«Через кожні 72 метри тротуару є перешкоди». Наскільки Вінниця безбар’єрна?

«Через кожні 72 метри тротуару є перешкоди». Наскільки Вінниця безбар’єрна?
  • Доступність нашого міста для маломобільних груп населення досліджували впродовж дев'яти місяців. 
  • За цей час перевірили понад 10 кілометрів тротуарів у різних районах Вінниці, 213 громадських закладів та 187 під’їздів.
  • Розповідаємо, про результати цього дослідження.

З серпня 2021 року команда проєкту «Вінниця без бар'єрів» досліджувала доступність міста. «Вінниця без бар'єрів» — проєкт про безбар’єрність міського простору, що забезпечує рівність права на самостійне переміщення, користування будівлями для всіх. 

Для того, аби дізнатися з якими проблемами стикаються маломобільні групи населення, команда цього проєкту провела велике дослідження. У планах було влаштувати публічну презентацію дослідження, щоб обговорити проблемні питання та спільно шукати шляхи їхнього вирішення. Однак вирішили, що в умовах воєнного часу краще презентувати напрацювання онлайн.

Автори дослідження пишуть, що переконані, що усвідомлення проблеми є першим кроком до її вирішення. Відтак розраховують, що їхнє дослідження допоможе підприємцям та забудовникам надалі дотримуватись вимог доступності. 

Відео дня

Насамперед автори дослідження наводять статистику маломобільних груп у Вінниці:

Дослідження тротуарів

Загалом дослідили понад 10 кілометрів тротуарів у різних районах Вінниці, і виявили, що в середньому через кожні 72 метри тротуару трапляються перешкоди. 

«Найпоширенішими проблемами є ненормативний ухил пандусу, звуження тротуару, відсутність пандусу, вибоїни та відкриті водовідвідні лотки», — читаємо у публікації. 

Як виявили фахівці, 65% бордюрних пандусів не відповідають вимогам доступності. 

Дослідження входів

Перевіряли безбар'єрність вхідних груп громадських закладів та під'їздів багатоквартирних будинків. Дослідили 213 громадських закладів та 187 під’їздів.

У висновку побачили, що: 

  • лише у 10% громадських закладів входи є доступними для маломобільних груп населення;
  • близько п’ятої частини всіх обстежених під’їздів є доступними.

У рамках дослідження переглянули 19 державних та комунальних закладів. З них лише два входи мають безбар'єрний вхід. Решта, 194 заклади, це представники вінницького бізнесу. З них у 47% наявні тільки сходи. 

У дослідженні є окремий відділ про пандуси. Команда проєкту показує приклади правильних та невдалих пандусів і входів, які знайшли у Вінниці. 

«Нове будівництво має проєктуватися за принципами універсального дизайну, тобто з входом з рівня тротуару, який не потребує облаштування додаткових конструкцій», — йдеться у дослідженні. 

Переглянути повну онлайн-версію дослідження можете ТУТ.

«Команда проєкту, яка займалась підготовкою дослідження та аналітикою результатів: КП Агенція просторового розвитку, КП Інститут розвитку міст / Institute of Urban Development, ГО "Гармонія", Максим Кравчук, Марія Царук, Вікторія Кравчук, Lyudmila Netskina, Suzanne Zhukovska, Victor Perlov, Sergii Yakivchuk, Lina Nevolya», — читаємо у Facebook-сторінці проєкту. 

Читайте також:

Де у Вінниці можуть отримати допомогу переселенці? Зібрали всі адреси та телефони

Переселенцям радять користуватись мобільним застосунком «Vinnytsia Transport»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up