В Могилів-Подільському померла 98-річна праведниця народів світу

В Могилів-Подільському померла 98-річна праведниця народів світу
Фото: праведниця народів світу Олена Малова-Завадська
  • Праведники народів світу — це почесне звання присуджується Державою Ізраїль тим, хто в роки Другої світової війни рятував євреїв від знищення, на території Європи, окупованій нацистами. 

Праведниця народів світу Олена Євгенівна Малова-Завадська, яка рятувала євреїв у Голокост, померла на 98-му році життя.

Олена Завадська

Вона народилася в 1925 році, у місті Могилів-Подільській Вінницької області, де близько 50% населення складали євреї.

Батько Олени, Євген, був репресований у 1938 році, оскільки був поляком. У відповідь на спробу дізнатися щось про його долю, рідні отримували від НКВС стандартну відповідь: «Засуджений до 10 років суворої ізоляції». Лише наприкінці 50-х років у списках реабілітованих мешканців Вінницької області у місцевій газеті діти знайшли прізвище батька. У ньому було написано, що Завадський Є.К. був розстріляний 28 січня 1938 і посмертно реабілітований за відсутністю складу злочину.

Відео дня
Маленька Оленка з батьками

В 1941 році, коли місто захопили нацисти, Олена, яка на той час закінчила 9 класів, і її сім'я прихистили подругу-однокласницю Олени Сару Перельман та її матір Цилю, а також подругу Олениної бабусі Мальвіну Лернер із чоловіком. Вони залишалися у Завадських до вигнання нацистів із міста у березні 1944 року. Також вони допомагали євреям, депортованим у Вінницьку область із Північної Буковини та Бессарабії.

Олена з подругою Сарою

Після війни Олена Завадська у 1948 році закінчила Одеський медичний інститут та за напрямком поїхала працювати лікарем-дерматологом у медичну частину шахти «Червона Зірка» у місті Торез Донецької області. Там познайомилася із майбутнім чоловіком. Після весілля подружжя жило в Донецьку, де Олена Євгенівна понад 20 років працювала лікарем-дерматологом у міській лікарні №1. У 1987 році сім'я переїхала до Києва.

29 вересня 1996 року Олена Євгенівна та її мама Констанція Казимирівна Завадські були удостоєні звання Праведників народів світу.

2017 року Олена Малова-Завадська стала героїнею однієї із серій документального фільму «Слово Праведника», який розповідає про українців, які рятували євреїв під час Другої Світової війни.

Читайте також:

Померла Валентина Попелюх, вдова легендарного поета Василя Стуса

«Затримуються в нас, бо немає куди їхати». Історії біженців, які знайшли прихисток у навчальному закладі Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up