Ротний Юрій Барашенко застрелився... п’ять разів?

Ротний Юрій Барашенко застрелився... п’ять разів?
Командир роти Юрій Барашенко. Це одне з останніх фото чоловіка

П’ять куль (!)  влучили в голову командира роти Юрія Барашенка. Його загибель пов’язують із самогубством. Судмедексперт записав, що не виключає цього. Земляки не вірять у таке. Понад дві тисячі людей на зборах вимагали справедливого розслідування і надання статусу сім’ї загиблого

Юрій Барашенко загинув 3 серпня 2016-го. Було йому 50. Служив у 59-у мотопіхотному батальйоні командиром роти. Мобілізували у званні старшого лейтенанта. За рік служби підвищили до капітана. Мав грамоти, подяки, нагороджений медаллю «Захисник Вітчизни». До мобілізації вчителював у школі села Красносілка Бершадського району. Як кажуть земляки, у нього був міцний тил. Дружна сім’я. Разом з дружиною виховали двоє дітей, дочекалися внука. Дякувати долі, у Юрія ще живі батьки.

Дзвонив перед загибеллю

Юрій Барашенко 6 серпня 2016-го мав бути вдома. Цього числа у його дружини день народження. Він пообіцяв, що обов’язково буде. Саме в цей день Юрія похоронили.

Відео дня

Донька Юрія Барашенка пані Вікторія розповіла журналісту RIA, що за 15 хвилин до загибелі батька розмовляла з ним по телефону.

— Розповіла татові, як наші справи, нагадала, що через два дні, 6 серпня,  у мами день народження, — каже пані Вікторія. — Він сказав, що пам’ятає і обов’язково приїде. Питання про відпустку вже вирішене. Ще тато сказав, що не має можливості довго говорити, бо йде у штаб. Пообіцяв передзвонити пізніше. Ми ще мали продовжити з ним розмову з приводу відзначення маминих іменин. Страшно уявити, що тоді я востаннє чула голос свого найріднішого, найдобрішого на світі свого татуся.

Висновок експерта шокував

Не менше вразив доньку і рідних ротного висновок судмедексперта. Документ датовано 24 вересня 2016-го. Виданий Бахмутським відділенням Донецького бюро судмедекспертизи. Щоб з’ясувати причини загибелі батька, Вікторія їздила у Бахмут. Вона першою прочитала страшні рядки: «… не виключена можливість власноручного пострілу з автоматичної зброї». Простіше кажучи, експерт припускає факт самогубства.

— Припущення експерта вразило не менше, ніж смерть батька, — продовжує донька загиблого офіцера. — Такий висновок для нашої родини став шоком! Нізащо не повірю в те, що батько покінчив життя самогубством. Коли народився мій син, онук батька, він його полюбив більше, ніж нас з братом. Словами не передати його радість і втіху. На роботі його цінували колеги, любили і шанували учні, мав багато друзів, бо був товариський. Тільки жити й радіти!

Пані Вікторія часто спілкувалася з батьком по телефону. І її брат мав розмови з батьком. Дружина цікавилася його справами.

— Якби у тата були якісь негаразди, чи якісь злі наміри, все одно б ми їх відчули, — говорить пані Вікторія. – Особливо таке відчувають жінки. Ні я, ні мама, під час жодної з них нічого поганого не відчули. Сотні разів після того аналізували наші розмови – жодної зачіпки не знаходимо, щоб давали підстави про його лихі наміри.

Колеги, земляки, друзі, знайомі вчителя так само не вірять у версію самогубства.

Заборонив директору відпрошувати його від мобілізації

Юрій Барашенко працював учителем фізкультури і військової підготовки у школі села Красносілка Бершадського району. Проживав у сусідній Маньківці. Коли отримав повістку на мобілізацію, директор школи зіткнулася з проблемою, хто замінить вчителя. Мала йти у військкомат, районний відділ освіти, щоб пояснити ситуацію. Тим більше, Барашенку було вже немало років.
— Його могли б звільнити від мобілізації, але Юрій Петрович заборонив директору школи клопотатися за нього, — каже завідувач Бершадського районного відділу освіти Лідія Дзюбенко. – Знаю, що для своїх учнів він був не просто учителем, а товаришем і наставником. Про це мені розповіли земляки вчителя. Це дуже велика для нас втрата. Горе для сім’ї, для його доньки і сина.

— Ті, з ким батько служив, привезли медаль, грамоти, подяки, — розповідає дочка Вікторія. – Я дуже хотіла поговорити з людиною, яка бачила батька у ті страшні хвилини. Один з них приїхав на похорон. На жаль, нічого конкретного він не повідомив.

За словами  пані Вікторії, боєць сказав, що постріли прозвучали недалеко від їхнього місця розташування. Їх було добре чути. «Ми побігли до того місця, — говорив боєць. – Я побачив, що голова залита кров'ю. Одразу відправили ротного у лікарню». Про розслідування трагедії бійцеві нічого не відомо.

— Навіть, якби щось знав, навряд чи сказав би, — говорить дочка загиблого. – Їм, військовим, взагалі забороняють що-небудь говорити, а тут така ситуація…

Рідні звернулися до незалежного фахівця, досвідченого судмедексперта. Той детально ознайомився з матеріалами і не підтвердив висновок колеги з Бахмута. Чому?

“Боєць не міг вистрелити собі в голову з АКС з різних кутів”

Маіс Сологуб, завідувач Бершадського відділення бюро судово-медичної експертизи:

—Чинним законодавством передбачена в судово-медичній експертизі думка фахівця. Тобто той само факт оцінює інший спеціаліст. Його висновок також надається слідчому. Брати такий висновок до уваги, чи ні – вирішує слідчий. При відмові має обґрунтувати причину. До мене звернулася донька загиблого Юрія Барашенка. Надала висновки судмедексперта. На схемі видно п’ять наскрізних каналів від пострілів і десять ран. Усі – в голову і шию. Три постріли зроблено з правої щоки – від лоба до щелепи, приблизно на однаковій відстані; два - з підборіддя і шиї з виходом кулі у щоці і біля скроні. Тобто кожен постріл залишив по дві рани – вхідну і вихідну. Характерними ознаками пострілів, зазначено в експертизі, вони зроблені впритул. Йдеться про те, що самогубство вчинено з АКС-74. Можна припустити, що людина, сидячи, затисла автомат між ногами, бо ж він при пострілі дає віддачу, і таким чином випустила кулі з підборіддя і шиї. А як пояснити ще три горизонтальні постріли? Та й взагалі постріл з автомата руйнівний, а п’ять їх могли вирвати частину черепа.

Довідково: досвід роботи Маіса Сологуба у судмедекспертизі 38 років, має вищу медичну і вищу юридичну освіту.

Понад 2000 земляків вимагають об’єктивного розслідування

Сім’я загиблого не отримала жодної гривні за втрату чоловіка. У селі Маньківка, де проживав Юрій Барашенко, люди вимагають від сільського голови звернутися до Генпрокурора з вимогою об’єктивно розслідувати факт загибелі і присвоїти сім’ї статус загиблого УБД. На вимогу людей, сільський голова Григорій Вербецький скликав сесію, схід села. Прийняте звернення направили народному депутату України від їхнього округу Миколі Кучеру з вимогою донести точку зору до Генпрокурора і Головного військового прокурора. Під зверненням підписалися понад дві тисячі односельців. Так само збори і сесія відбулися у сусідньому селі Красносілка, де працював загиблий. Там першими зібралися вчителі школи. За словами сільського голови Юрія Пустовіта, громада надіслала своє звернення до Генпрокурора та Головного військовго прокурора.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Задунайский Торонтуй

    Ай-яй-яй... Шо ж такое?
  • З.А.Глядач

    "...експерт припускає факт самогубства"

    А пізвище того "експерта",часом,не Сосиска чи Сарделька(по аналогії з відомим вінницьким "суддею")?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up