«Даруємо тепло військовим». Історії вінничан, що виготовляють окопні свічки

«Даруємо тепло військовим». Історії вінничан, що виготовляють окопні свічки
  • Бляшанки, гофрокартон, парафін та бажання допомогти — це все, що потрібно для виготовлення окопних свічок, які є надійним джерелом світла для наших захисників та захисниць.

Окопні свічки допомагають військовим зігрітися, мати світло та навіть приготувати їжу в польових умовах. Горять вони значно довше, ніж звичайні свічки, приблизно п'ять годин. 

У Вінниці такі свічки роблять чимало волонтерів, долучаються до їхнього виробництва і дорослі, і діти. Розповідаємо про кілька ініціатив. 

«З любов'ю до наших дорогих захисників»

Понад 650 окопних свічок для захисників виготовила вінничанка Юлія Самолюк. Всі ці свічки різні: великі, маленькі, довгуваті, високі, низькі, в жерстяних банках та фольгованих посудинах, але всі зроблені з любов'ю та вірою у перемогу.

Відео дня

 — Раніше я сушила сухофрукти на фронт, але їхній сезон закінчився, і я вирішила допомагати іншим чином. Дізналася, що такі свічки потрібні воїнам, і почала робити. Перший десяток зробила з воску, що знайшла в себе вдома, — пригадує волонтерка. — Далі я розказала сусідам, й вони почали зносити все, що мали: бляшанки, парафін, недопалені свічки. Є люди, які займаються бджолярством, то вони теж почали віск приносити. Загалом, сусіди підхопили цю ініціативу. 

Найчастіше її окопні свічки їдуть на Донецький напрямок. Відправляє на фронт для тих, хто цього потребує. Каже, процес виготовлення не складний, але монотонний. 

— Один день я ріжу картон, наступного дня закручую його та розкладаю у банки. На третій день — заливаю окопні свічки, — каже вінничанка. — Якщо обирати між парафіном і воском, то краще використовувати віск, бо парафін шкідливі випади виділяє під час горіння. 

Зараз Юлія виготовлення своїх свічок підлаштовує під включення світла.  

— Замовила 51 кілограм пальмового воску, це повністю екологічний продукт, — каже Юлія. — У найближчих планах виготовити стільки свічок, скільки вийде з цього матеріалу. Я буду робити окопні свічки доки буде з чого, і це буде необхідно нашим військовим. 

Вінничанка говорить, що до її ініціативи часто долучаються небайдужі люди, передаючи парафін, віск чи кошти. Наразі нову партію парафіну вона замовляти не буде, однак ви можете стежити за оновленнями інформації на її сторінці у соцмережах, де вона звітує про зроблену роботу. 

«Нехай ці свічки зігріють і тіло, і душу»

Наша журналістка Ольга Бобрусь разом з колишніми безхатченками теж організувала виготовлення окопних свічок для військових на передову. Ольга є головою громадської організації «Центр Промінь надії», за підтримки якої діє Будинок підтриманого проживання для колишніх безхатченків та людей, які потрапили у складні життєві обставини. З початку війни підопічні Будинку надії брали активну участь у волонтерській діяльності.

— З початком повномасштабного вторгнення наша громадська організація долучилася до «Християнської служби порятунку», і стала партнером цієї організації. Ми відкрили напрямок військового капеланства у співпраці з релігійною громадою «Ранкова зірка». Команда з семи капеланів разом з помічниками наразі охоплює чотири підрозділи у Запорізькій, Донецькій, Миколаївській областях та під кордоном з Білоруссю, — розповідає Ольга. — Контактуючи з підрозділами, ми зрозуміли, що з початком холодів виникла потреба в окопних свічках. 

Роблять ці свічки підопічні громадської організації вже впродовж двох місяців, за цей час виготовили приблизно 600 свічок. 

— Також ми долучаємося до вирізки картону, який потім відправляємо вінницьким волонтерам, які теж роблять свічки, — каже волонтерка. — Матеріали отримуємо від небайдужих людей, але цього все одно мало. Ми потребуємо парафіну та консервних банок на виготовлення свічок. 

Також можна допомогти фінансово. Картка для допомоги: 4149499391041488 (Бобрусь Ольга Павлівна). Призначення платежу: на окопні свічки.

Долучаються навіть діти

У вінницькому VinSmart Центрі також діє благодійна акція «Подаруй тепло», аби зігріти наших захисників та захисниць, надати можливість випити теплого чаю навіть в польових умовах.

«Звичайна бляшанка перетворилася на джерело тепла, які дітки старанно наповнювали скрученим гофрокартоном, поки на плиті розтоплювався віск. Кожну свічку потрібно було тричі залити воском, щоб довше горіла. Така свічка приносить не тільки світло, а й тепло, до того ж не боїться вітру. За допомогою окопної свічки можна й зігрітися, і просушити одяг. Щасливі дітки, адже внесли свою частинку допомоги нашим захисникам», — каже одна з педагогинь VinSmart Центру Олена Бабійчук.

Для їх виготовлення просять вінничан поділитися чистими консервними бляшанками без наліпок та залишками свічок, воском чи парафіном. Кажуть, будь-яка кількість стане в пригоді і дуже допоможе справі.

Принести можна у будь-який VinSmart Центр, який найближче до вас розташований або по вул. Соборна, 91. Телефон: 50-82-13.

 

Читайте також:

Українське наймиліше. Розповідаємо про майстринь, що створюють популярні патріотичні вироби

Виготовили світловідбиваючі брелоки і допомогли ЗСУ. У ліцеї №20 провели благодійну акцію

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up