П'ять смачних страв. Відомі вінничани діляться фірмовими рецептами до Різдва

П'ять смачних страв. Відомі вінничани діляться фірмовими рецептами до Різдва
Вінницький музикант Віктор Бронюк віддає перевагу стравам подільської кухні
  • Наше місто, як і вся країна, почали підготовку до найзатишнішого свята року — Святого вечора.
  • Відомі вінничани поділилися улюбленими рецептами пісних і не дуже страв до різдвяного столу.

Святвечір — це вечір перед Різдвом, коли українці за традицією збираються родинами на спільну вечерю. Ця вечеря є особливою, саме до неї готують 12 традиційних страв, кожна з яких має своє особливе значення.

Знані вінничани діляться фірмовими рецептами улюблених різдвяних страв, які полюбляють в їх родинах.

Тушкована риба від Віктора Бронюка

Відео дня

Музикант і лідер гурту ТіК Віктор Бронюк ділиться рецептом бабусі з Хмільницького району. За цим рецептом готувати можна будь-яку рибу: звичайного коропа, судака, товстолоба чи найбільш популярного нині хека. 

Все, що потрібно: 2-3 тушки риби, 1 цибуля, 1 морква, 1 банка консервованого горошку, 2 столові ложки томатного соусу, сіль та перець.

Найперше — ріжемо рибу на шматочки й солимо, а вже потім обвалюємо у борошні та підсмажуємо на добре розігрітій сковорідці до золотистої скоринки.

Тим, хто використовує заморожену рибу, варто запам’ятати ключове правило: коли розморожуєте рибу, наливайте у миску теплу воду. Адже якщо розморожувати без води, просто поклавши рибу на тарілку, з неї витече весь сік з корисними речовинами, й ви матимете напівв’ялу, напівсушену рибу. А от коли одразу доливаєте теплу водичку, ця проблема не виникає.

Другий етап рецепта — приготування овочів. Одну цибулину нарізаємо кубиками, другу — півкільцями і підсмажуємо на олії до прозорості. Потім додаємо натерту на великій тертці моркву і консервований зелений горошок. Все ретельно перемішуємо на сковорідці, солимо й перчимо за смаком. Через кілька хвилин додаємо 2 столові ложки томатного соусу і знову все перемішуємо. Тушкуємо п'ять хвилин.

Коли овочі будуть готові, викладаємо все шарами у каструльку. Спершу рівним шаром кладемо овочі, далі — рибку і зверху  — знову шар овочів. Зарівнюємо все лопаткою, трішки наливаємо водички, накриваємо кришкою і ставимо на плиту тушкуватися ще 20 хвилин на повільному вогні.

Зелений борщ від Ольги Полякової

Для авторського борщу від відомої української співачки з Вінниці Олі Полякової потрібно: пучок щавелю, пучок шпинату, пучок зеленої цибулі, пучок кропу, перепелині яйця — 10 шт, морква — 2 шт, картопля — 5 шт, цибуля ріпчаста — 2 шт, сіль і чорний перець мелений за смаком, лимон — 1 шт, рослинна олія — 50 мл.

Беремо велику каструлю, наливаємо в неї три літри води і доводимо воду до кипіння. У киплячу воду кладемо цілу цибулину. Моркву чистимо, нарізаємо кубиком і відправляємо в каструлю до цибулі.

Картоплю чистимо, миємо й нарізаємо дрібними кубиками. Відправляємо картоплю в каструлю до цибулі і моркви. Накриваємо каструлю кришкою і варимо овочі на середньому вогні до повної готовності картоплі.

Щавель і шпинат добре промиваємо та нарізаємо. Нарізану зелень поливаємо соком половинки лимона. Це потрібно для того, щоб в процесі варіння зелень зберегла свій колір. Одну середню цибулину дрібно нарізаємо. Морквину миємо, чистимо і натираємо на тертці.

Ставимо на плиту сковороду, наливаємо рослинну олію. Обсмажуємо нарізану цибулю до м'якого стану. Відправляємо на сковороду моркву. Перемішуємо овочі і тушкуємо їх до готовності.

Миємо та дрібно нарізаємо зелену цибулю і кріп. Перепелині яйця варимо до готовності і чистимо. Перекладаємо зажарку в каструлю до картоплі. У разі необхідності в каструлю можна долити трохи води.

Додаємо сіль і мелений перець за смаком. Відправляємо в каструлю нарізану зелень, накриваємо борщ кришкою і доводимо його до кипіння. Дістаємо з каструлі цілу цибулину. Даємо борщу покипіти кілька хвилин і вимикаємо плиту. Подаємо борщ з перепелиними яйцями та сметаною.

Апельсиновий пиріг від Світлани Теренчук

Вінницька дизайнерка Світлана теренчук свій fashion-блог урізноманітнила веганськими кулінарними стравами. Її апельсиновий пиріг з шоколадом буде смачним доповненням до пісного різдвяного столу.

Інгредієнти: сік та цедра з двох апельсинів, 1 склянка цукру, 0.5 склянки олії, щіпотка солі, 1 пакетик розпушувачу, 1 плитка чорного шоколаду, 2 склянки борошна.

Натерти цедру апельсинів, видавити сік. У сік додати цедру, цукор, щіпку солі, олію. Все підігріти до гарячого стану (не кип'ятити), всипати розпушувач. Додати поступово дві склянки борошна, помішуючи. 

Шоколад заморозити в морозилці ( приблизно 1 годину), потім поламати чи побити на шматочки. Шматочки шоколаду з'єднати з тістом.

Форму застелити пергаментом або змастити олією. Вилити суміш у форму. Випікати в попередньо розігрітій духовці близько 40 хвилин. Перші 10 хвилин на 200 градусів, потім 30 хвилин при температурі 180 градусів. Готовий пиріг посипати пудрою.

Медова рулька від Діани Мороз

Для тих, хто не дотримується посту, або ж до столу на саме Різдво благодійниця і громадська діячка Діана Мороз пропонує подати рульку в медово-гірчичному соусі.

Для страви потрібно: рулька — 1300 грамів, гірчиця — 3 ст. ложки, одна морквина, одна цибулина, часник 10 зубчиків, соєвий соус — 1 ст. ложка, мед —1 ст. ложка, лавровий лист — 3 штуки, перець запашний — п'ять горошин, сіль.

Рульку вимити, поскребти ножем шкіру, помити та покласти у каструлю. Залити холодною водою на п'ять сантиметрів вище від рівня рульки. Поставити на вогонь, довести до кипіння, зняти піну й варити на повільному вогні 1.5 години.

Як мине вказаний час, додати в бульйон моркву, ріпчасту цибулю в лушпинні, попередньо вимивши її, а також спеції: лавровий лист, запашний перець та сіль. Продовжити варити на повільному вогні впродовж години.

Деко застелити фольгою, тонким шаром змастити олією, викласти з каструлі рульку на фольгу. Зубчиками часнику нашпигувати рульку, зробивши в ній ножем проколи і заштовхуючи по його лезу часник у м'ясо.

Для соусу змішати в мисці готову гірчицю, соєвий соус та мед, добре розмішати. Ретельно змастити рульку з усіх боків. Загорнути свинячу рульку в фольгу й запікати в духовці при 200°С упродовж години. За 15 хвилин до готовності фольгу розгорнути і продовжити запікати до рум'яності або під грилем. Подавати з любов'ю!

Фірмова кутя від Ганни Давиденко

Директор університету Україна та політична діячка Ганна Давиденко розповідає, що любить кутю. в якій багато горіхів. Це і є секрет рецепта її фірмової родинної страви до Різдва. 

Беремо: 2 склянки пшениці, 100 гр маку, 100 грамів білих родзинок без кісточок, 100 грамів чорних родзинок без кісточок, 100 грамів не смаженого мигдалю, 100 грамів волоських горіхів, 100 грамів кедрових горіхів,  250 грамів меду, кип'ячена вода.

Пшеницю попередньо замочую у воді на 5-6 годин. Мак заливаю окропом та лишаю на 1-2 години.

Відварюю пшеницю до готовності та зціджую воду. Запарюю окремо мигдаль та родзинки. Мак товчу у макітрі (для нашої родини це традиція). Але нормально, якщо для цього сучасна господиня використає блендер.

Мигдаль очищую від шкірки та нарізаю маленькими частинами. Змішую пшеницю, мак, родзинки, подрібнені волоські горіхи, мигдаль та кедрові горіхи. Додаю мед. Після цього усю цю суміш треба залити водою. Воду попередньо треба закип'ятити та охолодити. 

Якщо чесно, я люблю густу кутю, тому води я додаю десь так само по об’єму. Але її кількість може варіюватися в залежності від того, якої густоти кашу любите ви. 

Смачної куті та Щасливого Різдва!

 

Читайте також:

Вдома чи за кордоном? Де знані вінничани зустріли 2022 рік

«Багато неочікуваних яскравих поворотів». Астропсихолог дає прогноз на 2022 рік

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Андрей Короленко

    ,,Серьезно!!!"
  • Андрей Короленко

    У Виьи все серье
  • Yuriy Gorbunkov

    Вы видели  пенсионера который на новый год покупает три сардельки ?

keyboard_arrow_up