Чому я балотуюсь: Європейський підхід до медицини, природи і підтримка жінок (Пресслужба Вікторії Родінкової)

Чому я балотуюсь: Європейський підхід до медицини, природи і підтримка жінок (Пресслужба Вікторії Родінкової)

Передвиборча програма кандидатки в депутатки від ЄС Вікторії Родінкової (професорка ВНМУ, докторка біологічних наук, завідуюча лабораторії ВНМУ з вивчення алергенних факторів довкілля, Членкиня правління Європейського Аеробіологічного Товариства, Людина Року-2017 у номінації «Наука».

Кожен раз, замислюючись про свою долю, я розумію, що могла і можу свідомо її обирати. У тому числі – і місце для життя на Землі. Але, відвідавши декілька десятків країн та проживши півроку у США, я назавжди обрала Україну. Чому, запитаєте ви, адже всі з неї зараз тікають. Втім, я переконана, що тікають далеко не всі. Бо у інших країнах, де ти завжди залишишся чужинцем, теж не все добре. А, зрадивши країну, де народився, назавжди втрачаєш душевний спокій. І я бачила багато таких українців. Тих, що, живучи на чужині, сумують за батьківщиною. Відтак, підґрунтя стабільності і кращого життя потрібно будувати у своїй країні.

І хай яким би важким це будівництво не було, спираючись на свій досвід та здобутки, я йду представляти громаду Правобережної Вінниці (колишній Ленінський район) у Вінницькій обласній раді. І кандидаткою у депутатки мене висунула партія «Європейська Солідарність». Політична сила, погляди якої я поділяю і які є чіткими. Це – утвердження європейських цінностей на території України.

Європейські цінності – у свідомості

Втім, європейські цінності не визначаються географічною прив’язкою до Європи. Хоча важлива і вона. Це – відповідальність перед собою та громадою, чесність та прагнення кращого життя для кожної людини та суспільна справедливість. Максимально можлива для кожного у обстоюванні їх громадянських прав.

Саме утвердженням цих ідей стане моя програма та її втілення під час роботи на ниві депутата облради.

Модернізація обласного водоканалу та очисних споруд

І почати пропоную зі здоров’я. А воно напряму залежить від якості питної води. І її, нарешті, потрібно почати озонувати. Як це роблять у всьому світі і як планують зробити у Києві. Така, озонована, вода в світі п’ється просто с крана.

Дружніми для людей, нарешті, повинні стати і працівники обласного водоканалу, які труять жителів міста нечистотами. Очисні Сабарівські споруди давно час реконструювати. Для цього потрібна політична воля та наполегливість депутатів обласного корпусу. Питання реконструкції Сабарівських очисних та водоканалу в цілому – це нагальна проблема вінницької громади. Її фінансування потребує грантової підтримки і я, маючи досвід участі у грантових програмах, можу цій підтримці сприяти.

Кожному – час перестати нищити природу

Але здоров’я – це і чисте довкілля. І ви помиляєтесь, якщо думаєте, що питання екології повинні вирішувати люди навколо. Адже багато хто з нас, відвідавши Європу, прагне принести її традиції до себе в оселю. І якщо не смітити на вулицях ми вже навчились і потроху вчимося розділяти сміття, хоча і тут потрібно працювати на рівні громади, то зрозуміти, що не можна нищити природу навколо, поки що важче. І саме зараз – час зменшити вплив на нас кліматичних змін. Вони вже прийшли до нас. І це – назавжди. Зими більше немає, води у криницях меншає, буревії та смерчі здувають родючий шар ґрунту. Зміни клімату йдуть в Україні швидше, ніж на довколишніх територіях. Це показують звіти НАСА. А наші наукові дані говорять, що сезон цвітіння алергенних рослин в Україні став майже на 2 місяці довшим. Так відбувається тому, що варварськи природу навколо себе нищимо ми, українці. Позбавляючи себе та дітей капіталу, що дала нам природа. І це час зупинити. Оглянутись навколо, почати відновлювати лісосмуги, садити більше дерев, перестати будувати бетонку на бетонці у місті. Ці прості, здається, кроки, час усвідомити і зробити їх стратегією Вінницької громади. І саме це – моя ціль.

Потрібно розвантажити дороги від МАФів та інших споруд, що звужують проїжджу частину. Наприклад, це реально зробити на виїзді з вулиці Зодчих, де частину проїжджої смуги перекриває МАФ. І перед ним постійно утворюється транспортний корок – перманентне джерело забруднення повітря.

Медична система, дружня до людей

Втім, екологію потрібно змінювати на краще правильно. І зелені території, особливо – зони відпочинку міст, – повинні стати дружніми для людей з алергією. В них не має бути рослин, пилок яких викликає алергію – насамперед, берези та граба. Висаджувати можна клени, в’язи, меншою мірою – дуби. Насамперед – на прибудинкових територіях.

Втім, алергія – лише одна з хвороб та проблем медицини, і то – не найтяжча, з якою стикнулась охорона здоров’я України у останні роки. Вважаю, що нам непотрібно копіювати американський досвід із покладанням всієї відповідальності за здоров’я пацієнта на сімейного лікаря, як це робиться у США. Від недолугої медичної системи США американці тікають у соціалістичну Європу, де держава, у тому числі, бере на себе відповідальність за здоров’я громадян. А в Україні на рівні територіальної громади потрібно інтегрувати лікарські інформаційні системи першої ланки сімейної медицини та другої ланки профільних фахівців. Це дасть змогу населенню швидше отримувати послуги вузьких спеціалістів. І в селі, і в місті.

Вчитель не може бути бідним

У освіті, яка також є стратегічною сферою нашого життя, насамперед, потрібно підняти матеріальне забезпечення та підсилити соціальну підтримку майбутніх лікарів. Вчитель, який виховує майбутнє нації, не може бути бідним.

Важливо також підтримувати незалежний студентський рух на рівні області, підтримувати програми, спрямовані на підтримку молодіжного патріотизму.

Жіноча кар’єра важлива / можлива!

А позаяк основну силу у освіті та інших важливих галузях економіки складають жінки, вбачаю необхідність їх підтримки на рівні громади. Для цього потрібно підтримувати місцевий бізнес, який би створював робочі місця для жінок. Бізнес, який би залучав жінок до активної економічної діяльності та надавав їм підтримку. Адже вони вже давно стали рушійною силою економіки у всьому світі. Ба, більше, соціологи вважають, що умови постіндустріальної економіки більше підходять саме для жінок. Вони більш комунікабельні, активні та гнучкіші за чоловіків. І нам потрібно це усвідомити усім разом. І підтримувати працюючих жінок на рівні обласних програм.

Важлива також і соціальна підтримка незахищених верств населення, яку потрібно розвивати в регіоні.

Допомогти жінкам, хворим та слабким, захистити довкілля заради дітей і принести європейські стандарти життя на Вінниччину може ваш голос.

Разом – ми сила. Голосуйте за Вікторію Родінкову. Час обирати рух до життя за європейським стандартом.

Журналістка та науковиця: «Якщо треба зробити – треба покликати жінку» (Пресслужба Вікторії Родінкової)

Instagram @viktoriia.rodinkova
Facebook @VikaRodi
 

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up