Фіксує звірства рашистів: вибухотехнік з Вінниччини розміновує деокуповану територію

Фіксує звірства рашистів: вибухотехнік з Вінниччини розміновує деокуповану територію
  • Вибухотехнік з Вінниччини Ігор Підлісний наразі розміновує деокуповані території України. Сапер поділився деталями роботи.

Ігор Підлісний — вибухотехнік Головного управління Нацполіції у Вінницькій області. Він розміновував Київщину й Чорнобильську зону. А остання його ротація відбулася на Харківщині.

Про специфіку роботи, особливість замінувань, небезпеку, яку несуть боєприпаси та підступність ворога — поліцейський розповів журналістам «Подробиць». 

«Думай, як злодій»

— Колись, мій наставник говорив так: «Якщо ти хочеш піймати злодія, ти мусиш думати як злодій». Так само і в нашій роботі. Якщо ти хочеш виявити предмет, який встановив, скажім, твій ворог — ти маєш думати так, як твій ворог. Зважаючи на рельєф місцевості, і даже освітлення сонячне, — каже Ігор.

Відео дня

Смерті серед населення

Кожна ротація — це чергова історія про рашистські звірства. Остання поїздка відбулася на деокуповані території Харківщини. Зведений загін саперів розміновував населені пункти уздовж кордону із Бєлгородською областю. 

— В більшості випадків — це були міни, снаряди на розтяжках, тобто — гранати на розтяжках. Є такі касетні боєприпаси — це одні з найнебезпечніших, на мою думку, найнебезпечніші вибухові предмети. Приходилось виїжджати, скажімо так, і на загибель людей, які або через зацікавленість, або неуважність особисту, і нерозуміння, що воно таке — десь проводилась якась маніпуляція із цим предметом, і це призводило до летальних наслідків, — продовжує Ігор. 

Допомагають місцеві

У пошуках вибухонебезпечних предметів допомагали місцеві. Люди показували позиції, на яких дислокувався ворог. І шляхи його відступу.

— В більшості — це інформація від місцевих жителів, які пройшли окупацію. Які були на місці. І вони, знаючи територію, вони вказували нам заміновану територію, на залишки артилерійських снарядів або нерозірваних боєприпасів, — зазначає Ігор.

Боєприпаси росіяни закопували і на кладовищах

Чого тільки не доводилося знаходити на нашій землі. Ось — одна з покинутих рашистами позицій у лісі. Відступаючи, ворог закопував боєприпаси навіть на цвинтарях. А також — на полях…

— Ми знайшли поле, де були розсипані касетні боєприпаси, вони називаються ПФМ1. Це лєпєсткі. Чули, да? Вони дуже небезпечні. Вони несуть скажім, не так загрозу смерті, як загрозу ушкоджень дуже великих, — пригадує Ігор. 

Те, що було придатне для застосування — вибухотехніки передавали нашим воїнам. Дещо сапери знешкоджували на місці. Інше — транспортували та згодом підривали. Ворог діяв підступно. Лишаючи багато пасток для наших саперів.

Є неприємні сюрпризи

Ігор Підлісний продовжує: «Завжди йшли з сюрпризами. Якщо по інструкції протитанкову міну можна стягти дистанційно й перевести з бойового в транспортне положення, сюрприз для сапера. Вони завжди ставили в тандемі протитанкову міну і знизу ставили міну- ловушку. Мої колеги проводили розмінування поля, де були протитанкові міни, і кожна третя була з ловушкою».

Знання та довіра колегам

Головна умова вдалої роботи сапера, каже Ігор — знання.Та не менш важливою є емоційна складова. А ще — бути впевненим у своїх колегах.

— Ти маєш, коли підходячи до обʼєкта — ти маєш розуміти, що воно таке, його тактико-технічні характеристики досконало, і знати, який урон воно несе для вибухотехніка, або для будь-якої людини, — каже Підлісний. — На мою думку, треба вміти при підході до обʼєкта, так ми називаємо будь-який вибухо-небезпечний предмет, вміти переключитися, залишити всі негаразди, навіть приємні думки, залишити збоку. І контролювати себе. Я маю бути на 300 відсотків впевнений в діях і в знаннях свого напарника, і також він має бути впевнений, на всі 500, певне, відсотків, у моїх діях.

На Харківщині, каже Ігор, росіяни застосовували й старе радянське залізяччя, і сучасну вибухівку.

— А є ПОМ 3. Це взагалі дуже розумна міна, вона спрацьовує на крок людини. Вона вилітає з ракети носія на територію, будь-яку, стає у бойове положення і чекає на свою жертву, — підкреслив Ігор.

Знешкоджували на Вінниччині теж

Нині Ігор у короткій відпустці. Та вже готується до чергової ротації. На робочому місці вибухотехнік зберігає фотографії з побратимами, та отримані за час служби нагороди. А поруч — привезені трофеї. Є навіть такі, що знешкоджені на Вінниччині.

Деякі, скажім так, залишки й елементи збитої ракети над територією Вінницької області. Це — електронна його частина. Начиння. Бойової частини тут немає.

Детальніше у наступному відео від «Подробиць»:

Редакція RIA/20 хвилин, нагадаємо, має проєкт «‎Героям Слава!»‎. Розповідаємо вінничанам про наших неймовірних бійців, щоб слава про них та їхню мужність летіли далеко за межі України! Нам є ким пишатися! 

Також ми часто пишемо про волонтерів та організації, які допомагають армії та постраждалим від війни. Всі історії зібрали у рубриці «Герої тилу». Почитати їх ви можете за посиланням.

 

Читайте також:

«Материнський біль краяв серце». У Ладижині в останню путь провели визволителя Херсону

Через місяць мало бути весілля. На Вінниччині прощались із 24-річним воїном-Героєм

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up