«Ми хотіли допомогти цим тваринам». Переселенці зуміли вивезли 20 котів та 30 собак з Харківщини

«Ми хотіли допомогти цим тваринам». Переселенці зуміли вивезли 20 котів та 30 собак з Харківщини
Волонтерка Вікторія Братушкіна
  • Два десятки котів та тридцять собак перевезла з собою родина переселенців. На сході країни вони мали приватний притулок для тварин, вихованців якого не схотіли залишати без догляду. 

«Ми жили між Лозовою, Барвінковим та Ізюмом. Коли почалася повномасштабна війна, ми дуже добре чули, як прилітають снаряди, чули вибухи. Через це переживали не лише ми, але й наші тварини. Собаки сильно нервувати, починали рити землю, у них був сильний стрес», — розповідає Вікторія Братушкіна, яка разом із мамою Наталею евакуювала півсотні чотирилапих. 

Вікторія говорить, що ідея створити приватний притулок виникла у них через бездіяльність та байдужність місцевої влади, а також через жорстокість місцевого населення. 

За її словами, знедолені тварини швидко набридали людям, тому їх починали труїти або вбивати за допомогою так званих догхантерів. 

Відео дня

— Від людей постійно можна почути, що собаки їх, мовляв, хочуть покусати, або ще щось, але це перебільшення, — вважає Вікторія Братушкіна. — З котами та сама ситуація. Ми хотіли допомогти цим тваринам, тому й створили притулок. 

Вікторія та її мама Наталія

Коли почалося повномасштабне вторгнення, Вікторія поїхала до Вільнюса, але за мірою того, як фронт підступав до їхнього населеного пункту, хвилювання наростали. Якби ж мама була одна, каже волонтерка, вона могла б взяти валізу та спокійно поїхати. Та з нею було 50 тварин. 

— Переїзд був складним. Мамі казали: невже ти будеш тягнути їх із собою? Краще відкрий хвіртку, нехай йдуть, куди заманеться. Мама сказала, що не може вчинити так з ними, адже вони невинуваті в тому, що почалася війна. І про них має хтось піклуватися,  — продовжує Вікторія. — Я почала дистанційно шукати варіанти житла. Далеко не всі згодні пустити навіть з однією твариною, а тут аж півсотні. Тому завдання це було із зірочкою. 

Волонтерці вдалося зв'язатися із вінницькою зоозахисницею Русланою Кравченко, яка запросила пожити усіх без винятку переселенців у батьківський дім. 

Наступним завданням було знайти транспорт для перевезення тварин. Тоді назустріч пішла Харківська служба порятунку тварин. Вони надали спецтранспорт з клітками та переносками для чотирилапих та безпечно транспортували їх на Вінниччину. 

— Перевезення також було стресовим для наших тварин, але краще вже трішки потерпіти, ніж постійно чути вибухи. Зараз вони вже освоїлися, — говорить Вікторія. — Сусіди нас сприйняли адекватно. Допомагали нам: хто продуктами, а дехто навіть будки нам робив.

У попередні роки, каже волонтерка, вони намагалися прилаштувати кількох своїх вихованців у добрі руки. Однак часом це закінчувалося тим, що тварини опинялися на вулиці, або з ними жорстоко поводилися. Після таких випадків, власниці притулку вирішили, що своїх собак та котів більше нікому не віддаватимуть. 

Читайте також:

Весняні проблеми у домашніх тварин. Чого варто остерігатися

Ягуар-переселенець, олені, ведмеді та інші жителі звіринцю. Репортаж з Подільського зоопарку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач64

    добрий день! вам пише Вікторія! якщо у Вас є змога допомогти нашим тваринам, будемо Вам безмежно вдячні!  мій контакт: 095 570 81 44
  • Читач75

    Де та як можливо допомогти цим жінкам?

keyboard_arrow_up