Мати підстригла під «нуль» доньок, аби підтримати хвору дитину

Мати підстригла під «нуль» доньок, аби підтримати хвору дитину
«Я дуже поважаю своїх дітей за їх вибір. За те, що вони заради дружби з Іринкою підстриглися налисо», — казала їх мати Оксана Мельник.
  • Щоб підтримати близьку людину, яка має невиліковну хворобу, Оксана Мельник та її дві доньки зістригли своє волосся.
  • У 7-річної Ірини Химич рідкісний недуг, який викликає передчасне старіння. Таке захворювання в світі нині мають 70 людей. Маленька вінничанка така одна в Україні.

Волонтерка Оксана Мельник допомогає вихованцям дитбудинків через благодійний фонд «Родинний дім». Жінка розповіла, що дізналася про прогерію в Іринки Химич у фейсбуку, але не наполягала на своїй допомозі.

— Волонтерю вже 12 рік та за цей час зрозуміла як треба допомагати. Якщо у дитини є батьки, то я не лізу зі своїм «хочу допомогти». Але через знайомих та дописи в фейсбуку списалася з родиною Химичів. Мамі Іри написала, що в мене хвора дитина, у вас донька хворіє, ми з вами в одному човні. І моя старша дитина кличе вас в гості. Діти хотіли потоваришувати.

Згодом дві родини зустрілися в розважальному центрі «Дитяча планета» (ТЦ Plaza Park - авт.), де Оксана працює піар-менеджером. Вона згадала, що при розмові з батьками Іри склалося відчуття, що вони були старими друзями. Так згодом між родинами зав’язалися дружні стосунки й вони стали проводити час в гостях один в одного.

Відео дня
Оксана разом з Ірою / скріншот з сюжету «ВІТА»

Ідея зістригти волосся виникла спочатку в Оксани Мельник. Вона побачила, як на 7-річну дівчинку реагують інші діти та дорослі.

— У «Дитячій планеті» Іру добре знають та завжди вітаються з нею. Але в інших місцях ситуація інакша. Річ у тім, що через хворобу в Іринки не відростає волосся, — казала Оксана Мельник. — Бувало таке, що на дитячому майданчику батьки забирали своїх дітей від Іри, бо боялися, що це щось «заразне». На неї постійно витріщаються інші люди. А недавно її інша дитина питає: «А ти хлопчик чи дівчинка?». Це засмучує Іру. Тому одного дня я їй сказала, що буду схожа на тебе.

Так, 25 червня, Оксана виконала свою обіцянку Іринці. Вона підстриглася майже наголо та зробила це на очах маленької дівчинки.

— Після того Іра пообіцяла, що коли буде зима, то вона подарує мені шапку. А наступного дня мене здивувала менша донька, якій тільки чотири роки. Вона сказала, що теж хоче бути лисою! — згадувала жінка та додала, що не поставилася всерйоз до ідеї доньки.

Хоча стрижка під «нуль» все-таки відбулася. Доньки наполягали на цьому після чергових відвідин родини Химичів.

— Старшій доньці вісім років, вона вже мала гарне волосся. І тут вона каже: я хочу підстригтися заради Іри. Та молодша теж так знову заявила. Ще кілька днів я ігнорувала їх прохання. Подумала, нехай обміркують те, що вони хочуть. Бо коси назад вже не приклеїш.

Мати говорила їм, що на них будуть витріщатися та тицяти пальцями. А діти відповіли — ну і добре, стрижи. Так все вирішилося одного ранку, коли обидві доньки стали сильно наполягати на стрижці. Мати стригла їх власноруч.

Питаємо, чи стали відчувати діти дискомфорт через відсутність волосся?

— Люди, звісно, дивуються. Мабуть, думають, що ми хворі чимось. Якщо молодь-то щось знає, чому ми постриглися (про вчинок Оксани писали місцеві ЗМІ та телеканали - авт.), то пенсіонери скоса дивляться. Я дітям казала: «Не хочете, щоб на вас витріщалися, то не дивіться на людей». А коли ми разом з Іринкою, то люди розуміють навіщо ми такі зачіски зробили. Я дуже поважаю своїх дітей за їх вибір. За те, що вони заради дружби з Іринкою підстриглися налисо.

Як пояснила на кінець розмови Оксана, вся суть їх родинного флешмобу — підтримати Ірину Химич, бути схожими на неї.

— Зовнішня краса - це не головне. Іринка дуже здібна дівчинка, вона ліпить з пластиліну та складає LEGO так, як мої доньки не вміють.

— Хтось з ваших знайомих та інших людей вже взяв участь в цьому флешмобі? — питає журналіст.

— Мені здається, що люди такого не зроблять. Знайомі скидали фотографії, підтримують і кажуть, що коси то не головне. Наші люди до цього ще не готові, так само як прийняти це. Бо в коментарях вже писали, що в мене не вистачило розуму, тому я й підстриглась. У мене вистачило сили волі для цього і я це зробила не для фейсбучних коментаторів, а для Іринки.

Необов’язково всім людям голити голови, щоб підтримати Іринку. На її лікування щодня потрібні чималі кошти, тож можна допомогти. Для цього можете переказати гроші на картку матері дівчинки: 4149 4978 6719 3940 Діана Сергіївна Химич («ПриватБанк»)

Довідка

Прогерія Хатчинсона-Гілфорда – це рідкісне генетичне захворювання, одним з його симптомів медики називають зміни шкірного покриву та внутрішніх органів, що обумовлено передчасним старінням організму. У світі зафіксовано 350 випадків захворювання на прогерію, нині залишилось 70 носіїв цієї рідкісної хвороби.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up