«Хочеться вже просто настукати по голові». Години тиші або до котрої можна шуміти вдома?

«Хочеться вже просто настукати по голові». Години тиші або до котрої можна шуміти вдома?
Фото ілюстративне
  • До котрої години можна шуміти в квартирі чи приватному будинку відповідно до законодавства?
  • Яка відповідальність за шум передбачена та що робити із сусідами, які заважають?

Як і родину, ми не можемо обирати сусідів. В когось складаються доброзичливі стосунки, а декому важко знайти спільну мову і домовитися. Відтак рівень комфортного життя у власному домі часто залежить і від порядності не лише нас самих, а й людей, які нас оточують. Підкажемо, що можна зробити, якщо сусіди шумлять в пізню годину.

Дехто страждає через шумних сусідських дітей:

«Над нами проживають чоловік з жінкою та двома дітьми, старшому шість років, меншій — чотири. Скачуть, м'яко кажучи, як конячки! Починаючи з самого раночку і можуть навіть до пізньої ночі. Прохання, нормальні розмови не діють! Постійно своїм грохотанням будять мені однорічну дитину. Всі ми люди, я все розумію. Підросте моє дитя і буде щось подібне робити, але скажіть невже не можна пояснювати своїм дітям, що крім них ще хтось проживає? Як достукатися до батьків? Хочеться вже просто настукати їм по голові», — скаржилася вінничанка в одній із груп на Фейсбуці.

Відео дня

Ще хтось страждає через сусідів, які затіяли ремонт:

«Сусіди затіяли ремонт, вчора о 7:30 вже здирали з стін сокирою штукатурку, сьогодні почали стукати о 9:00, моя дитина ще спить в цей час. Коли в обід кладу дитину спати,вони знову починають гупати,стукати і т.д, — ділиться своїм досвідом ще одна вінничанка. — Спати під стукіт над головою не дуже виходить. Перед ремонтом ніхто не приходив і не узгоджував години. Чи вже ніхто так не робить? Я просто вже не можу це терпіти, хочеться вирішити це по хорошому, хоча по голові постукати тим молотком хочеться добряче».

Як бачимо з цих двох ситуацій, часто ми не знаємо, як правильно підійти до цього питання, як його вирішити і на що «натиснути», щоб комфортне існування у власному домі було не захмарною мрією, а реальністю.

Закон про тишу

Як розповіла адвокатка Катерина Гутгарц, у багатоквартирних будинках в певний час сусіди зобов’язані дотримуватися тиші згідно із законодавством України. Втім, окрім багатоквартирних будинків закон про тишу розповсюджується на медичні та освітні заклади, готелі, магазини та кафе, міські парки та зони арт-простору.

— Дуже часто ми страждаємо не тільки від галасливих сусідів, але і від відвідувачів ресторанів, кафе, клубів, які знаходяться поруч. На перерахованих об'єктах заборонено шуміти з 22 години ночі до 8 години ранку.  Відповідно до закону про тишу під фразою «шуміти» мається на увазі: голосно кричати і співати, включати програвачі, радіо, медіа системи на всю потужність, користуватися рупорами, гучномовцями, ретрансляторами та підривати піротехнічні засоби і запускати феєрверки і салюти, — пояснює вона.

Будівництво та ремонт в квартирі

Окремий вид шуму — це ремонтні або будівельні роботи в сусідній квартирі. Іноді пережити ремонт сусідів дуже важко, особливо, якщо ви працюєте вдома або у вас маленькі діти.

— Звичайно, сусіди хочуть швидше зробити ремонт, але ви повинні знати свої права і вимагати тиші в години дня, коли це передбачено законодавством, — каже адвокатка.

Якщо домовитися з сусідами «по-доброму» не вийшло, адвокатка радить ознайомити їх із Законом про тишу, згідно з яким не можна шуміти і робити ремонтні роботи:

  • з 21 години до 8 години у будні дні;
  • цілодобово (24 години) — у вихідні;
  • цілодобово (24 години) — в святкові дні.

— Дуже часто сусіди в суботу роблять ремонт, що протипоказано законодавством. Тому у вихідні та святкові дні ви можете насолоджуватися тишею і закон буде на вашому боці. Крім того, після 21-ї години в будній день ви не повинні чути будівельний шум, — підкреслює вона. — Винятком з правил є галасливі роботи екстрених служб в аварійних ситуаціях, при оперативній роботі представників органів правопорядку, медичної служби і т.д.

Як визначити рівень шуму?

Норми допустимого шуму визначено в Державних будівельних нормах України. Вони не можуть перевищувати в нічний час 45 дБ (децибелів) і в денний 55 дБ. Міські громади можуть встановлювати більш сприятливі рівні допустимого шуму та час їхнього застосування.

То що робити, якщо сусіди шумлять?

У разі, якщо усне звернення до шумних сусідів/ресторану/магазину не допомагає, варто викликати поліцію. Перевищення рівнів допустимого шуму, як і спричинення шуму в нічний час — це адміністративне правопорушення (стаття 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Поліція має скласти протокол і зафіксувати всі суттєві обставини події.

— Самостійно треба пересвідчитись, що шум перевищує допустимий рівень. Визначити джерело шуму, викликати поліцію та повідомити про потребу виміряти рівень шуму на місці — такий алгоритм дій. Втім у патрульних немає спеціальних приладів, які визначають рівень шуму або вони можуть приїхати, коли гамір припинився. В такому разі, можна самостійно фіксувати шум за допомогою аудіо чи відео, але ці докази не мають належної сили, якщо справа дійде до суду. Суддя може їх використати як другорядні, оскільки є певні вимоги щодо фіксації цих порушень шуму і записував їх не фахівець, — пояснює адвокатка.

Якщо ж громадяни не виконують встановлених законом вимог щодо рівня шуму — їм загрожує штраф. Це регулюється Кодексом України про адміністративні правопорушення — стаття 182. Штраф при такому адмінпорушенні становить від 85 до 510 гривень. Якщо порушення відбувається повторно протягом року, то порушнику виписують ще один штраф в судовому порядку з попередньою фіксацією правопорушення поліцією.

 

Читайте також:

Проблема — вирішення: що робити, коли вигнали зі стажування і не заплатили обіцяне?

Проблема — вирішення: що робити, якщо вкрали речі з камери схову, пояснює адвокат

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач00

    Сусідів з ремонтом ще можна витримати, а от броварню з неймовірно гучним переміщенням бутлів - то просто 🤯. Наразі вирішити питання по- доброму не вдавалося. Дякую за посилання на статті Закону.

keyboard_arrow_up