У кого і що болить… Вінничани на вулиці згадували визначальні статті Конституції України

У кого і що болить… Вінничани на вулиці згадували визначальні статті Конституції України
  • Попри те, що через воєнний стан в державі скасовані вихідні з нагоди свят, у день Конституції України громадські активісти не забули нагадати містянам про значущість основного закону. 
  • З року в рік вони проводять такі собі соціальні експерименти на предмет знання конституції. Цього разу, на відміну від попередніх, перехожі у центрі міста не просто згадували статті, а й дослівно виписували їх на ватмані.

Цьогоріч основному закону держави виповнилося 26 років. України прийняла його останньою з-поміж усіх колишніх республік СРСР. Складно проходили за понад два десятиліття не тільки впровадження змін, а й вивчення самої конституції. З року в рік громадяни часто не могли згадати бодай однієї статті. Схоже, цьогоріч ситуація змінилася на краще. В цьому вирішили переконатися активісти «Вінницької асоціації молоді». Вони вийшли до центру міста та запропонували перехожим на ватмані прописати найголовнішу на їхню думку статтю основного закону та сфотографуватися із нею на згадку.

Разом із тим, відповіді вінничан ніяк не можна назвати різноманітними. Вони, швидше, відобразили те, що турбує людей найбільше, оскільки «найпопулярнішими» з поміж 161 статті виявилися перша та третя:

Стаття 1. Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава.

Відео дня

Стаття 3. Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Артем, військовий, 33 роки

— Я вважаю визначальною 35 статтю конституції. Там про свободу світогляду і віросповідання. Це базові речі для того, щоб можна було сформувати особистість із критичним мисленням. 

Олег, програміст, 35 років

— Я вважаю, що головним пріоритетом є людина. Її життя, здоров’я, честь та гідність. Це головне, що захищає держава як Україна, держава як організація.

Святослав, електрик, 49 років

— Мені здається. що перша стаття конституції є основною. Решта - це контекст, як додаток всього того, що ми маємо мати.

Катерина, домогосподарка, 28 років

— На мою думку, визначальна третя стаття конституції. Я вважаю, що наш народ бореться за те, щоб ми були вільні в своїй країні. Це те, що веде наш народ вперед. 

Андрій, державний службовець, 44 роки

— Я вважаю визначальною 19 статтю конституції. Вона передбачає те, що правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Якщо її будемо дотримуватися, то все буде гаразд в Україні. 

Відео опитування ви можете переглянути за посиланням нижче.

Читайте також:

Коли спорт сильніший війни. Вінницькі ДЮСШ запрошують на безкоштовні тренування

Автографи на клубній футболці від «Манчестер-Сіті» та платівка «Статус Кво» 70-х років. Які лоти готують організатори аукціону для підтримки ЗСУ?

Озброєний і у шоломі: вінницька майстриня Наталя Дремлюга створила бойового гусака

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ivan Sobzyk

    Обудсмена по правам людини -призначають ділка сепара це і є конституція на яку чиновнику плювати.
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗️ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

  • Nata Nata

    Социалка !Соціальна країна ,незалежно від того чи людина працює.

keyboard_arrow_up