Зношує по три пари взуття за сезон. Як «дядя Толя» зробив щасливими 400 тисяч дітей

Зношує по три пари взуття за сезон. Як «дядя Толя» зробив щасливими 400 тисяч дітей
  • Напевно, кожній вінницькій дитині добре відомо, хто такий дядя Толя, що катає на каруселях у центральному парку.
  • Журналістка «20 хвилин» поспілкувалася з людиною, яка дарує маленьким вінничанам радість впродовж 18-ти років.
  • Як так сталося, що колишній працівник спецслужб зараз дарує неймовірні емоції, влаштовуючи шоу дітям?

— Одного разу, досить пізно вже увечері, до мене прийшла молода родина: мама, тато і маленький хлопчик. І я їх спитав, чи вони в мене вперше, сказали, що ще не були, і я говорю: «О, то ви, значить, не місцеві». Як виявилося, вони були зі східної частини країни, вимушено переїхали через війну, — розповідає відомий як «дядя Толя» працівник парку атракціонів. — Перший раз я цього хлопчика посадив, пристигнув і сказав, що скоро прийду, а тебе будуть катати татко із мамою. Я включив все, а сам заховався. А потім трішки пізніше підходжу і кажу: «А давайте спробуємо покататися, так, як я катаю дітей». І цей хлопчик вже у кінці третьої хвилини почав посміхатися. Я такий: «Ах так!» До батьків кажу, щоб не хвилювалися, цей час безплатно. То він потім вже наступні три хвилини не просто сміявся, а реготав.

Як чоловік дізнався пізніше з розмови з батьками хлопчика, тій молодій сім'ї довелося пережити страшні події. Однієї ночі до їх дев'ятиповерхового будинку прилетів град. Дитина, як згадує з розмови чоловік, була в такому жаху, що плакала без перестанку. Вранці під час евакуації до Києва потрапили під обстріл. І як тільки дісталися столиці, то пішли по лікарях. Коли приїхали до Вінниці, продовжили відновлення тут.

— Кажуть мені: «Дякуємо вам, дядя Толя, бо на дитині хоча б маленької посмішки вже не бачили більше 12-ти днів», — пригадує Анатолій. — От це мене тоді дійсно зачепило.

Відео дня

І таких історій, зізнається чоловік, він має вдосталь. Каже, що можна «докторську роботу писати зі спогадами розмов з дітьми».

А хто він сам, та чому такий відданий своїй справі? Розповідаємо далі.

Зі сферою культури спільного не мав

Звати чоловіка Анатолій Катрага, але він просить звертатися до нього — дядя Толя. Почав працювати тут у 2005 році, після того, як вийшов на пенсію.

— В мене склалися такі сімейні обставини, що я пішов на пенсію. Мій син запропонував роботу — катати діток. Думаю, подивлюся, що це таке, — пригадує свій початок роботи чоловік. — Все показали, як включати й виключати, звісно, наголосили на безпеці. Потім я посадив дитинку. Вона, як і всі інші, покаталася, і я впевнений, що вона забула, що там каталася. І все це в поєднанні з тим, що мені було сумно сидіти, переросло в таку гру з дітками. А потім якось потихеньку вийшло, як кажуть батьки, що це вже як вистава. І ось на вивісці написано: «Ланцюжковий атракціон «Ніка» з елементами шоу».

До цього Анатолій працював старшим оперативним співробітником у спецслужбах, має званням підполковника і не міг й подумати, що робитиме шоу для маленьких дітей.

400 тисяч діток каталися в дяді Толі

Сценарій, каже дядя Толя, йому ніхто не писав, ідеї він брав зі старих кінокомедій 60-70-х років.

— Слово за слово, туди сюди, і так протягом цих 17 чи 18 років відшліфувалася відома усім програма. А пройшло через мене близько 400 тисяч діток, — каже Анатолій Катрага. — Саме цікаво, за цей час, десь на тому тижні, прийшла 70-та «лисичка», яка вже привела своїх діток.

Це значить, що дядю Толю настільки запам'ятали дівчатка, що вони з часом приходять до нього із своїми дітьми. Дівчата у нього — лисички. 

— Ага, я їх катав ще маленькими, вони виросли, вийшли заміж, народили діток і до мене вже з ними приходять. І правда було всього три «зайчики», які привели своїх дітей, — розповідає чоловік.

@vn20minut Якщо ви не знаєте Дядю Толю з Центрального парку, то багато чого втрачаєте ❤️ Розповідаємо про підполковника на пенсії, який вже 18 років катає діток на каруселі, розважаючи їх своєю унікальною захопливою програмою ☺️ #вінничани #вінницятікток #вінниця #вінниця2023 #центральнийпарк #людиналегенда #атракціони #розваги #розвагидлядітей #діти ♬ оригінальний звук - Новини Вінниці

Також чоловік зізнається, що дедалі важче стає катати діток. Крім того, він розповів, що за сезон може зносити до трьох пар взуття під роботи біля каруселі. Також Анатолій розповів, що найменшою учасницею його шоу була восьмимісячна дівчинка, а найстаршою — 83-річна жінка.

Цікаво також було почути спостереження дяді Толі. Наприклад, він знає, що 80% його відвідувачів — це дівчатка.

— Так воно і є, а здавалося, що хлопці мають бути сміливіші і не боятися. Але дівчат таки більше, — каже чоловік.

Вінницького «дядю Толю» знають всюди

Анатолій розповів, що його діти впізнають усюди, будь він у Вінниці в якомусь магазині, чи взагалі в Буковелі на ескалаторі.

Свою роботу чоловік назвав важкою фізичною працею. До пандемії, каже, багато дітей катав, всі місця були зайняті, а зараз намагається з десяти місць на п'ять садити. А діток, чиї батьки військові або переселенцями, то взагалі безплатно катає.

— Раніше справді садив на всі десять місць, але мені, по-перше, вже важко і, по-друге, я просто не можу приділити уваги стільки кожній дитині. Тому я питаю, чи батьки нікуди не поспішають, і беру по половині, — розповідає дядя Толя.

Чоловік пригадав ще одну цікаву історію. Один хлопчик, якого він покатав, не захотів йти до батьків, натомість сильно-сильно обійняв його і поцілував. Тому попри всі важкості своєї роботи, такі щирі емоції дітей дуже сильно мотивують Анатолія працювати далі.

Ще одна історія з атракціону дяді Толі. Пані 40-ка років простояла біля каруселі кілька годин і коли Анатолій завів з нею розмову, то почув з її вуст такі слова: «Я об'їздила практично весь світ, я побувала у всіх великих парках світу, але такого «паркмена», як ви, я не зустрічала ніде. Повірте мені, це єдиний атракціон у світі, коли батьки після того, як їх діти покатаються, аплодують».

Емоції, які дарує дядя Толя дітям, неоціненні. Я, авторка цього матеріалу, одна з тих, кому він подарував щасливі моменти. Коли згадую своє дитинство, у моїй уяві з'являються спогади з мого катання на цій каруселі, яка ще колись була біля тиру. І мені справді хотілося стати ще однією «лисичкою», яка приведе своїх дітей на атракціони до дяді Толі, який подарує і їм незабутні враження. І я щаслива була почути, що він працюватиме тут стільки, скільки зможе, щоб дарувати щасливе і незабутнє дитинство ще не одній дитині.


Читайте також:

Щоранку у Вінниці мають вшановувати пам'ять загиблих на війні. Чи роблять це містяни?

На 50 мільйонів гривень Вінниця купує БПЛА, тепловізори та квадроцикли для ЗСУ

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (29)
  • Наталия Мовсесянц-прибега

    Дуже вдячна за його працю!!!! Він найкращій!!! Мій син теж виріс на його атракціоні!!! Дай Бог Здоровья!!!!
  • Наталья Колесник

    Золота ЛЮДИНА!
  • Olena Tiurenkova

    Дядя Толя, як справжній чарівник, перетворив просте катання на каруселі на захопливий і незабутній атракціон! Здоров‘я, успіхів і натхнення ❤️ І ще багато зайчиків і лисичок з щасливими посмішками, а поруч не менш щасливих батьків 🥰🥰🥰
  • Олена Бурдейна

    Мої діти його боялися, бо він приставучий і гучний

keyboard_arrow_up