Готувати для Президента Байдена під час його візиту до Ірландії довірили вінничанину. Ми поговорили з цим шефом

Готувати для Президента Байдена під час його візиту до Ірландії довірили вінничанину. Ми поговорили з цим шефом
  • Під час свого нещодавнього візиту до Ірландії, президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден зайшов вечеряти до ресторану, де шеф-кухарем працює вінничанин Максим Самусенко. Ми поговорили з Максимом про їхню зустріч, спільне селфі та слова підтримки, які він почув від свого гостя.

«Український шеф-кухар: Мене могли заарештувати лише за те, що я потиснув руку Байдену» — стаття із таким заголовком вийшла в одній з ірландських газет. На світлині поряд бачимо селфі усміхненого хлопця з Президентом США Джо Байденом. 

Чоловік на фото вінничанин Максим Самусенко, який вже сім років живе в Ірландії. Він шеф-кухар у ресторані Windsor, що в місті Дундолк. Днями повечеряти туди прийшов Президент Сполучених Штатів. Готувати для такого високопоставленого гостя довірили саме Максимові. Ми попросили хлопця розповісти про підготовку до цієї зустрічі, саму зустріч та враження від неї. 

Що відомо про шеф-кухаря?

Максимові 32 роки. Він народився у Вінниці, але деякий час мешкав у селищі Вороновиця. Після закінчення школи повернувся до рідного міста. У Вінниці навчався та паралельно працював. 

Відео дня

Першим місцем роботи хлопця став готельно-ресторанний комплекс «Гостевія», що знаходиться неподалік Вінниці. Там Максим спочатку працював офіціантом, потім став помічником кухаря, та врешті кухарем. Хлопець говорить, що вже тоді остаточно зрозумів, що хоче пов'язати життя з кухнею. 

Наступним місцем роботи Максима став паста-бар «Тамеро», що він також у Вінниці. Недовго там попрацювавши йому запропонували стати шеф-кухарем. Очоливши кухню, Максим паралельно навчався у столиці в академії шеф-кухарів Ігоря Брагіна. 

— Під час навчання я познайомився з видатним шефом Олексієм Повторейком. Це знайомство надихнуло мене навчатися ще більше, — розповідає Максим Самусенко. — За будь-якого моменту я шукав можливості для чогось нового. 

У 2016-му хлопець приймає рішення переїхати жити до Ірландії. У містечку Дундолк він одразу починає працювати у маленькому ресторані. Їжу там, каже Максим, він готував досить просту, але його не полишали думки про те, що він може більше. Це привело його в інший ресторан. 

— Він був ніби з картинки, ніби з кіно. Такий вишуканий, з багатою історією та великими можливостями, які переді мною відкривалися. Загалом саме так я почав працював у ресторані Windsor, куди і приїхав Президент Байден, — продовжує вінничанин. 

Візит Президента США

Максим розповідає, що розмови про можливий візит Джо Байдена до їхнього міста почали точитися ще з перших днів квітня. Шеф-кухар каже, що вже тоді Дундолк почали готувати до візиту, але ніхто не знав, який саме із закладів міста делегація обере для вечері. 

Приблизно за тиждень, 11 квітня, власник ресторану Донал покликав Максима до себе в офіс і сказав: «Ми прийматимемо Президента у себе у ресторані». Після цього він додав: «На кухні ти будеш лише один. Без помічників і допомоги». Вінничанин пояснює, що під час візиту перших осіб, кількість персоналу мінімізовують:

— Щоб ви розуміли, у ресторані працює 60 людей. Кухарів у нас 20. І три шефи. Готувати для Президента довірили лише мені. Це велика честь. Значить за п'ять років, які я тут працюю, я заслужив максимальну довіру до себе, — говорить вінничанин.

Йдучи на роботу 12 квітня, Максим бачив, що усе місто перекрито. Спецслужби запровадили безпрецедентні для того куточку світу заходи безпеки: перевірили усе закинуті будівлі, каналізації тощо. У містечко направили велику кількість правоохоронців. 

Вінничанин також пройшов перевірку: здав тест на коронавірус, ознайомився з усіма правилами безпеки. На кухні, каже Максим, працював у присутності працівників спецслужб. 

До ресторану Президент Байден прийшов разом з міністром закордонних справ та міністром оборони Ірландії Міхалом Мартіном. Максим пригадує, що делегація складалася з великої кількості представників преси. Також було чимало глядачів перед якими виступав очільник Білого Дому. 

Які саме страви та напої подавалися Джо Байдену Максим не говорить, оскільки підписав документ про нерозголошення цієї інформації. Однак одне з правил вінничан все-таки проігнорував: 

— Мені не можна було звертатися до Байдена, але коли він йшов до виходу і проходив повз мене, я вигукнув: «Пане Президенте». Охорона цієї миті помітно занервувала. Джо Байден зупинився. Власник ресторану сказав йому, що я шеф з України. Я протягнув йому руку і він її потис, — розповідає Максим. 

Після цього Президент підійшов зовсім близько.

— Я з України і я хочу подякувати вам за вашу підтримку. За все те, що ви робите для нашої країни, — сказав Байдену вінничанин.

— Українці сильна нація. Ви обов'язково переможете! — відповів йому Президент США.

Після цього вони зробили кілька спільних фото, які, як каже Максим, назавжди залишаться в його пам'яті доброю згадкою про цей дивовижний день. 

Читайте також:

Серед 100 українців, яких звільнили з полону, є вінничанин Михайло Калашник

«Шиють все! Від аптечок для саперів до рукавиць для артилеристів!» Історія учнів-волонтерів ліцею №19

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up