«На війні немає атеїстів». Капелан Михайло Бабій розповів про новий храм і молитви бійців

«На війні немає атеїстів». Капелан Михайло Бабій розповів про новий храм і молитви бійців
  • Протоієрей Михайло Бабій шість років служить в Національній гвардії України. В 2015 році священник вперше відвідав бійців у зоні АТО, в 2017 році став капеланом.
  • Нещодавно у вінницькій частині Нацгвардії урочисто відкрили та освятили храм.
  • Отець Михайло розповів про особливості капеланської служби під час повномасштабної війни та з якими проханнями звертаються військові.

У Вінниці, при військовій частині Національної гвардії України, урочисто відкрили та освятили храм на честь святого великомученика Юрія Переможця.

Чин освячення здійснили архієреї Православної Церкви України: митрополит Вінницький і Барський Симеон, митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан (голова Синодального управління військового духовенства) та архієпископ Вінницький і Тульчинський Михаїл, представники духовенства Вінницько-Барської і Вінницько-Тульчинської єпархій, капелани з Києва та Вінниці

Відео дня

Священник Вінницько-Тульчинської єпархії протоієрей Михайло Бабій шостий рік офіційно служить військовим капеланом у частині, де відкрили храм. 

— Мене тішить, що відвідувачів нашого храму більшає, — говорить духівник. — Бійці розуміють, що храм це не лише гарна будівля, а місце для спілкування з Богом, яке завжди відкрите для кожного з них. Колектив військової частини як відразу допомагав мені зводити Божий храм так і допомагає й досі, за що я їм уклінно вдячний.

У будні військові в храмі розписують стіни іконами стіни храму. Богослужіння відбуваються у неділю. Решту часу отець Михайло завжди поруч із побратимами та посестрами. 

— Ми зараз розписуємо храм, — каже капелан. — У цій нелегкій роботі мені допомагають троє бійців частини. Це мобілізовані хлопці, які у мирний час працювали художниками, або мають відповідні творчі таланти. Працюють дуже відповідально і старанною. Інколи — від підйому зранку до самого вечора. Допомагає ще одна дівчина-військовослужбовець. Вона підкинула нам гарні творчі ідеї як зробити величну ікону Таємної вечері. Не лише ікону, а й скляний вітраж. 

А ще у храмі з’явилась унікальна реліквія, яку бійці передали з передової.

— Хлопці привезли нам старовинне Євангеліє зі знищеної церкви на Донбасі. Храм був розстріляний російською артилерією та спалений дощенту. Але наші гвардійці врятували те старовинне Євангеліє, що було опалене вогнем та привезли до нашого храму. Такий от своєрідний символ російського вторгнення, окупації, знищення наших духовних святинь незалежно від географічного розташування. І нині із цим Євангеліє ми молимось за нашу Україну, наших мужніх Воїнів-Захисників та за нашу Перемогу.

Капеланська служба під час війни

Із військовою частиною Нацгвардії України Михайло Бабій вперше почав співпрацю ще в 2015 році. Спершу у якості волонтера.

— Спочатку відвідував із колегами-однодумцями найгарячіші точки зони АТО, доправляючи бійцям усе необхідне за їхніми запитами, — розповідає отець Михайло. — Тоді ж, прямо на передовій, коли було більш-менш тихо, я проводив Богослужіння. Чесно скажу, що спершу було дещо незвично, коли бійці приходили до намету з окопів,  зі зброєю, у бронежилетах та шоломах. Але я відразу чітко бачив у їхніх очах бажання — комусь помолитись за своїх рідних і близьких, друзів, бойових товаришів, комусь хоча би на мить побути наодинці з Богом та самим собою. А комусь просто виговоритись. Це було не аби яким досвідом.Коли постала можливість стати офіційним капеланом Нацгвардії, я вже чітко орієнтувався в особливостях служіння та інших специфічних моментах, що пов’язані із військовою структурою, організацією тощо.

Священник розповів, чим відрізняється капеланська служба під час АТО/ООС та вже під час повномасштабної війни.

— Як у лікаря пацієнти лікують хворі тіла так і у священника  віряни лікують душі та серця, — розповідає Михайло Бабій.— Так було в усі часи війн. Що за часів козаччини, Хмельниччини, Визвольних змагань 1917-1920 р.р. Але ви самі розумієте, що у важкі часи моральних та тілесних випробувань людина відчуває сильний потяг до Бога, до вірного, до істинного. Це цілком природно. Тож і капеланська служба ще більш відповідальніша, важливіша! Аби не зачерствіли серця й душі наших Воїнів-Героїв, їхніх рідних і близьких. Історично капелан йде тим самим шляхом Воїна-Захисника пліч о пліч зі своїми побратимами по зброї. Тільки зброя капелана — Боже слово.

Коли молитва рятує

Михайло Бабій каже, що неодноразово був свідком того, як молитва допомагала нашим захисникам.

— Не забуду одну не вигадану історію. Кілька років тому наш боєць був важко поранений. Ворожий снаряд чи міна влучили у бронетранспортер. Хлопця врятувало лише те, що він не закрив люк бойової машини. Під час влучання його викинуло вибуховою хвилею. Далі, на жаль, банальна ситуація — шпиталі, лікарні, операції, звільнення зі служби за станом здоров’я, поруч не було людини, яка б підтримала, зрозуміла. Важка психологічна травма. І ще багато негативних речей, про які вголос не скажеш. У цього хлопця були вже погані думки. Навіть про суїцид… І я не хочу хвалитись, але з Божою поміччю людину вдалось витягнути з моральної прірви. Хлопець видужав, влаштувався на роботу. Нещодавно ми випадково зустрілись у місті, то він сердечно дякував мені за порятунок.І таких випадків, насправді, багато. Кожен по своєму унікальний та своєрідний.

На війні немає атеїстів, переконаний священний. Особливо зараз, коли до нього щодня звертаються військові.

— Мій мобільний телефон не мовчить а ні вдень, ні вночі. Нещодавно до мене звернувся боєць, який раніше ніколи не відвідував наш храм. Пояснив, що його тато також нині на фронті, захищає місто Бахмут у лавах Збройних Сил України. Що з татом, який у самому пеклі, відсутній зв'язок вже декілька діб. Попросив помолитись за свого батька та усіх воїнів-захисників. Також військові просять провести таїнство сповіді і таїнство хрещення.

 

Читайте також:

Повернувся з полону і знову пішов на фронт. Наймолодшому азовцю Назарію Грінці 20 років

На Вінниччині відкрили пам'ятну дошку підполковнику Нацгвардії Ігорю Селідбовському

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Don Sergii

    А тільки Сатаністи🤘👹🤘, і гарматний скот, який вони туди загоняють😱🇺🇦😱
  • Вова Діловий

    Брехло🤣🤦
  • Roman Melnyk

    Прибрехує трішки про те, що немає атеїстів)

    Вова Діловий reply Roman Melnyk

    Roman Melnyk Навіть не прибріхує, а конкретно так бреше...
  • Устим Якимович Кармелюк

    Водохреща

    https://youtu.be/sLLtfgGxSAE

keyboard_arrow_up