«Ключ до успіху не в гендері, а в кропіткій праці», — говорить кращий викладач Вінниці

«Ключ до успіху не в гендері, а в кропіткій праці», — говорить кращий викладач Вінниці
Сергій Барабан
  • До ТОП-50 цьогорічної премії Global Teacher Prize Ukraine, яку отримують найкращі вчителі країни, увійшло двоє вінницьких викладачів. Ми поговорили з ними і тепер тезово публікуємо їхні найцікавіші думки.

На жаль, обидвоє вінницьких вчителів не увійшли до ТОП-10 премії, та ми все одно зустрілися з ними, аби дізнатися, завдяки чому вони посіли місця серед 50-ти кращих освітян країни. 

Героїнею першого матеріалу стала Валентина Воронецька, яка викладає Всесвітню історію, громадянську освіту та економіку в гуманітарній гімназії №1 імені Пирогова. Її розповідь ви можете прочитати у матеріалі: «Я люблю ламати шкільні стереотипи», — говорить краща вчителька Вінниці

Цього ж разу розповідаємо про викладача комп’ютерного моделювання в Малій академії наук України і Вінницькому технічному університеті Сергія Барабана. 

Відео дня

Сергій розповів нам про причини створення у місті технічного скаутського руху IT-Scouts, важливість знання англійської і основ програмування, про дівчат в IT і неформальне спілкування зі студентами, а також про те, чому ж вчителі такі важливі.

— У світі вже відбулася науково-технічна революція. Робототехніка виходить на перший план, майбутнє більшості професій буде пов’язаним саме з роботами, в шкільні програми багатьох країни вже закладено предмети на кшталт основ штучного інтелекту, основ інтернету речей, програмування тощо, а наші діти не мають про це ніякого уявлення. Єдиним предметом, який їм викладають в школі є інформатика. Так не має бути.

— Якось ми з колегами зрозуміли, що цікавість молоді до технічних наук зменшується. А більшість з тих, хто вступав до університету: або робив це для «корочки», або не мав ніякого уявлення про обраний напрям. Через це у нас виникла ідея створити технічний скаутський рух IT-Scouts. Почали з літнього табору на базі «політеху»: набирали школярів, яким до обіду викладали робототехніку, програмування та англійську. А після обіду вони йшли до лісу, де з представниками «Вінницького Пласту» займалися скаутингом. 

Бажаючих виявилося багато, тому ми створили повноцінні курси і запровадили «Хакатон IT-Scouts». На хакатонах діти розв’язували різні задачі з програмування та робототехніки. Усе це робилося для того, аби вони звикали до університету. Я, як викладач, зацікавлений в якісних студентах. Плюс, для роботи зі школярами я підключав студентів з кафедри. При цьому відбувався симбіоз: всім було цікаво і всі отримували користь від такої співпраці.

— При першому побаченні з першокурсниками я проводжу опитування на тему, чого їх вчили в школі. І отримую відповідь, що крім офісних програм на кшталт Word та Excel вони нічого не знають. Прикро з цим миритися, тому хочеться якомога сильніше розвивати IT-Scouts. Хочеться, аби діти зі школи могли програмувати. 

— Сучасні діти мають вчити в школах учасні технології. 

— Університет — це вищий рівень. Тобто, сюди мають приходити люди з базовими знаннями в обраних напрямах. Тут потрібно нарощувати свої знання, а не витрачати час на вивчення бази. 

— За рік навчання в IT-Scouts школяр може робити власні сайти або роботів, які виконують якісь дії. 

— Якщо хтось вважає, що дівчата розуміються в IT гірше за хлопців, то вони помиляються. Ключ до успіху не в гендері, а в кропіткій праці та бажанні чогось досягнути. 

— Я постійно займаюся самоосвітою. Тому що IT-галузь вже досягла такого рівня, коли не розвиваючись, не читаючи тематичної літератури і не практикуючи програмування, людина буде відставати. 

— Кожен ITшник знає, що самоосвіта — це маст-хев.

— Нам, викладачам, є куди піднімати рівень освіти в Україні. Його треба вдосконалювати. Чим, в принципі, я й займаюся. 

— Надовго в освітній галузі залишаються переважно фанати цієї справи. Люди, які хочуть впроваджувати якісь ідеї. Ті, хто постійно шукає можливості щось покращити. 

— Якщо хочеш бути хорошим і сучасним викладачем, то зараз для цього створені всі умови: чимало інформації знаходиться у вільному доступі, хороші викладачі відкриті і готові ділитися своїм досвідом. 

— Якщо сумлінно працювати, то з часом можна помітити, як стаєш кращим. 

— Якби я пішов з освіти в IT, то, думаю, все одно паралельно займався би викладанням. Мені це подобається. Викладання — це для мене така річ, завдяки якій я можу транслювати важливі для суспільства меседжі. 

— Хороший фахівець завжди буде затребуваним на ринку праці. Він зможе заробляти цим і забезпечувати потреби своєї родини. Це стосується і освітян. Але для цього доведеться багато працювати. А можливо навіть дуже багато. 

— Перше, що вчитель має давати своїм учням — це власний приклад. Я постійно показую студентам та школярам, що цікавлюсь новітніми технологіями, що постійно щось шукаю, якось розвиваюсь, впроваджую щось нове. Коли студенти бачать, що викладач мотивований, що він енергійний і що в нього горять очі, то й вони запалюються від нього. Якщо ж перед ними сидить байдужа людина, яка просто прийшла відсидіти свої години, вчитися ніхто не схоче. 

— Я завів YouTube-канал, сторінки в Instagram, Telegram і TikTok. На одних платформах я викладаю онлайн-уроки, на других спілкуюся зі студентами, на третіх — шукаю інформацію для самоосвіти. 

— Вчителя мотивує зворотний зв'язок від його учнів. Тоді він розуміє, що робить справді щось важливе. 

 — Під час пар між мною та студентами є певні бар’єри. Але після них, ми можемо спілкуватися, як друзі. Поза межами аудиторії ми можемо посидіти за кавою або просто десь зустрітися і почати неформально спілкуватися. 

— Дітей обов’язково потрібно вчити англійської. Чим вищим буде їх рівень, тим краще. Якщо зовсім не знати мови, то в IT їм буде складно. Основам програмування та робототехніки також варто вчити зі школи. Штучний інтелект буде всюди: і в спорті, і в медицині, тому вчити в будь-якому разі доведеться. Краще зайнятися цим трішки раніше і не поспішаючи, ніж потім стрімголов надолужувати. 

— Смартфон потрібен з ранніх років. Але в правильному дозуванні і з правильним налаштуванням контенту. Без смартфону сучасна дитина буде відставати від однолітків. 

— Премії на кшталт Global Teacher Prize Ukraine потрібні для популяризації викладацької діяльності і престижу професії. Для того, аби інші звернули увагу на вчителів і важливість їхньої професії. Вона дійсно важлива, адже саме вчителі сіють в дітей. І те, що вони посіють, зійде в їхньому житті в майбутньому. 

— Як країна буде жити через десять років, залежатиме від того, чого вчителі навчатимуть теперішнє покоління сьогодні.   

Читайте також:

«Я люблю ламати шкільні стереотипи», — говорить краща вчителька Вінниці

«Викладач має готувати дітей для життя, а не для оцінки»: інтерв’ю з двома кращими вчителями Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Fedia Fantom

    Все, що потрібно знати про коментарі до статті...
  • DISCOhooch

    Воно ж тупе)))

    Борис Черватюк reply DISCOhooch

    Передет тим як писати коментарі спробуйте відходити від дзеркала, бо так усі найінтимніші секрети про себе розкажете.
  • Борис Черватюк

    Ось кого треба в депутати Вінницької міської ради. 100%- овий кандидат, молодий, освідчений, патріот Вінниці. Сергій Володимирович, за такими як Ви майбутнє Вінниці та України, балотуйтеся, наше місто потребує нових обличчь, ми Вас підтримаємо!
  • Борис Черватюк

    Ось кого треба в депутати Вінницької міської ради. 100%- овий кандидат, молодий, освідчений, патріот Вінниці. Сергій Володимирович, за такими як Ви майбутнє Вінниці та України, балотуйтеся, наше місто потребує нових обличчь, ми Вас підтримаємо!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up