«Сивина — не привід для сорому»: як Вінниця долучилась до всеукраїнського флешмобу

«Сивина — не привід для сорому»: як Вінниця долучилась до всеукраїнського флешмобу
Усі фото в матеріалі fb.com/tercentrvin
  • Сьогодні, 5 липня, на facebook-сторінці Територіального центру соціального обслуговування міста Вінниці з’явились яскраві світлини його сивочолих відвідувачів.
  • У такий спосіб Вінниця підтримала тернопільську ініціативу «Пишайтеся сивим волоссям!».
  • Як готувались у нашому місті до флешмобу, кому далі передали виклик і навіщо потрібні подібні акції — читайте далі у нашому матеріалі.

Найчастіше сивина слугує маркером віку. І для багатьох — маркером неприємним. Жінки й чоловіки соромляться зовнішніх змін, намагаються сивину ховати й зафарбовувати, а активне життя ставити на паузу.

Та певний час тому у Тернополі вирішили показати, якою насправді красивою може бути сивина, й запустили відповідний флешмоб «Пишайтеся сивим волоссям!» під хештегом #сивакрасива. 

Приєднались до сміливого челенджу й вінничани, а саме відвідувачі міського Територіального центру соціального обслуговування.

Відео дня

«Ми підтримуємо та приєднуємось до тренду популяризації сріблястого волосся, яке  привертає увагу та несе за собою шлейф досвіду. Сиве волосся не визначається віковим періодом, дана особливість характерна виключно в індивідуальному прояві організму вказує про індивідуальність та власний стиль, — написали на сторінці центру. — Красу сивого волосся  допомогли підкреслити стиліст-візажист Алина Софина, майстри ДПТНЗ «Вінницьке вище професійне училище сфери послуг» Юлія Кокошко та Рак Олена. Сукні для панянок надав всеукраїнський бренд жіночого одягу VOVK. Локацію для фотозйомки надала студія Lulu. Фотограф Alla Ivanchenko змогла передати всю жіночу красу та чоловічу мужність в світлинах та гармонійно поєднала сучасні образи».

«У нас вагань не було»

Завідувачка відділення денного перебування Територіального центру соціального обслуговування, надання соціальних послуг міста Вінниці Дарья Добряк зізналась, що вони приклали чимало зусиль, щоб результат був справді гарним і щоб усі залишились задоволеними.

— Тернопіль спочатку кинув виклик Львову, тобто Львівському територіальному центру, а вже звідти й ми отримали можливість взяти участь у флешмобі, — розповідає вона. — Готувались ми близько двох тижнів. Знайшли візажистів, знайшли український бренд одягу та залучились підтримкою департаменту соціальної політики та його директорки  Валентини Войткової. Але найголовніші учасники — це самі відвідувачі нашого центру.

Загалом до ініціативи приєдналось п’ять вінничан — один чоловік і чотири жінки. 

 — У нас ніяких вагань не було, навпаки відразу взялися до роботи й почали думати, як все можна реалізувати та де б було ліпше челендж провести, — продовжує Дарья Добряк. — Єдине за що хвилювались, чи погодяться самі жінки взяти участь. Бо на сьогодні для багатьох людей похилого віку сиве волосся є певним викликом. Тому вони й фарбуються...

Краса віком не обмежується

За словами нашої співрозмовниці, ніхто зі сивочолих відвідувачів, кому запропонували взяти участь у флешмобі, не відмовився. Проте реакція на пропозицію була різною.

— Дехто відразу був у захваті від ідеї, а дехто спочатку не наважувався. Їх остаточно переконав пробний фотосет, — говорить Дарья Добряк. — Першу фотосесію ми зробили для того, щоб наші моделі почали відчувати себе вільніше й поглянули на власну сивину інакше. Побачивши світлини, жінки, які ще мали трохи сумнівів, почали дякувати, що ми їх вмовили, й зізнавались, що навіть не знали, як гарно вони виглядають. Фотографії допомогли їм відчути себе по-справжньому живими!

«Сивакрасива» сприяла тому, що в учасників фотосесії ніби відкрилось друге дихання і бажання розвиватись.

— Жінки й чоловік зрозуміли, що досі мають можливість брати участь у різних активних міських тенденціях, — переконана завідувачка відділенням. — А ще ми хотіли показати, що завжди знайдуться ті, кому сподобаються наші особливості, ті, хто будуть захоплюватися тим, що ми самі вважаємо недоліками. 

На питання, чому наголос зробили саме на сивині, Дарья Добряк відповідає, що саме ця особливість для багатьох є болючим питанням. 

— Цей челендж торкається не тільки позиції похилого віку, хоч часто здається, що сивина — то лише їхня проблема. Насправді чимало молодих людей також є сивочолими, наприклад, через особливості здоров’я, — зауважує вона. — І це створює великий рівень одинокості…А коли ти починаєш приділяти таким людям час , займатись  із ними й показувати, якими ж гарними вони є та на яку кількість звершень здатні — люди відразу розквітають, радіють і помічають, що життя триває, а краса не обмежується віком!  Ми просто хотіли показати, що класними й потрібними можна бути у будь-якому віковому діапазоні й не потрібно цього віку соромитись. 

Далі буде

Вінничани челендж також передали далі — запропонували взяти участь територіальному центру соціального обслуговування міста Дніпра та Київському міському територіальному центру.

— Мені здається, що певні зміни є вже, — наостанок каже Дарья Добряк. — Результат, який ми отримуємо у кожній громаді є позитивним. Він позитивно впливає на тих людей, які беруть участь, ми бачимо, що вони вже перестають соромитись. І для нас важливо не те, щоб змінилась вся Україна, якщо чесно, ми будемо справді щасливими, якщо своє відношення до сивини змінить хоча б одна громада чи одна людина. Ми хочемо, щоб сивину навпаки несли з гордо піднятою головою і пам’ятали,  що сивочолі люди не є обмеженими у чомусь. Ні! Вони можуть яскраво одягатись, виділятись і мають мати такі ж можливості для розвитку, як і інші. Вони мають право приймати себе такими, якими вони є без відчуття сорому!

 

Читайте також:

Як маленькі вінничани стали на день поліцейськими? Фоторепортаж зі святкування річниці Нацполіції

Пригадували статті Конституції усім містом: вінницькі активісти влаштували тематичну акцію

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up