Сестри та дружина ридали, не вірячи, що бачать зранене, але таке дороге обличчя востаннє

Сестри та дружина ридали, не вірячи, що бачать зранене, але таке дороге обличчя востаннє
  • На війні загинув 26-річний військовий з Крижопільщини Андрій Гринчак. Героя в останню путь провели 12 січня.
  • «У нього був позивний Тихий. Він і справді був тихим, спокійним. Але воював так, що всі ми, всі ви можемо гордитися. А ще він був наймолодшим у нашому взводі. І загинув найпершим…», — сказав командир загиблого.
  • Невелике село, в яке увірвалося величезне горе, поринуло у смуток, рідні ридали, не стримували сліз і односельці та побратими Андрія.

Андрія Гринчак 14 грудня 1996 року народження, був смертельно поранений під час артилерійського і мінометного обстрілу російськими загарбниками поблизу міста Соледар Бахмутського району.

У селі Куничому 12 січня відбувся похорон. Як проводила громада в останню путь воїна, розповіла Крижопільська газета «Сільські новини».

Відео дня

Плач та ридання не вмовкали

«О славний наш воїне-брате,Ти нас усіх захищав…від клятого «руського міра» життя за нас ти віддав», — слова жалібної прощальної пісні служителів Православної Церкви України. 

Попрощатися з Андрієм зібралося багато людей: односельці, земляки, друзі, бойові побратими та рідні.

 

Траурний мітинг на чести Героя відбувся на кладовищі. Під Державний Гімн України, яким відкривали й закривали мітинг, люди просто плакали, тримаючи руку на серці. А рідні й близькі — невпинно ридали, не вірячи, що бачать зранене, але таке дороге обличчя востаннє.

Побратими та командир, як могли стримували свої сльози. Перед труною військові встали на коліна.

Воював, як гідний син рідної землі

— Андрій, хоч і народився в тодішньому сусідньому районі, став безумовно своїм для Соколівки і Куничого. У Соколівці закінчив школу, в Куничому — одружився. Він був дуже доброю, щирою, працелюбною людиною. Відслужив у ЗСУ у 2018 році, а коли рашистська орда зазіхнула на його рідну Україну — без сумніву пішов її боронити, — каже староста старостинського округу Олег Хитрук.

Командир Андрія розповів, що військовий воював, як і належить гідному сину рідної землі.

Андрій без вагань і сумнівів ішов у бій — заради нас з вами, заради кожного. Заради того, щоб українці продовжували жити на своїй Богом даній землі під мирним небом. 

— Наші воїни воюють найкраще — це визнає весь світ. Але нам від того не легше, бо ми й втрачаємо найкращих, — додав Олег Хитрук і висловив вдячність за мужність та жертовність всім військовим ЗСУ, зокрема і побратимам Андрія.

Біда забирає життя молодих Героїв

— У найважчі хвилини прощання велика біда, яка прийшла на нашу землю, ніби акумулюється тут, на скорботному місці у маленькому селі — в розпачливих риданнях сестер і дружини, в скупих болючих сльозах побратимів, які стають навколішки біля труни, у розпачливому зойку військового салюту. Ця біда витає над розтерзаною Україною, ріками крові та океанами сліз зболює нашу рідну землю. І щоб зупинити її, не дати ворогу знищити усе, що дороге українцям, Андрій, як і тисячі наших янголів, віддав своє таке молоде життя. І тепер — лиш добра посмішка з його портрета, що покриває морозна імла, лиш прапор, який вручають дружині та який вона тулить до серця, скроплюючи сльозами, — цитуємо повідомлення. — Вічна пам’ять тобі, Воїне! Нехай разом зі світлими душами побратимів з Небесного Воїнства Всевишній упокоїть твою душу у своїм Царстві. І пошле Україні перемогу та мир — за що вони віддали все, що могли.

Висловлюємо співчуття рідним та близьким Героя! Вічна пам'ять!

Редакція RIA/20 хвилин, нагадаємо, має проєкт «‎Героям Слава!»‎. Розповідаємо вінничанам про наших неймовірних бійців, щоб слава про них та їхню мужність летіли далеко за межі України! Нам є ким пишатися! 

Також ми часто пишемо про волонтерів та організації, які допомагають армії та постраждалим від війни. Всі історії зібрали у рубриці «Герої тилу». Почитати їх ви можете за посиланням.

 

Читайте також:

«Материнський біль краяв серце». У Ладижині в останню путь провели визволителя Херсону

Через місяць мало бути весілля. На Вінниччині прощались із 24-річним воїном-Героєм

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (195)
  • Людмила Волинець

    Вічна пам'ять , царство небесне Герою , який відав своє життя за Україну ! Ширі співчуття родині та близьким Амінь ! 😭😭😭😭🙏🙏🙏🙏
  • Анна Гордієнко

    Вічна пам'ять і слава Герою України
  • Юлія Шмига

    Вічна пам'ять
  • Lydmila Lydmila

    Вічна світла пам'ять царство небесне щирі співчуття рідним

keyboard_arrow_up