Скажіть cheese. Поради від фотографа, як навчитися робити гарні світлини

Скажіть cheese. Поради від фотографа, як навчитися робити гарні світлини
Артур Покорський, фотограф
  • Попросили вінницького фотографа Артура Покорського розповісти про те, як робити хороші знімки, а також дати нашим читачам кілька порад щодо цього. 

Перед тим, як почати розповідати, Артур одразу попередив, що інформація, яку він збирається ділитися не для всіх буде новою, однак багатьом вона справді може допомогти. 

— Я чудово розумію, що навчити робити гарні знімки за допомогою однієї статті людину, яка ніколи не тримала в руках фотоапарат, нереально. І щоб дійсно покращити свої навички в фотографуванні, я запропонував би записатися на курси або уроки з фотографії, — говорить Артур. — Інший варіант — шляхом спроб та помилок, витративши кілька років, досягати результатів самостійно. Далі я розкажу про кілька базових моментів. 

Почав Артур з теми мобільної фотографії, а також фото на дзеркальну/бездзеркальну камеру. Тут, каже він, усе просто. 

Відео дня

1

Правильно виставляйте експозицію, себто світло. Для будь-якого хорошого знімка необхідне світло. 

Перед тим, як почати знімати, вийдіть з темного приміщення. Можна використовувати денне світло з вікна, або ж штучне: лампи, діодні стрічки тощо.

Знімки вийдуть найбільш вдалими, якщо їх робити з самого ранку і ближче до заходу сонця, аби світло було максимально м'яким. Або вдень, але за умови похмурої погоди. 

2

 Не завалюйте горизонт! Чим більш грамотно буде виставлений горизонт, тим більш професійним вийде знімок. 

Також звертайте увагу на те, що потрапляє до вас у кадр. Адже модель, предмет чи то пак пейзаж можуть бути неймовірно гарними, однак, якщо в кадр потрапляє зайва табуретка, смітник, інше «сміття» — знімок буде зіпсований і все доведеться прибирати у фотошопі. 

3

Завжди робіть кілька дублів одного й того самого об'єкта/сюжета. Дуже часто люди кліпають, знаходяться у не до кінця впевненому положенні, знімок не в фокусі. Або ж банально подув вітер і волосся у моделі мають інше укладання.

Кілька дублів дадуть вам можливість обрати найкращий кадр. 

4

 Використовуйте накамерний спалах, або ж спалах телефону (у крайньому випадку). Жорстке світло в чоло або використання вбудованого у камеру спалаху — вб'ють будь-який об'єкт світлини, зробивши її плоскою, тло темним, а про художність на таких знімках не може йти мови. 

5

Знімайте в RAW — це, за необхідністю, дозволить під час обробки витягнути темні ділянки чи приглушити пересвітлені місця без втрати якості. 

Знімаючи в RAW, ви матимете більше можливостей для обробки світлин і шансів зробити її максимально привабливою. 

6

Не забувайте, що обрізати руки і ноги не варто. Слідкуйте за тим, щоб кадр був повноцінним. Намагайтеся знімати людей на рівні їхніх очей. 

7

Вивчіть три найбільш важливих значення в камері: Витримку, ISO і Діафрагму. Коли у вас з'явиться розуміння для чого вони потрібні і як ними користуватися, ваші знімки одразу стануть на рівень кращими.

— Не забувайте, що успіх якісної світлини залежить не лише від хорошого телефону та камери, але й навичок та досвіду самого фотографа, — розповідає Артур Покорський. — Дуже часто спостерігаю картину, коли у людини телефон за п'ять тисяч, а зняти та обробити вона може краще, ніж людина з телефоном за 20 тисяч. Аналогічна історія з камерами. Камера за 100 тисяч не гарантує, що її власник робитиме кращі знімки, ніж той, хто має камеру за 20 тисяч, якщо у нього немає відповідних знань. 

Читайте також:

«Мені не важливо, що за вікном — я все одно біжу»: інтерв'ю з «крижаною» людиною

«Спрацювало сарафанне радіо». Історія вінничанок про відкриття власної справи на карантині

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up