Про відверті історії, коктейльну культуру та чайові. Три історії вінницьких барменів

Про відверті історії, коктейльну культуру та чайові. Три історії вінницьких барменів
Фото з сторінки River city
  • Від всіх проблем рятує бармен. Поговорили з трьома представниками барної культури Вінниці про відвідувачів, курйозні історії, які траплялись за стійкою, та про те, скільки вінничани залишають чайових. 

Людина, яка міксує наші улюблені коктейлі чи той, кому можна розповісти свою історію за склянкою віскі? Бармен — це той, хто вміє зробити не лише найсмачніший напій, а й створити атмосферу в барі. Той, хто завжди знає, чим пригостити дівчину та може розговорити навіть затятого мовчуна. Ми дізнавались у місцевих барах, як це бути барменом у Вінниці. Далі — три історії місцевих барменів про їхню роботу. 

«А кому розповісти, як не бармену?»

Перший бар у який ми зайшли був River city. Прийшли ми туди близько 14.00, тож не дивно, що за барною стійкою сиділа лише одна людина. У вихідні ж тут, як розповідають у закладі, люду не проштовхнутися і обслуговує цих клієнтів бармен Дмитро. Хлопець лише рік працює барменом, але з цією справою він пов’язаний ще з дитинства. 

Відео дня

— У мене батько і брат працюють барменами. Я думав, що у цю професію мене життя не занесе, але все ж гени дали своє, — говорить Діма. — Спочатку я близько півроку працював офіціантом, а потім мені запропонували стати за барну стійку. За місяць-другий всього навчився, бо з дитинства знаю нюанси цієї професії. 

За словами Дмитра, найкраще у роботі за стійкою те, що ти завжди спілкуєшся з людьми. Крім того, барна індустрія постійно розвивається і буде затребуваною завжди. 

— Кожен клієнт щось за собою несе. Деякі люди приходять у депресивному настрої. У когось щось сталось на роботі, хтось посварився з дівчиною і вони йдуть випивати, — продовжує Діма. — У таких випадках навіть бокал пива і ненав’язлива розмова з барменом може врятувати. Часто приходять великими компаніями з словами: «Налий щось, щоб одразу харашо було». Коли люди одразу йдуть на бар — це круто, я дуже люблю таких відвідувачів. 

Чи не щовечора хтось з клієнтів відводить душу бармену. Після двох коктелів, як розповідає Діма, більшість починає розказувати відверті історії чи секрети. 

— А кому розповісти, як не бармену? Так, можна поговорити з близькими, але люди чомусь зачасту більше відкриваються незнайомцям. Бармен — це слухач, і ця робота мені в задоволення, — каже Дмитро. — Серед постійних клієнтів є ті, які ставали друзями. Була одна кумедна історія, коли впродовж місяця чи не щодня у бар заходив один чоловік. Я його добре обслуговував, ми чимало спілкувались і виявили, що цей чоловік директор моєї дівчини. І знаєте, у той місяць вона отримала хорошу премію. 

У барі Дмитро стимулює клієнтів пити класику. А тим, хто приходить за шотами, наприклад «Хіросімою», то він їх не робить, а натомість дає скуштувати щось нове. 

— Деякі приходять вже сильно п’яні і ми їм не наливаємо. Кажу: «Перепрошую, але ж ви прийшли сюди відпочити. Думаю, ви вже відпочили і вам досить наливати», — продовжує Діма. — Зазвичай, люди реагують позитивно. Звичайно, є такі, які починають: «Я ж чуствую міру», але я пропоную воду або каву. Взагалі, люди приходять дуже різні. 

Діма пригадує одну історію, коли клієнту сподобалась каска, яку одягають на голову, коли п’ють коктейль «Текіла-бум». І сподобалась вона йому настільки, що той заплатив тисячу гривень тільки за те, щоб вийти у ній покурити. Щодо чайових, то Дмитро каже, що на барі зазвичай залишають більше, 10% від суми чеку. 

— У бармена хороша зарплата, ми не звикли жити на чайові, як офіціанти. Але чайові це дуже приємно, особливо, якщо люди говорять за що вони тобі їх залишають, — говорить бармен. — Найбільший «чай» я отримав від людей, які пити впродовж шести годин. Вони залишили 600 гривень. 

Щоб люди неодноразово повертались у бар, Діма працює за таким принципом:«Завжди якісно, навіть, коли багато клієнтів. Адже люди, яким ти наливаєш, тобі вірять».

 «Всі постійні клієнти — друзі»

Далі ми йдемо у Hungry Duck, там за барною стійкою нас зустрічає Костя. Він працює у цього закладі чотири роки. Каже, потрапив у цю професія, як і більшість: прийшов у студентські роки підзаробити офіціантом і перейшов на бар. 

— У роботі мені подобається можливість самовиразитись, створюючи автентичні напої. Я знаходжу нові смаки і дивую цим людей, — говорить Костя. — Бармен має завжди намагатися вгадати смак гостя і «зробити йому вечір». Ти підбираєш, спілкуєшся і стараєшся здивувати. Я працюю, щоб і людині було смачно, і мені приємно. Якщо коктейль відвідувачу не сподобався, то я не проти приготувати щось інше. 

У Кості й самого багато улюблених коктейлів, каже, за барною стійкою почав серйозніше відноситись до алкоголю. Проте ходити у бари, за його словами, часу бракує. Каже, головний мінус роботи барменом — складний графік роботи. 

— Особливо, якщо ще й є дівчина, то це ще важче, — каже Костя. — Буває, що й чотирнадцять годин поспіль працював. 

Щодо флірту дівчат-клієнток Костя розповідає, що «глазки всі один одному строять», але, він легко дає зрозуміти, що його це не цікавить. 

— Всі, хто сідає за барну, насамперед хоче спілкування. За столиком здебільшого сидять ті у кого є з ким поговорити, — продовжує бармен. — За барною навіть мовчуни починають говорити, бо алкоголь робить людей більш вільними. Я теж можу пригубити під час зміни, щоб був настрій поговорити. Але я й так дуже багато говорю, завжди розповідаю якісь історії. Коли того потребує ситуація, то навпаки тільки слухаю гостя. 

За словами Кості, всі його постійні клієнти — друзі. Каже, він старається розуміти людей, навіть, якщо вони грубіяни. 

— Найбільше я люблю людей, які прийшли у бар саме до мене за стійку, — каже бармен. — Найважче, мабуть, буває з людьми, які не хочуть спробувати хороші напої. 35-річного чоловіка, наприклад, важко привчити пити не віскі з колою. Мені щоразу потрібно пояснювати, що це не напій, а просто кола, яка «вставляє». 

Костя розповідає, що чайові останніми роками барменам почали все більше і більше залишати. Пригадує, як кілька років тому в заклад прийшов латвієць, який весь вечір всі пригощав. Коли ж він йшов, то залишив стільки чайових, що вистачило б на те, щоб купити «Жигулі». Бармен каже, що працює на принципом: «Вгадати смак гостя, здивувати і зустрічати його у себе за барною стійкою ще багато разів». 

«Алкогольна культура змінюється на краще»

Третім місцем, куди ми завітали, був арт-паб Beef Eater. За баром у цьому закладі стоїть бармен Антон. Він працює у цій сфері вже майже десять років, каже, знаток у барній індустрії. 

— Найважливіше у моїй роботі — це ставлення до гостя. До кожного потрібно знайти підхід і пам'ятати, що поганих гостей практично не буває, — говорить бармен. — Я завжди викладаюсь на повну під час зміни, але чайових не так багато, як хотілось би. Люди зараз не готові залишати чайові. А після карантину і зменшення зарплат тим-паче. Дуже мало людей залишають навіть 10% чайових від суми чеку. Найбільші чайові, які мені лишили — це 100 доларів. 

Найчастіше, за словами бармена, люди замовляють пиво та коктейлі з рому чи джину. 

— Буває, що приходять і кажуть «зробіть мені щось солоденьке».У таких випадках готую щось з універсальні коктейлів, — розповідає хлопець. — Найчастіше на бар приходять люди без компанії, яким бракує спілкування. Бармен ж завжди відкритий. Намагаюсь приділити час кожному гостю. Насправді за стійкою кожен другий відкриває душу. Люди розповідають те, що наболіло. Це і секрети, і відверті історії.  

Час від часу в барі виникають конфлікти, за словами Антона, він намагається делікатно їх владнати. Якщо бачить, що клієнту вже досить пити, то радить більше не купувати алкоголь. 

— Я кажу людині, що із задоволенням налию, але завтра. Мало хто одразу погоджується закінчувати. Проте ті клієнти, які приходять до мене не перший раз, вже знають, що бармена краще послухати. В кінці вечора пропоную клієнтам каву, щоб тонізувати організм. 

За словами хлопця, алкогольна культура міста змінюється у кращу сторону. Говорить, люди починають пити більш якісний алкоголь, а ще п’ять років тому багато хто приходив за горілкою. Антон каже, що бармени мають ще бiльше покращувати цю культуру в нашому місті. А для цього, на його думку, потрібно дотримуватись головного принципу роботи: «Кайфувати від того, що робиш». 
 

Читайте також:

Заборонили продаж електронних сигарет неповнолітнім. Чим небезпечна ця альтернатива цигаркам?

«Усі питання мають бути озвучені»: HR-менеджерки розповідають, як успішно пройти співбесіду

«Я вірю у вас. Якщо ви вірите у мене — обійміть»: соціальний експеримент в обіймах Діда Мороза

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Василь

    А за що їм чайові платити? Адже мені, наприклад, чайові на роботі не платять. Це що, уникання від податків?
  • Василь

    А за що їм чайові платити? Адже мені, наприклад, чайові на роботі не платять. Це що, уникання від податків?
  • Игорь

    Футболка Jameson у чувака зачётная
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up