Від Конго і Китаю до Бразилії і Перу! Новий творчий рух Козюка об’єднав 258 митців з понад 27 країн

Від Конго і Китаю до Бразилії і Перу! Новий творчий рух Козюка об’єднав 258 митців з понад 27 країн
  • «Важливо одне: чи ви з нами?» — під таким гаслом народний художник України Володимир Козюк розпочав не просто новий масштабний проєкт, а поставив за мету — сколихнути мистецтво новаторською течією «Art through the awareness».
  • Представляючи власні стилі і жанри творчості, митці з усього світу об’єднуються на підтримку України.

Змінювати мистецтво і всім світом разом боротися за Україну — основна ідея нового творчого руху, який всього за кілька днів викликав справжній бум.

— Дякую усім за довіру! За кілька днів нашу течію «Art through the awareness» підтримали більше 258 митців із 27 країн світу. І це тільки митці! А є ще сотні дітей і різних людей різних професій та уподобань. Загалом це вже потужна сила мистецтва і віри у мистецтво, — підбиває перші підсумки автор ідеї, знаний вінницький художник Володимир Козюк. — Немає титулів, немає національності, неважливо з якої ви країни, немає раси, немає напрямку релігії і філософії, неважливо яким ви мистецтвом займаєтеся. Важливо одне: чи ви з нами? Є митець, особистість! Тільки потужні особистості можуть об’єднатися заради однієї мети — Перемоги України.

Відео дня

«Це початок нової ери. За рік ми змінимо геть усе!»

Бажанням започаткувати нову мистецьку течію Володимир Козюк загорівся ще торік — під час презентації своєї виставки «Код нації» у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, який саме тоді зазнав ворожого обстрілу.

— Ту експозицію ми представляли у приміщенні без світла і тепла… Але з вогнем у серці! — згадує Володимир Козюк. — Тоді я вкотре усвідомив, що у будь-яку мить ворожа ракета може влучити і у мій будинок чи будь-кого з нас. А тому треба об’єднати митців, котрі усвідомлюють реалії нашого життя, усвідомлюють, що таке Україна і що вона для них означає.

Початок проєкту і проголошення нового напрямку світового мистецтва «Art through Awareness» — «Мистецтво через усвідомлення» нещодавно відбулося у німецькому Дюссельдорфі. Знамениті художники з чотирьох європейських країн разом створили картину на підтримку України.

— Це був безпрецедентний випадок, коли провідні митці з різних країн об’єднуються заради однієї ідеї, — зазначає Володимир Козюк. — Художниця Академії мистецтв Касселя Ульріке Боленц із Бельгії, німецький художник Бернд Шварцер, польська художниця Анна Татарчик, представниця родини Казимира Малевича і відома польська кураторка мистецьких проєктів Івона Малевич та я разом творили картину, яку незабаром виставлять на аукціоні в Австрії та продадуть на підтримку дітей України. Це і є «Мистецтво через усвідомлення», коли твориться не заради меркантильних інтересів, а з метою допомогти своїй країні. І це головний фактор, який об’єднує всіх учасників нової течії.

— Війна, яку проти України розв’язала рф, забрала у нас все, але дала нам непохитну віру і безмежну енергію, потік, який ми маємо зловити і запустити. Це початок нової ери. Ми збережемо все, що було. За якийсь рік змінимо геть усе, як і усі принципи старого світу, і створимо платформу, яка дасть безкінечний потік коштів на розвиток мистецтва, а відтак — на сім’ї загиблих воїнів, на потреби поранених та на багато інших потрібних і корисних справ, — зазначає Володимир Козюк. — Наразі навколо цієї ідеї об’єднуються як надпотужні творчі люди, так і молоді митці, щоб разом змінити світ і хід розвитку мистецтва. Моя мета — змінити геть усе, розставити нові пріоритети в мистецтві України і світу. Так, я не жартую! Адже з часів Малевича особливо нового не було сказано. Звичайно, завжди був хтось, щось. Відбувалися явища, люди як явища, люди як легенди, як великий Іван Марчук, який став, є і буде флагманом флотилії кораблів мистецтва України, але не було вибухів, що змінюють світ.

«Нову течію вже ніхто не спинить!»

Обличчям «Art through the awareness» став легендарний український художник Іван Марчук, а загалом станом на зараз до течії приєдналися відомі митці з США і Канади, Бельгії та Франції, Польщі і Німеччини, Чехії і Литви, Грузії і Казахстану, Азербайджану і Туреччини, Італії й Португалії, Індії та Китаю, Таджикистану і Узбекистану, Аргентини та Бразилії, Перу і В’єтнаму, Конго і Південно-Африканської республіки, Таїланду, республіки Кот-д’Івуар і, звісно, надзвичайно багато митців з України.

— Нас вже багато і щодня стає більше і більше! Хтось приєднався, тому що послідовник Марчука, хтось — тому що підтримує мене, але більшість митців одразу відгукнулись, тому що розуміють, що сталося, усвідомлюють, що таке Україна і що вона для них значить. Нову течію вже ніхто не спинить! — переконаний Володимир Козюк. — «Art through the awareness» представляє бачення внутрішнього стану через мистецтво, а потім виявлення себе через усвідомлення свого єства, хто ти є, куди ти йдеш, звідки ти, та що несеш, через усі культури, які були на території України: трипілля, скіфи, сармати, анти, слов’яни, римська культура та інші. А також відображає асиміляцію культур у сьогоденні через взаємодію з вишивкою, керамікою, писанкарством тощо. «Мистецтво через усвідомлення» — це нова світова течія сучасного мистецтва, яка показує світові Україну, глибину її культури та самоусвідомлення. Також цей напрямок дає можливість художникам з усього світу, які підтримують Україну, продемонструвати своє відношення до України та показати власну творчість у своїй техніці, долучаючись до проєктів та процесів.

«Кожен, хто долучиться, увійде в історію України та мистецтва»

Оскільки течія — це не тимчасовий проєкт, долучитися до неї можуть усі охочі, хто живе у серці з Україною. Для цього достатньо зв’язатися з Володимиром Козюком через його сторінки у соціальних мережах.

— Для того, щоб доєднатися до нашої течії, не потрібно лишати ні свій стиль, ні досягнення. Потрібно лише усвідомити, хто ви є для себе і що для вас Україна. Тому важливо, щоб кожен покликав своїх знайомих митців із різних країн та просто зі свого оточення. Я — це ви! Ви — це ми! Ми — це добро, світло, майбутнє! — говорить Володимир Козюк. — Я закликаю всіх митців, які бажають долучитися, не соромитися свого мистецтва. Все, що ви робите, то Божественний прояв. Хтось — знаний майстер і метр світового значення, як от професор Януш Тшебятовський з Польщі, що виявив бажання нас підтримати, а хтось — скромний майстер народної творчості, що скромно творить у своїй оселі справжні шедеври та ховається від світу. Ніко Піросмані, Марія Приймаченко та багато інших зірок просто малювали, бо любили це, а світ побачив їх і визнав. Тож закликаю: не бійтеся, не ховайтеся від світу і від себе, просто усвідомте свою силу, те, що подарував вам творець і несіть це людству на благо України! Кожен буде побачений і представлений, як цільний організм, як єдина енергія. Кожен відчує тепло тієї енергії та увійде в історію України та історію мистецтва.

Попереду — перформанс, пленери і багато виставок

Володимир Козюк із однодумцями створили ряд інстанцій для чітких рухів та планових подій. Зокрема, найближчим часом художник планує організувати перформанс, на якому презентує учасників течії.

— Я зі свого боку запевняю, що пам’ятатиму кожного митця, та робитиму усе для розвитку кожного. Будуть онлайн-проєкти та виставки в різних музеях і галереях. Оскільки течія вже велика, наглядова рада, галеристи та директори музеїв запрошуватимуть художників для участі у мистецьких заходах різних рівнів. На підтримку митців відбуватимуться пленери, мистецькі резиденції, — розповідає Володимир Козюк. — Кожного митця, який підтримає наш рух, ми з часом попросимо надати особисті дані і створимо для нього сторінку на нашій платформі. Кожному з художників буде надана можливість зареєструватися на арт-продажах сайту наших партнерів у відповідному розділі. Також художники зможуть брати участь у різноманітних проєктах та конкурсах, одержуватимуть грамоти, нагороди та премії за особливі досягнення.

Читайте також:

Зірка з Японії і яскраві косплеєри! Фестиваль аніме і K-pop у серпні здивує Вінницю

росіяни масово блокують пісню ТІК «Кацапи», а люди пишуть: «Цей хіт ще будуть наші правнуки співати!»

Вінниця у піснях: музичні композиції, у яких згадують наше місто

Тут виступали всі: від Вольф Мессінга і Nazareth до кобзона. Про знищений росіянами Будинок офіцерів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Галина Ременюк

    Щиро бажаю успіхів у Ваших починаннях.
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up