Дерево, як символ роду. Секрети подільської вишивки розкриває вінницька мисткиня

Дерево, як символ роду. Секрети подільської вишивки розкриває вінницька мисткиня
  • Вінничанка Тетяна Рихліцька малює, експериментує з декоративним розписом і вишиває.
  • Крім того, десять останніх років мисткиня присвятила дослідженням і колекціонуванню вишиванок східного Поділля. Також зібрала чималу колекцію подільських рушників.

Великою творчою пристрастю вінницької мисткині Тетяни Рихліцької є вишивання. Крім того, що вона сама створює вишиті сорочки, останні десять років збирає старовинні й незвичайні екземпляри.

З часом колекція перетворилась на справжнє дослідження вишивальних традицій східного Поділля, що потягло за собою цікаві відкриття. 

Відео дня

— Для мене відкриттям стали сорочки східного Поділля, зокрема вишиті білим по білому, — ділиться Тетяна. — Та разом із тим, я колекціоную сорочки, зроблені в інших цікавих техніках. 

Найбільш своїм скарбом мисткиня називає калинівську весільну сорочку своєї прапрабабусі. Власне, саме з неї і розпочалась її колекція.

— Я таких сорочок раніше не бачила, то ж вирішила трохи її дослідити. Потім зрозуміла, що це цікавить не лише мене, але й інших людей — так і стала більше вивчати подібні вироби саме східного Поділля, — пригадує мисткиня. — Мені вдалось придбати ще дві калинівські сорочки — це досить рідкісні екземпляри, за час свого дослідження я бачила їх наживо чи на фото небагато разів. Тому для мене вони ще більш цінні. 

Колекція вінничанки наразі налічує майже сотню старовинних подільських сорочок.

Колекція рушників

Також Тетяна Рихліцька зібрала понад півсотні подільських рушників. Мисткиня їх відтворює і колекціонує.

— Перші подільські обрядові рушники були тканими, вишивати їх почали значно пізніше, — каже  Тетяна Рихліцька. — Ткані рушники Поділля — окрема історія. Вони гарні, різноманітні.

Майстриня декоративно-ужиткового мистецтва розповіла, що рушники діляться на три види: побутові, календарно-обрядові і звичаєво-обрядові.

— Ще є цікавий рушник, який на сватів вʼязали, — каже мисткиня. — На них вишиті два дерева, як символ зʼєднання двох родів. На повоєнних вишивали букети.

У давнину наші предки завдяки малюнкам прикликали удачу й захищали себе від негараздів. І хоч тепер далеко не всі вірять у результативність таких художніх замовлянь, але позитивні символи продовжують жити на витворах декоративного мистецтва. 

— Важливими сенсами наділені головні елементи кожного розпису, — пояснює вінничанка. — Найчастіше майстри зображують квіти, птахів, калину. Насправді значення цих елементів у розписі таке ж, як і на вишитих рушниках, писанках і подібному.

Нині у колекції вишивальниці понад півсотні рушників. Це не рахуючи авторських, які створила сама, частину з них подарували. Собі на весілля рушник теж вишила, каже майстриня.

— Рушники дуже люблю вишивати, — говорить Тетяна Рихліцька. —  Багато подарованих, весільних. Це частина нашої культури, нашого звичаю. Я не думала, що так швидко ми забудемо про рушники.

Менеджер і культуролог

Тетяна Рихліцька народилась 18 червня 1979 року в смт. Кельменці Чернівецької області. Народною творчістю стала займатись ще в дитинстві. Вже в одинадцять років Таня поступила до школи традиційного народного мистецтва на художню вишивку (с.Самчики на Хмельниччині). З 1994 року є активною учасницею виставок народного мистецтва.

Переїхавши до  Вінниці, вже в дорослому віці Тетяна захопилася декоративним розписом, майстерності якого навчалася в талановитої майстрині та педагога Ірини Угринчук. В той же час Рихліцька навчалася у Вінницькому державному технічному університеті за спеціальністю «Менеджмент організацій зовнішньоекономічних відносин». Разом з тим майстриня не переставала вдосконалювати свою майстерність в ручній вишивці.

Другу вищу освіту за кваліфікацією «магістр культурології, викладач культурологічних дисциплін за спеціальністю культурологія» Тетяна здобула в Донецькому національному університеті ім. Василя Стуса, який закінчила з відзнакою у 2017 році.

Будучи залюбленою в декоративний розпис і вишивку, Тетяна Рихліцька весь свій вільний час використовує для творчості і активно бере участь в обласних та всеукраїнських виставках образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва, є постійною учасницею фестивалів.

У творчому доробку майстрині нараховується більше 250 робіт, з вишивки та декоративного розпису. Її роботи знаходяться у приватних колекціях в багатьох країнах Європи, в США та Канаді.

 

Читайте також:

Лідер «Динамо» Віктор Циганков одружився з вінничанкою. Земляк поділився фото з весілля

З виїздом із Вінниці. Туроператори пропонують подорожі Україною, Європою і на морські курорти

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up