Матір загиблого в Маріуполі «азовця» дала обіцянку: «Збудуємо Україну вільною, обіцяю, сину…»

Матір загиблого в Маріуполі «азовця» дала обіцянку: «Збудуємо Україну вільною, обіцяю, сину…»
  • Старший солдат Дмитро Забузній з Вінниччини назавжди залишиться 26-річним. Героя посмертно нагородили орденом «За мужність» ІІІ ступеня.
  • Хлопець свідомо обрав військову професію і полк, в якому хотів служити — «Азов». Мав псевдо «Мягкий». Вірив у вільну Україну та загинув за неї в Маріуполі, в березні минулого року.
  • Матір солдата Наталія Забузня, яка нещодавно отримала його орден, розповіла як виховувала сина, чому він вирішив стати військовим, як «загітував» молодшого брата Івана йти в армію. Згадала і про російських родичів, яких вирішила забути назавжди.

Бесіду Наталя розпочала зі спогаду про те, як син просив, розмовляти українською.

— Він казав: «Мамо, ти можеш розмовляти українською?». Я вільно спілкуюсь українською , але коли зі мною починають говорити російською, то автоматично переходжу на неї. Дмитро, як чув, завжди зауважував: «Мамо, не говори мені російською, я тобі, що сказав». Якось не звертала увагу, а для нього це мало велике значення. Особливо після того, як пройшов АТО. Він ще в 2014-му контракт підписав, служив, навчився керував безпілотником. На першій ротації був у місті Щастя, потім в Авдіївці

— Це ж «гарячі точки» тоді були.

Відео дня

— Так, там постійно бої були, та я про це з новин дізнавалась. Син мене беріг, казав, що все добре.

Після того, як контракт закінчився, Дмитро спробував себе у «мирній» професії. Півроку «пошвендяв» по Вінниці, але врешті решт повернутися до армії. Пішов у нацгвардію. Їх кілька разів вивезли на громадянські протести, то йому не сподобалось. Каже: «Мамо, це не моє — напроти людей з палицями стояти».

— Відмовляла його від такого рішення?

— Та ні… Була впевнена в ньому. Діма такий був спокійний, розсудливий. З ним посваритися неможливо було. Ніколи нікого не засуджував. Казав, що потрібно розуміти інших — це ж життя…

Я йому взагалі нічого не забороняла, навіть з «поганими» хлопцями дружити, але просила завжди мати свою думку. Звичайно, коли він з нацгвардії вирішив йти, я захвилювалась. Тим більше, що постійно на відстані, я в той період у Польщі працювала.

Десь за тиждень чи два після цієї розмови Дмитро висилав мені відео про «Азов». Написав, що хоче саме в цьому полку служити, і що його на співбесіду запросили. Ділився своєю радістю, у нас завжди були теплі стосунки…

Його навіть без фізпідготовки взяли, тільки результатами співбесіди. З нацгвардії перевели до «Азову» служити. Правда, там якась затримка була, але він наполіг, щоб його усе ж таки перевели. Такий у мене був, якщо щось вирішив, то обов‘язково зробить.

Дуже відповідальний. Працювати рано почав, коли йому було 18, ми разом на заробітки поїхали, тоді ще до росії.

 Ти до 2014-го в росії працювала?

— Саме так. Так от з Дімою тоді стався нещасний випадок — він цвяхом проколов стопу. Роботодавця до лікарні везти відмовився. Порадив: «Перемотайте, та й усе». Звичайно, я наполягла, тож кваліфіковану медичну допомогу все ж таки надали. На наступний день власник будівництва каже: «Чого хлопець байдикує, нехай щось підносить!»

Дмитро після цього сказав, що більше в росію не поїде. Мовляв, вони так себе ведуть, ставляться до нас, як ми не люди…

— Чому на твою думку таке ставлення у них сформувалось?

— Росіяни нашого віку, вони адекватні, і вони нічого до нас не мали. Зі старшим покоління — складніше. Якось працювали ми в центрі Москви, Не могли довго знайти якусь вуличку по навігатору. Запитали у старенького, з виду інтелігентний дідусь. Він почав дізнаватися, що і як? Коли з‘ясував, що ми з України приголомшив відмовою — мовляв, нічого я вам не скажу.

Окремо зауважу про «обрусевших українців». Тут і гонору, і зневаги вистачає. Це вони найчастіше кажуть: «Понаехали». А самі ж у 60-ті переїхали до москви.

А ще новини. У них вони зовсім не такі, як у нас. У них інформація так побудована, що усюди погано, усюди катаклізми, війна, і тільки в периферії люди живуть добре.

— Це не новини, це пропаганда.

— І вона добряче працює. У нас доволі багато родичів там. Тітка мамина по діду, сестри, щоправда зведені. Мама з татом розвелася, коли мені було 10 років. З батьком я практично не спілкувалась, а от з його дітьми підтримували стосунки, адже ми майже ровесники.

Коли почалась війна подзвонила — думала, якось це зупинити можна. А у відповідь натикнулась на «глуху стіну». Говорю, що нас бомблять, а мені у відповідь: «А где доказательства? Это фейк».

А коли про Маріуполь сказала, про Дмитра, мені у відповідь: «Извини, Наташа. Он же сам такой выбор сделал!». Кажу, він військову службу вибрав, і захист своєї Батьківщини, а ви ведете себе, як варвари. Кинула посилання на статтю про події у Маріуполі, бо у них усе заблоковано. Та усе марно.

Дійшло, що це правда, а не «фейк», коли у неї загинув двоюрідний брат, а ще одного мобілізували. Вона тоді мені написала, що розуміє, але я вже нічого не відповідала. Що вже говорити?

— Війна добряче «почистила» ряди і друзів, і родичів.

— Да, дуже. Одразу стало зрозуміло, хто є хто. Мої близькі мене не розчарували. Я ними можу пишатись. У мене ж двоє синів. Діма старший, а молодший — Іван. Він зі мною у Польщі працював. Перед самим новим 2022 роком, каже: «Їду додому».

Старший його намовив, щоб він теж йшов в «Азов». І вже все було вирішено — 12 березня Іван мав фізпідготовку здавати. Тут починається війна, він посидів день, другий, а на третій поїхав у Київ шукати «штаб» Азову.

Рвався до брата. Та де там, Київ бомбили, метушня усюди.Нікого він там не знайшов, але й з Києва виїхати не зміг — потяги завантажені. Іван під‘їхав з кимось до Білої Церкви на машині. Там вже зміг взяв квитки, але на потяг не потрапив.

— Шо сталося?

— Було два квитки — його і дівчини, з якою Іван у Києві познайомився. Приїжджає поїзд, він впихає цю дівчину, і ще одну. Провідник його вже не взяв... Я так нервувала, могли б у такій ситуації забрати, хоча б на одній нозі стояв у тамбурі.

Дзвонить мені, розповідає. Я йому кажу: «Мати Тереза ти моя».

— То ж як він додому добрався?

— Подзвонила до сусіда, попросила, то він і забрав його звідти на машині, — говорить Наталя і робить паузу. Далі мовчання. Ми обговорили вже усе, що можна обговорити зі сторонньою людиною.

— Так, Діма, Діма… Я останні кілька років у Польщі працювала, виїжджала зрідка, чекала на «карту побуту». А тут як раз перед війною, Діма зателефонував і каже: «Мам, я вже забув, як ти виглядаєш». Я швидко зібрала чемодани і поїхала... За два з половиною роки, я його побачила три години.

Приїхала на поїзд садити. А він такий смурний, і каже: «Мама, як я загину, то ти не плач…». Зайшов до вагону і все… Пішов. Зазвичай, він виглядав з вікна, махав, або стояв у тамбурі, посміхався до моменту, коли потяг рушить. В той останній раз, він просто пішов не оглядаючись…

Наталя не плаче, тримається за миті, які була поряд з сином… Спогади пробігають світлою тінню по її обличчю… Потім жінка згадує короткі СМС-ки, іноді телефонні дзвінки, своє хвилювання, обірваний зв‘язок… Мовчання… Тишу… І новини з Маріуполя, від яких холонула кров.

— Патронажна в морзі сказала, що глибока заморозка. Підготувала… Врешті решт, коли вони принесли, то там нічого не було. Лише ноги, купкою складені. Сказали, що було руйнування тіла…Осколками... Розумієш, що його просто пошматали.

— Ти що одна поїхала?  намагаюсь перервати тяжкі спогади.

— Ні, і чоловік, і син і невістка. Всі поряд. Та нам ще добре, Діма не один загинув, там ще другий хлопець був. Про нього нічого невідомо, тіло так і не знайшли. Нашого, хоч знайшли…

Наталя починає говорити про побратимів сина. Вона не відділяє себе від долі інших матерів, сестер і доньок азовців. Пригадує про те, як переписувалась із ними, обмінюючись інформацією.

— Не знаємо... Дуже багато в нас на той час і 200, і 300 було, які там залишилися. І саме головне, не відомо, чи йде обміни тілами, чи ні. Там стареньку з памперсом передала, без мішка навіть. То якогось дідуся, цивільних багато. «Нагребли» з лікарень, а тіл військових не віддають.

— Довго шукала Діму?

— Да. Спочатку було співпадіння ДНК. Та ні, спочатку була надія, що живий. Він був у списках... Його поранили 21 березня… Потім п‘ять днів пройшло, і прочитала, що помер від ран.

Але неофіційні данні. Тоді ж з Маріуполя ніякої інформації не було. Так от потім, коли вже вони вийшли з заводу, я спілкувалась із командиром, він каже, що був «прильот». Хлопців накрило. Діма встав, обтрусив з себе попіл, посміхнувся…

Контузія у нього була тяжка. Він лише один вечір полежав, почистив зброю і на наступний день пішов у вуличний бій. Загинув, коли повертався за пораненим товаришем.

— Наталю, не край серце.

— Мені теж кажуть, навіщо ти це все розпитуєш, тільки ятриш собі рани. Я хочу знати, як загинув мій син. Він свідомо обрав професію військового і розумів, що війна буде... Він знав… І я хочу знати…

Але тяжко. Я зараз працюю до вечора, точніше майже до ночі. Потім п‘ю каву, лягаю спати. Засинаю швидко... Втомлююсь дуже, хочу забути про все, і не можу…

Згадую, як казав: «Збудуємо Україну вільною, або загинемо за неї». Обіцяю, сину, збудуємо…

Замість епілогу

Родина Забузній продовжує допомагати армії, Наталя постійно надає фінансову допомогу, бабуся Дмитра плете маскувальні сітки.

 

Читайте також:

«Місце в строю мого брата тепер моє». Диригентка оркестру Повітряних сил пішла служити на передову

«Вставай, почалася війна!» Спогади вінничан про день повномасштабного вторгнення

Якщо не можеш повпливати на ситуацію, впливай на себе. Як? Прості поради на складний час

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Таня Білоус

    Вічна пам'ять і слава Героям...
  • Хрустовська Наташа

    Царство небесне нашим Героям.
  • Алла Шамкіна

    Пам'ятаймо
  • Tamara Vovk

    Вічна Память і шана Герою

keyboard_arrow_up