Ветеран війни без руки В'ячеслав Стражець виготовляє дрони для ЗСУ

Ветеран війни без руки В'ячеслав Стражець виготовляє дрони для ЗСУ
В’ячеслав Стражець, який втратив руку на війні, розпочав власний бізнес — виготовляє дрони / Фото Аліни Шкварко
  • Далекобійник з Вінниччини пішов добровольцем на фронт. Після поранення і втрати руки виграв грант і став робити безпілотники. Історія жмеринчанина В'ячеслава Стражеця.

Жмеринчанин розповів виданню «Жмеринка City», що раніше був правшею, а сьогодні призвичаївся, і може лівою рукою, за підтримки протезу тримати паяльник і складати з деталей дрони, які так необхідні на передовій для захисту наших військових. 

Війна для чоловіка розпочалася 25 лютого 2022 року. В’ячеслав Стрежець, за плечима якого не було ні військової підготовки, ні армійської служби, на другий день повномасштабного вторгнення пішов до військкомату, щоб захистити рідну державу від ворога. Його позиція була чіткою, бо добре розумів: якщо окупантів не спинити в Донецьку, доведеться оборонятися під Львовом.

Відео дня

«Навіть якби я поїхав за кордон, я б одразу повернувся. Відчував, що повинен це зробити. Я не одразу пішов у військкомат. Дружина мене не пускала, забрала ключі від машини. Але я наступного дня поїхав туди велосипедом. Вистояв чергу, пройшов комісію — і так став на службу. Я не мав військового досвіду, не брав участі в АТО. Відчував, що не виконав свій обов’язок. У лютому 2022-го не вагався ні хвилини», — розповів В’ячеслав виданню NV.

 Спочатку була Жмеринська рота охорони, а далі 38 Окремий стрілецький батальйон «Ангели Вінниччини», які вже в квітні були на позиціях в Авдіївці. Наприкінці травня під час мінометного обстрілу отримав складне поранення, коли надавав допомогу побратимові. Праву руку лікарі ампутували, та ліву вдалося зберегти.

В’ячеслав втратив кінцівку, але не втратив віри. Своє бажання допомагати військовим, і підтримувати державу та свою сім’ю втілив у корисному і такому необхідному сьогодні ремеслі — ветеран війни у свої 38 років виготовляє дрони, які допомагають наближати Перемогу.

Фізика, комп’ютерні і технічні науки ще зі школи приваблювали нашого захисника. З посмішкою згадує, як вигравав перші місця на олімпіадах з фізики, а далі пов’язав своє життя з технікою. За фахом В’ячеслав інженер, працював десять роківна залізниці, згодом в Європі далекобійником.

Під час лікування почав більш детально вивчати технологію виготовлення дронів та їхнє практичне застосування. Потім розпочав власний бізнес. Фінансову підтримку йому надав Український ветеранський фонд. Сьогодні він навіть із заплющеними очима може розповісти про кожну деталь дрона і його технічні характеристики. У всьому допомагають та підтримують В’ячеслава дружина Тетяна, син Ілля і донечка Олександра.

«Поки я лежав у лікарні, купив комплектуючі для дронів. Вони прийшли поштою одночасно з моїм поверненням додому. Я сам паяти не можу, бо важко тримати паяльник. То дружина паяла, а син допомагав. Так ми зібрали перший дрон», — згадує В’ячеслав.

В’ячеслав Стражець готовий до співпраці з волонтерами, представниками влади та військовими. Він готовий допомогти, навчити і виготовити на замовлення, головне — щоб лише «пташка» приносила користь і змогла врятувати життя тих, хто обороняє землю, і хто розміновує наші землі після окупанта.

 

Читайте також:

«На війні немає атеїстів». Капелан Михайло Бабій розповів про новий храм і молитви бійців

Грант для ветеранів: як Олена Марчук відкрила косметичний кабінет в Калинівці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Natalka Korzhova

    Написано готовий співпрацювати. Як контактувати? Мені потрібний такий дрон для ЗСУ.
  • Natalka Korzhova

    Я хочу купити ваш дрон.
  • Андрій Марценюк

    В'ячеслав ти  молодець так тримати
  • Татьяна Махиборода

    Дякуємо Вам,

keyboard_arrow_up