«Дія», інтернет-банкінг, війна, волонтерство: що досліджували британці у Вінниці?

«Дія», інтернет-банкінг, війна, волонтерство: що досліджували британці у Вінниці?
  • Понад два роки британські дослідники проводили соціологічне дослідження на території всієї України. Та Вінниця їм сподобалася найбільше, тому вони вирішили на довше зупинитись саме тут.
  • Керівник проєкту, британський дослідник Ноа Мосес настільки полюбив наше місто, що, маючи громадянство Великобританії й Ізраїлю, із початку повномасштабного вторгнення рф не лише не виїхав з України, а й — активно долучився до волонтерства.

Із найперших днів повномасштабної війни в Україні 21-річний британець Ноа Мосес плів маскувальні сітки й допомагав вимушеним переселенцям із інших міст. Одразу вирішив, що їхати з України не буде і зробить усе, аби допомогти українському суспільству попри все розвиватися й реалізовувати свої мрії.

Своє соціальне дослідження науковець ні на день не зупиняв. І вже зараз, у вересні, закінчивши роботу, готовий поділитися першими результатами.

— Мій науковий проєкт «Нова ера: Україна після 1991» є результатом дослідження трансформації пострадянських країн після розпаду радянського союзу, — розповідає Ноа Мосес. — Головна ідея проєкту — змінити уявлення населення щодо можливостей України, показати потужний потенціал країни та визначити сильні можливості українського суспільства.

Відео дня

Ноа Мосес народився у родині дипломатів, тому з дитинства постійно подорожував. Об’їздив 42 країни світу, та каже, що такої неймовірної та щирої нації, як українці, не зустрічав ніде!

— Українці вражаючі! Тож наша мета — показати населенню України їхні особливості, підтримати державу під час війни та пояснити, які дії минулого призвели до болючих наслідків, — говорить Ноа Мосес. — Україна багата на ресурси, проте її перехід на змішану економіку був дуже повільним. Це унікальний випадок. Після розпаду срср Україна мала найвищий потенціал розвитку, проте довго залишалась однією з найбідніших країн Європи.

«Молоде покоління України буде впливовим»

— Насправді українське суспільство повне позитивних рис. Кожна вікова група робить значний внесок у суспільство своїми відповідними професіями. Молодь опановує нові навички для трансформації нової високотехнологічної економіки, тоді як старше покоління підтримує соціальний порядок завдяки знанням і досвіду. Але ми говоримо про два різні покоління, які пройшли через різну політичну систему протягом століть, — зазначає Ноа Мосес. — Зараз українське суспільство приємно дивує високими технологіями. Ми високо оцінили високотехнологічну банківську систему і одну з найкращих мобільних банківських послуг у світі. З моменту здобуття незалежності у 1991 році Україна рухалася в напрямку технологічного суспільства від розробки додатків «Дія», мобільних послуг і авіабудування. Ми можемо зробити висновок, що молоде покоління України буде впливовим. Адже є можливості і навики для того, щоб досягати успіху та адаптуватися до економіки, яка постійно розвивається.

Стосовно системи освіти, опитування британських дослідників показало, що молодому поколінню допомагає приватний сектор, тобто онлайн-класи та добровільні курси, а не уряд, який намагається удосконалювати освітню систему.

— Ми вважаємо, що на державному рівні освітня система фінансується дуже низько, щоб вводити програму професійної підготовки, — говорить Ноа Мосес. — Якщо подивитися на Україну за двома поколіннями — радянським та пострадянським, то перше не давало можливості реалізуватись другому. Існує певний конфлікт поколінь, який призвів до того, що люди довгий час мігрували з України в пошуках кращого життя та можливості жити так, як хочуть вони. Українці — дуже волелюбне суспільство. Жодна політична сила не може взяти під контроль всі прошарки населення. Для того, щоб молодь залишалася у країні, важливо досягти соціальної рівноваги. Для цього після війни потрібно вирішити, як підтримувати оптимальну чисельність населення, щоб економіка продовжувала працювати. 

Про зміни, які потрібні після закінчення війни

Розповідаючи про ключові зміни, які необхідні будуть після війни, дослідник зазначає:

— По-перше, потрібно враховувати, що люди, які побували у зонах бойових дій, матимуть посттравматичний стресовий розлад. Для цього потрібно максимально швидко адаптувати їх для життя у суспільстві. Америка закладає цілі програми для ментальної допомоги військовим. І тут потрібно брати приклад із Заходу. Адже вкрай важко буде всім, — звертає увагу Ноа Мосес. — Також, ми вважаємо, потрібно вводити політику, яка б збільшила  наявні доходи людей. Наші опитування показали, що понад  60 % жінок не мають доходів для забезпечення та виховання дітей. Та побудова розвиненої держави — це не просто одностороння справа. Тому не можна всю відповідальність перекладати на правлячі верхівки. За два роки, що проводилось дослідження, ми помітили, що уряд вводить закони, а фактичної практики цьому немає. Це вже стало традицією навіть. І головна причина у тому, що соціальні групи не переслідують одну і ту ж мету. Поки одні наживаються, інші — віддають останнє. І це дуже неправильно. Одні засуджують інших, ті ж —  захоплюються і так далі. Це кільце не розривається, на жаль. Та у суспільстві має бути розуміння між людьми і взаємна підтримка, адже всі разом формують українську політику. Зараз війна і кожен українець має розуміти, що вносить свій внесок у розвиток майбутнього. Якщо кожен громадянин почне думати не лише про себе, українці зможуть побудувати велику та впливову країну.

 

Читайте також:

«росіяни нам ніякий не «братній народ». «Арієць» відстояв чотири години в черзі на війну

Чи впізнаєте ви місця у Вінниці за старими фото: пройдіть тест від «20 хвилин»

Дні європейської спадщини: вінничан зпрошують на екскурсії та круглий стіл

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up