«Кучерява фермерка»: як вінничанка продає тонни перцю через Інстаграм

- У село Клекотина Жмеринського району, де народилася, Катерина Олійник повернулася в пандемію ковіду з Київщини.
- На Вінниччині дівчина придбала будинок і вже чотири роки вирощує гібридні сорти перцю.
- Нині Катерина продає свіжі і консервовані овочі під брендом «Кучерява фермерка».
Багато хто знає Катерину Олійник як «Кучеряву фермерку» — саме так вона позиціонує себе в Instagram. До ковіду вона працювала вчителькою на Київщині. У 26 років дівчина залишила місто, вчителювання та повернулася до рідного села на Вінниччину.
Повернувшись на Батьківщину, придбала тут будинок на березі річки. Пай дівчині перейшов у спадок. Зараз вона разом із чоловіком вирощує на 50 сотках у Клекотині перець — великий і маленький, довгий і квадратний, голландський і мексиканський. Заснувала бренд, який тепер активно розвиває. Чому саме перець?
— У нас були невеликі заощадження, близько 700 доларів, підходила зима, і ці гроші потрібно було кудись вкласти, — розповідає Катерина.— Першими на думку спали помідори, але у них короткий термін реалізації, та й фітофтора може знищити врожай за один день.
Взялися вивчати інформацію, що можна вирощувати на нашому городі та мати гарний прибуток, і зупинилися на перці. Ознайомилися з технологічними картами — і відразу почали з інтенсивного підходу. Фінансово нам допомогли також батьки. Поставили теплицю, накрили город плівкою, купили гібриди та посадили 14 тисяч саджанців, обробили органікою. Перший же рік приніс гарний прибуток.
А потім почалася пандемія коронавірусу. Але вона не зупинила кучеряву фермерку.
— Чотири роки тому ми вперше заклали плантацію,— розповіла Катерина Олійник. — І тут почався коронавірус, криза на ринку. Але ми не здалися і в наступному році, коли коронавірус посилився, ми вирощували перець. Вже два роки повномасштабного вторгнення — ми не зупиняємося, продовжуємо займатися своєю справою. Овоч реалізуємо на місцевих ринках. Чотири тонни перцю продали через Інстаграм.
Нова теплиця
Та теплиця, що звела Катерина з чоловіком власними силами з плівки, виявилася ненадійною і без опалення — через заморозки у листопаді перці померзли.
На будівництво нової теплиці та розвиток власної справи фермерка виграла 25 тисяч євро. 20 тис. євро — у конкурсі грантів «Курс на Незалежність 2.0», ще 5 тисяч євро — у програмі підтримки жінок-підприємиць та стартапів в агропродовольчому секторі «Empowering Women in Agrifood» від EIT Food. Це ініціатива, яку реалізує європейський інститут інновацій і технологій.
— Що змінить теплиця? Свіжим перцем можна буде смакувати до п'яти місяців на рік, середня врожайність кожної рослини зросте втричів, на фермі з весни вже буде постійна робота, — каже фермерка.— Нова теплиця буде опалюватися. Це нам дозволить висадити перець раніше. У березні перець буде у ґрунті, будемо його опалювати, любити, оберігати, і він дасть на місяць раніше урожай. Посунемо початок родючості на початок серпня. І в результаті весь жовтень-листопад, можливо, грудень, будемо хрумати перчик.
Консерви і соуси
Загалом Катерина Олійник зібрала 22 тонн перцю сімнадцяти різних сортів. Вони круглі, червоні, жовті, зелені. Смак, аромат мають різні.
— Зараз ми маємо продажі на ринку, багато замовлень надходить через соцмережі. Також я домовилася з невеликими брендами, і вони виготовляють з моїм перцем шоколад, арахісову пасту, мед і сир,— говорить Катерина Олійник.
Також фермерка перець переробляє. Виготовляє з нього консерви і соуси: кислі, солодкі, гострі. А на питання, чому їй так до душі саме перці, відповіла, що закохана у цей овоч.
—У перця неймовірний запах, аромат. Його вирощуємо, продаємо, переробляємо. — говорить Катерина Олійник.— Будуючи фермерське господарство, я розвиваю українське село, даю робочі місця. А також можу навчити, як продавати тонни перцю через Інстаграм.
Читайте також:
Як під час війни утримати позиції і стати сильнішим? Історії двох вінницьких компаній
Як у школах змінився підхід до вивчення англійської мови? Розповідають вінницькі фахівці
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.