«Коли побачила її в руках неадекватного Паші, не витримала». В Аліни вже рік живе вухата сова

«Коли побачила її в руках неадекватного Паші, не витримала». В Аліни вже рік живе вухата сова
  • Вухата сова на ім’я Боря живе в квартирі вінницької адвокатеси Аліни Шеремет.
  • Насправді ці вушка, від яких сова і отримала свою назву і які піднімаються, коли сова на щось уважно дивитися — це брови. 
  • Вуха в сови теж є, окремо і трохи нижче, на рівні очей. 
  • І слух в сов відмінний, наприклад, Боря може сидіти на стільці в квартирі на дев’ятому поверсі і чути шурхіт мишки під снігом надворі.

Пам’ятаєте, по Вінниці ходив хлопець з голубами? Він, м’яко кажучи, дивакуватий був, його часто бачили в сквері біля Башти. Вінничани періодично скаржились на те, що хлопець знущався з голубів, не давав їм води, а коли птахи втрачали свою красу (товарний вигляд), він просто крутив їм шиї і викидав на смітник.

— Звати цього хлопця Паша, і рік тому я побачила його, він йшов з совою, — розповідає Аліна. — А сов я просто обожнюю, постійно читала і дивилася передачі про них. Довго (це було до війни) захоплювалась блогом однієї москвички, вона орнітолог, в її квартирі живе сім сов. І ця жінка дуже цікаво розповідала про те, як утримувати цих птахів, як за ними доглядати, як їх годувати, як ставитись. І коли я побачила сову в руках цього неадекватного Паші….

Спочатку Аліна попросили сфотографувати сову і пішла геть. А потім не витримала, догнала хлопця і викупила у нього сову за 3200 грн. Врятувала.

Відео дня

Але, як потім дізналася наша співрозмовниця, цей Паша поїхав в Київ і купив собі іншу сову. Дівчина каже, що це легко зробити, навіть на ОЛХ є оголошення:

— Можливо, хтось цих сов розводить, і напевне не дуже переймається тим, куди ті совенята і в які руки потрапляють. Або не розводять, а просто знають місця, де ці сови водяться, і браконьєрським шляхом або яйця виймають, або виловлюють пташенят.

Знову сова

— Так от, я знову зустріла цього Пашу, він змінив дислокацію, того разу був біля Будинку офіцерів, — говорить Аліна. — Я на нього почала кричати: «Нащо тобі ці сови, навіщо ти їх мучиш?!», благала віддати мені і цю сову, але він лише посміявся. Ну і звісно, я не настільки заможна, щоб викуповувати в нього птахів кожен раз, тим паче Бориса він продав мені за подвійною ціною.

Не домовились вони того разу, про другу сову. Втім, Аліні потім розповідали знайомі, що нова сова від того Паші полетіла. І дівчина сподівається, що в неї все гаразд. Тому що добре пам’ятає, який жах пережила сама і її пташка.

— Мій Боря якось розв’язався, полетів і сів посеред проїжджої частини, — розповідає Аліна. — Він був дуже наляканий, не знав, що робити і просто сидів посеред дороги. Я кинулась до нього, в потік автівок, йшла розставивши руки і благала лише, щоб його ніхто не покалічив.

А Паша, після того як від нього полетіла сова, почав знову ходити містом з голубами. Брав білих з кучерявим пір’ям. Дуже гарних, які за короткий час в нього просто чахли. За жорстоке поводження з тваринами, як відомо Аліні, його неодноразово притягували до адміністративної відповідальності. Єдине, що змогла довести поліція, що він птахів в коробці тримає, води не дає. Але те, що він птахів вбиває — ні.

— Зараз цього Пашу я в місті не бачу, але мене часто питають про нього на ринку, — розповідає Аліна. — Люди, які продають тварин, його знають. Бо він часто купляв хом’яків і просто в товарних рядах, перед купою народу крутив хом'якам шиї і згодовував сові. Хоча сови цього не потребують, вони самі прекрасно справляються. Особисто бачила, коли купувала Борі живих курчат. Він підлітав до них, хапав лапою — і все.

Совина сила

— В сови дуже сильна хватка, я якось давала Борі курча, перед цим заморожую їх в пакетиках, а він на шурхіт пакетика дуже чітко реагує, — розповідає Аліна. — Але цього разу курча з пакетику випало, Боря цього не побачив, замість курча схопив мене за палець і почав душити. Було дуже боляче, а вирвати пальця з обіймів його лап майже нереально. Наступного дня я думала, що в мене почався артрит.

Дівчина каже, що сову можна годувати звичайним м’ясом, але вона має їсти також пір’я, хутро і кістки. Від того всього вона отримує все необхідне. А ще сова має скидати (відригувати) таку річ — погатку — це спресований, неперетравлений залишок (комок) з пір’я, хутра і кісток. Якщо сова буде їсти чисте м'ясо без цих домішок — це призведе до розладу шлунку і повільної загибелі.

Як її відпустити

— Боря живе в мене вже цілий рік, ми звикли до неї, полюбили, — говорить дівчина. — Звісно, мені казали: «відпусти її, це хижий птах, її місце на природі». Але випустити сову — це не так просто. Особливо, якщо вона довго прожила в людей. Щоб випустити таку птицю, треба бути впевненим що вона може адаптуватись, полювати і вижити.

Хоча сову звуть Боря, Аліна не знає напевне, якої саме вона статі. Щоб дізнатись, дівчинка це чи хлопчик, потрібно робити аналіз крові. Визначають стать також по вазі, а ще за характерною поведінкою (наприклад, самці кричать по-особливому). Але все це неточно.

— Коротше, сова Боря, і веде себе як Боря, але я відчуваю, що це вона, хоча інколи звертаюсь як до хлопчика, інколи як до дівчинки. Улюблена сова, та й годі, — сміється Аліна. — Боря їсть мишей, курчат, каченят, може з'їсти пацюка, хом'яків. Бажано їх давати живими. Я один раз купила хом'яка і більше не стала — хоча не бачила, як він його з’їв, але мені все одно було дуже шкода. В літній період купляю для Борі курчат, але таких «задохликів», тобто продавці бачать, які курчата точно не жильці. Я їх морожу (звісно вже неживих) і потім даю.

У Бориса є власне місце проживання. В кімнаті, на стільці, біля котла. На жаль, в квартирі немає балкона, для сов, які живуть в квартирах, балкон — це ідеальна домівка.

Окрім Борі в квартирі живуть три кота, і всі вони добрі сусіди. Ніхто ні до кого жодних претензій немає. Їдять різну їжу, тож не конфліктують. Влітку Боря любить гуляти по підвіконню, але як тільки щось на вулиці гучне відбувається, одразу ховається до хати.

— Найкраще для Борі було б жити на природі, щоб він мав змогу вільно літати, але я часто чую, як він літає по кухні, і іноді беру його на прогулянки, хоча для нього це трошки стрес, — розповідає Аліна. — Наприклад, бачить вона на вулиці собаку і одразу прагне десь сховатися і замаскуватися. Тож коли я саджаю її на гілку дерева, вона повертається у півоберта і примружує очі.

До речі, бачать сови нормально і вдень, і вночі. Нічними хижаками їх звуть через те, що вони не надто компанійські і полюбляють полювати на самоті. Тож коли всі інші представники пташиного світу відпочивають — сови полюють. А вдень — маскуються під гілочки дерев.


Читайте також:

Починаємо мірятись вусами і бородою. Movember нагадує про мужність і чоловіче здоров’я

У собаки, на яку навмисно наїхав водій на Audi, з’явився адвокат

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Алина Шеремет

    Дуже приємно читати коментарі із вдячностями. Зробила для пташки все що могла)
  • Лариса Кочмарук

    Я також мала з ним конфлікт, дійсно що неадекват, якийсь притрушений, за фото з голубами бере гроші, а потім за ці гроші іде в магазин купує собі спиртні напої.
  • Анастасия Валентиновна

    Дякуємо Вам,за спасіння тварини
  • Irina Mokhar

    Аліні величезна подяка.
    А от цьому неадеквату краще один раз шию скрутити, щоб він це більше не робив з іншими. Я сама в поліцію зверталася, мені розповіли, що скарги на того ... (підбираю слова....) Надходять щотижня. Якось так.

keyboard_arrow_up