілі на Фейсбуці та модератори шахрайських груп. 

— Ми дізналися про цих шахраїв випадково. Знайома моєї подруги скинула посилання на цю групу і спитала чи можна їм вірити. Ми почали шукати інформацію, написали в фонд, виявилося, що до них ця спільнота не має жодного стосунку, — розповідає Марина Кушнір. — Мене, подругу, мого чоловіка та всіх інших знайомих модератори заблокували і видалили. Кількість підписників там постійно зростає, поширення вже можна побачити в багатьох групах, але ми нічого не можемо вдіяти. 

Марина говорить, що вони зареєстрували заяву на сайті кіберполіції. Пізніше їм зателефонували звідти і повідомили, що перенаправляють заяву за місцем прописки, тобто до Вінницького підрозділу кіберполіції. Минуло кілька днів, але ніякої відповіді дівчина не отримала. 

Редакція зверталася до Національної поліції, але нам повідомили, що подібні справи не в їхній компетенції. Також ми дзвонили на робочий номер керівника вінницької кіберполіції, але нам ніхто не відповів. 

— Ці кошти нам потрібні на лікування, але їх отримують шахраї. На своїх сторінках вони навіть збирають гроші на допомогу дітям, яких вже давно немає в живих, — продовжує Марина Кушнір. — Ми намагаємося моніторити, де з’являється неправдива інформація, але ми не можемо якось вплинути на це. Підтримка Фейсбук на наші прохання заблокувати ці сторінки не реагує, пише, що порушень вони не бачать, а скаргу на групу через карантин вчасно розглянути не мають можливості. 

На своїх майданчиках, шахраї публікують не лише фейкові дописи, але й компанують їх з посиланнями зі справжніх фондів. Через це, деякі люди можуть нічого не підозрювати і вважати, що вся викладена інформація правдива. Однак, якщо придивитися, можна побачити різні реквізити.

Ми звернулися до ПриватБанку, щоб дізнатися, як діяти людям, коли складається така ситуація. Піар-менеджерка Привату Наталія Макаренко говорить, що у випадку з використанням фотографій та персональних даних, перш за все варто звертатися до поліції. Після, проінформувати банк за номером гарячої лінії — 3700.

— Якщо банк отримує повідомлення про шахрайські дії, які зробили, використовуючи конкретну картку, тобто постраждалий вказує номер та ім’я власника, банк може блокувати рахунок, — пояснює Наталія Макаренко. — Але такі блокування, зазвичай, не назавжди. Банк блокує картку на період здійснення розслідування (перевірки), тому звернення до правоохоронних органів вкрай необхідне. Адже маючи таке звернення поліція напряму співпрацює з банком.

Марина Кушнір звернулася до ПриватБанку за вказаним номером. Їй повідомили, що картки належать клієнтам Індустріалбанку. Подзвонивши в останній, дівчину тричі переадресовували за різними номерами, потім попросили надати особисті дані і пообіцяли перетелефонувати. З Мариною досі ніхто не зв’язувався. 

Читайте також:

«Чого ви тут кричите?» Немовля з жаром відмовились тестувати без благодійного внеску

П’ять років тюрми отримав живодер, який на Вишеньці забив собаку Бімку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Наталія Єфімова

    ++++
  • Ярослав

    Одні написали на паркані слов, інші вірять йому. Перші молодці, заробляють гроші, другі - ідіоти, самі собі винні що вірять комусь без поважних причин.
  • Golub Pavel

    Спочатку ВК був для фейків та брехні, тепер ФБ в горлі став, мережа має зручні інструменти блокування непотрібного контенту, користуйтесь ним, все ж на більшість груп ви підписані самі...будь, яка соціальна мережа буде копити всі плюси та мінуси сучасного суспільства, видаляйтесь та існуйте спокійно...

    Богдан Северин reply Golub Pavel

    Golub Pavel 100%
  • Екатерина Малимоненко

    Я давно о их "работе" знаю. Есть група "Шахраї, чорний список продавців та покупців. Україна." Они там давно звезды. Надеюсь на скорый "звездопад" и небо в клеточку для таких тв@рей.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up