«Нас матюкають, але швидше не стане». Розмова з робітниками на Київському мосту

«Нас матюкають, але швидше не стане». Розмова з робітниками на Київському мосту
Цієї суботи, 21 липня, міст знову закриють на добу. Це потрібно будівельникам, аби закінчити заливати бетон на проїжджу частину
  • Більше року ремонтують Київський міст. Опорні конструкції вже укріпили, а нині — працюють зверху. Заливають бетоном дорогу й ладнають тротуар.
  • Поговорили з робітниками, дізналися, як вони ремонтують об’єкт, «освоюють» бюджетні кошти і чому Продивус до цього не причетний

«Після Моргунова». Мабуть, так треба було б назвати цей репортаж. Саме у понеділок, 16 липня, міський голова Вінниці Сергій Моргунов був на Київському мосту. Під мостом теж. Після обіду не було ні мера, ні начальства. Під сонцем йшов дощ і прораб назустріч. Те, що це прораб, я вже знала — робочий у помаранчевому жилеті сказав. Він йшов попереду прораба:

—  Нє-нє, ви мене не фотографуйте. Он йде прораб в кепці і салатовій жилетці – хай він говорить.

Не захотів:

Відео дня

— Я тільки сьогодні заступив: ми ж 15 днів робимо – 15 днів відпочиваємо. Йдемо поки по графіку.

— А випередження графіка є?

— Не знаю (сміється).

— А гроші є?

— Є.

— Зарплату платять?

— Поки платять. Скільки – казати не буду. Є старший – хай вам отвєчає… Там внизу, у першому вагончику – замдиректора.

Утім, начальства не було, а той, хто із «старших» був, пояснив:

— Нам заборонено давати інтерв’ю, бо потім пишуть про нас всякі гадості. От хай начальство говорить.

На перекурі біля арматури сиділи кілька чоловіків. У помаранчевих жилетах, а значить – не «з начальства».

Платять від 3200 до 9000 грн

Без диктофона. Без прізвищ. Лише трьох вінничан згадували – Продивус, Гройсман, Моргунов… І плюс одне ім’я – Машка. Єдина, хто була не проти фотографуватися.

— Вона-то сучка, але краще казати на неї собачка. Машка, йди сюди, хай тебе сфотографують для історії.

Машку там люблять. Бродяжку під мостом.

—  Були у неї цуценята. З’їли їх - інші цуценята. Закон природи.

— Ви з початку реконструкції працюєте?

— Ні. Хтось приходить, а хтось йде - комусь щось не нравиться.

— Ви — вінницькі?

— Ні, Харків.

— Полтава.

— Миколаїв.

— Тернопіль.

— Скільки всього працює на мосту?

— А ви виключте диктофон…

Вимкнула. І одразу розмова «поклєїлась». Ніхто не був проти нотаток у телефоні:

— Працює на мосту сьогодні людей 30. Від сили. На початку ремонту мосту було десь 80. Реконструкція доходить до кінця і народ роз’їхався. Але вінницьких мало – десь 10.

Працюють вахтовим методом: 15 днів - тут, 15 днів – вдома. Бо робочий день – 12 годин: з семи до семи. Уночі не працюють. Кажуть, потреби у тому немає. Аби ще вдень встигали матеріали підвозити.

— Коли з бетонного заводу бетон привозять, тоді й працюємо. А потік машин йде по мосту, від цього вібрація — бетон лопає. Тому й перекривають міст.

— Ще скільки треба вам бетону покласти, щоб міст не перекривали?

— Ще одні вихідні точно. А потім уже будуть робити тротуар. Ви думаєте, ми не знаємо, як нас за перекриття мосту матюкають? Чуємо…  Але швидше не буде – є певний порядок робіт. І залежить від того, як матеріали привезуть. Та й міст був у поганому стані.

— А тепер?

— Зробили трохи краще. Але через деякий час знову треба. Бо це ж реконструкція — ремонт. Не новий міст збудували.

— Труба іржава під мостом проходить – це що?

— Каналізація. Це вже не наше  – це місто.

Щодо оплати праці, то варіантів відповіді було кілька:

— Небагато. Майже вчасно. Напишіть — 500 гривень.

— Та ні – з цього місяця вже 600 гривень в день. От і рахуйте – множте на 15. То це тепер – 9000. Було - 7500.

— 3200 – мінімальну зарплату, як і всім, платить Гройсман. А решту перекривають відрядженнями. «Відкати» є, бо гроші ж бюджетні. Знаю, що крадуть, а як – не знаю.

— «Відкати»… Тут місцеві навіть молотки покрали. Той нещасний молоток. Він же нестандартний – навіщо він вам?!

— Арматуру теж крадуть…

— А спецовку тільки обіцяли. Так і не дали.

 

«Депутат чекає наречену на мосту»

Живуть заробітчани у гуртожитку на вул. Станіславського. Годують їх двічі на день: обід і вечерю привозять «з ресторану навпроти парку».

— Нормально годують. Не так, як в армії. А я в армії був.

— Є тут і хлопці з АТО. Жити якось треба.

— Тут біля мосту є церква. Але вона Московського патріархату, а ми українці, то Паску святити ходили в ту, що біля гуртожитку – Київського патріархату.

— Напишіть краще, що нєвеста нужна. Я — монтажник четвертого розряду, стропольщик — теж четвертого розряду. Ще я депутат сільської ради Нововодолазького району Харківської області. От так і напишіть: «Депутат чекає нєвєсту на мосту».

— То коли реконструкцію закінчите?

— Може до Дня Незалежності. А може до Дня міста…

— Казали в жовтні, а може й в листопаді. Хоча роботи залишилось не так багато.

— Ми вже збираємось на нові об’єкти – в Сумах та в Київській області. Колись разом працювали на «Мостобуді», потім все розвалилось. Тепер лише на об’єктах зустрічаємося.

— Це ж Продивус теж ваш – вінницький?

— Так, очолював «Мостобуд».

— Це ж он там він живе (показує один другому рукою у бік П’ятничан – авт.). Та до цього мосту він відношення не має. Тепер це інші люди.

Люди в помаранчевих жилетах праві: Київський міст – уже не Продивуса тема. Це років десять тому в інтерв’ю він згадував, як був готовий сам оплатити ремонт Центрального мосту: «Я просил у тогдашнего мэра (Домбровского – авт.): «Дай мне разрешение на выкуп гостиницы «Южный Буг», а я за свои деньги отремонтирую мост». Но он не согласился, лишь бы моя фамилия не звучала…».

Тепер інші прізвища звучать, от тільки гроші - бюджетні. А значить - наші.

— А Моргунов оце перед вами був тут... У нас тут по дзвінку. Подзвонили: сказали перевдягтися, бо мер їде.

— Зато матюкають не Моргунова і Гройсмана, а нас. Показуха скрізь. У Вінниці так само. Діватись нікуди. Хіба що в Польщу ще поїхати.    

Мовою бюджетних коштів і дат календаря

Із документів на Prozorro відомо, що наприкінці 2016-го із чотирьох учасників тендер на «реконструкцію мостової споруди по Чорновола» виграло товариство «МСУ-2» — 56 мільйонів 495 тисяч гривень. Згідно з договором від 15 листопада 2016 року відремонтувати міст мали б відремонтувати до 31 грудня 2017 року.

Утім, є й додаткові угоди. За угодою від 13 грудня 2017 року є зміни до календарного плану фінансування: з держфонду регіонального розвитку виділили на міст — 37,4 мільйона гривень, з бюджету Вінниці — 11,1 мільйона гривень. А у 2018 році ще 7,8 мільйона гривень теж з бюджету міста.

Якщо округлити, то на Київський міст з бюджету вінничан пішло 19 мільйонів, а решта – 37 мільйонів сплатив фонд регіонального розвитку.

За ще однією додатковою угодою, яка була укладена 16 травня, йдеться, що строк робіт триватиме до 20 серпня. Але як розказав заступник директора Олександр Гула, у серпні міст точно не здадуть в експлуатацію.

— У нас в плані 21 липня завершити проїжджу частину, до 20 серпня — облаштувати тротуар з правого боку. А потім перекриємо міст на 15 днів, аби укласти гідроізоляцію перед асфальтуванням дороги, — сказав Гула.

На питання, коли ж закінчать ремонт Київського мосту, чоловік відмовився відповідати. Бо, за його словами, «на це має відповідати замовник». А замовником реконструкції шляхопроводу є міськрада.

Керівник департаменту капітального будівництва Ігор Кравець підтвердив, що 20 серпня — не є строком завершення ремонту.

— До цієї дати діятиме угода з «МСУ-2». Точної дати відкриття зараз немає, адже Київський міст потрібно ще перевірити на міцність, — сказав Кравець. Хоча й додав, що завершення ремонту буде точно цього року.

Читайте також:

Фото в тексті Оксани Пустовіт, Микити Панасенка. Зроблені 14, 16 липня 2018-го

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Стакан поноса

    Чому стічні води не сховали в каналізаційний коллектор? Тепер все гівно з машин, бензин, мастило, соляні реагенти потраплятимуть в річку-супер-реконструкція. #Моргунов -дбає про екологію міста
  • З.А.Глядач

    "Вона-то сучка, але краще казати на неї собачка"

    І що,вона від того перестане бути сучкою?
  • Николай Энэми

    "Гадості пишуть" О Боже какие ранимые работяги нынче пошли, везде эти люди ездят, смотрят своими глазами даже не поebluешь толком на работке, а это ж святое...
  • Юрий Бондарук

    ой не роботяг требя матюкати....

    Николай Энэми reply Юрий Бондарук

    Ну матюкай Моргунова, он придёт и будет помогать им в реконструкции... У каждого своя работа, просто некоторые личности шарятся, а не работают...

    Юрий Бондарук reply Николай Энэми

    Я простой обыватель и мне пойух по чьей вине Я ИСПЫТЫВАЮ НЕУДОБСТВА, потому матерю ВСЕХ И ВСЯ!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:19 «Укренерго» попереджає про можливі відключення світла по всій Україні у вечірній час 13:43 Посадовця з Гнівані Віктора Гавришка триматимуть під вартою за розтрату державних коштів 12:47 Майже 1,5 мільйона гривень витратять на підготовку фонтанів у Вінниці 12:22 Надзвичайники Вінниччини показали кадри гасіння пожежі після влучання в об'єкт інфраструктури photo_camera Від читача 14:32 ЗАКОН СУВОРИЙ, ПРОТЕ СПРАВЕДЛИВИЙ: НА КОГО РОЗРАХОВАНА ДІЯ СТАТТІ 40 ККУ 11:23 У Вінницькій «Пироговці» провели унікальну кардіохірургічну операцію photo_camera 11:00 Вінничани роблять РЕБи для захисту від ворожих дронів. Підтримайте гривнею (прес-служба МБФ "Без кордонів") 10:22 Де у Вінниці 8 травня не буде світла, холодної та гарячої води. Адреси 09:53 У Вінниці оновили розклад руху автобусів маршруту №16 09:17 Нічна атака на Вінниччину: ворог влучив в об'єкт інфраструктури 09:04 Де купити жіночу, чоловічу та дитячу вишиванку у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні в Україні День пам'яті та примирення. Історія, заборони та прикмети 8 травня 08:11 У Шаргороді стартувала Програма ФІФА з розвитку талантів 21:04 На Донеччині загинув Юрій Іванина з Іллінців 20:18 Вінничан запрошують на відкриття фотовиставки Максима Кривцова на псевдо «Далі» 19:35 У першому кварталі понад 320 переселенців знайшли роботу на Вінниччині. На яких підприємствах? 19:12 До Міжнародного дня сім'ї у Вінниці проведуть захід «Сильні, вільні та спортивні» 18:44 Після десятків років занепаду легендарний «Шоколадний будинок» відреставрували. Ми побували всередині play_circle_filled 18:23 До п'яти років за ґратами засудили бухгалтерку за привласнення бюджетних коштів 18:05 У Вінниці складно врятувати безпритульну тварину? Історія загибелі кота оголила великі проблеми photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up