За видуреними по телефону $10 000 прийшов «адвокат» з тюремним стажем (ВІДЕО)

За видуреними по телефону $10 000 прийшов «адвокат» з тюремним стажем (ВІДЕО)
Головний шахрай - хмельницький в’язень. Вінницька поліція завила, що тамтешні тюремники сприяли злочинцям заробляти по телефону (стопкадри з поліцейської зйомки)
  • У Вінниці взяли злочинну групу шахраїв.
  • Затримали і посередника, який прийшов по гроші, і зека, який телефонував з легендою про ДТП та обіцяв усе «порішати» за 10 тисяч доларів.
  • Тепер слідчі доводять причетність тюремників до шахрайської схеми.

Кілька випадків на тиждень, а то й на день. Групу злочинців, які видурювали гроші із людей за найбільш поширеною сьогодні схемою шахрайства, днями затримали у Вінниці. Розіграли оперативну комбінацію – й почали низку затримань зловмисників.

Передував затриманню нічний дзвінок. На стаціонарний телефон подружжю вінничан подзвонили серед ночі, приголомшили інформацією про дорожню аварію зі смертельними наслідками, в якій завинив їхній син, та сказали терміново передати гроші, аби можна було відкупити винуватця від кримінальної відповідальності.

Як розказав керівник обласної поліції Юрій Педос, трубку узяла мати, повірила, що говорить з сином, запанікувала та одразу кинулася збирати гроші. Насправді жінка говорила не з сином. Її дурив невідомий чоловік. Суму відкупних назвав чималу – 10 тисяч доларів треба було на те, щоб «порішати» усе з правоохоронцями та із родичами збитої на смерть на дорозі людини…  

Відео дня

- Мати почала збирати кошти для того, щоб винести, - каже Юрій Педос. – Однак батько зрозумів, що не все тут у порядку і необхідно все ж зателефонувати сину та спитати, де він знаходиться. Після дзвінка сину, батьки впевнилися, що він удома і все добре.

Син, як сказав начальник поліції, одразу повідомив про дзвінок його батьками, куди слід. Далі до переговорів із шахраєм, який продовжував дзвонити матері, підключилися правоохоронці.

У результаті поліцейські міського відділу затримали під час передачі грошей одного із учасників схеми телефонного шахрайства – 48-річного посередника. Цей чоловік видавав себе за адвоката, а насправді виявився раніше судимим за розбій, викрадення автотранспорту злодієм, що сидів у тій самій колонії, де зараз знаходиться шахрай.

- «Є боржник, треба, щоб ти під’їхав і забрав борг», - ось так переказував свою розмову із організатором обману затриманий зловмисник, коли його пояснення записували на оперативне відео. – Кажу, «Ну, добре. А там немає нічого такого?». «Нє, там все добре. Я до тебе зателефоную і скажу, куди і коли під’їхати». Усе, я поїхав туди, і мене там затримали…

Учасник «операції звільнення» сина. Посередник, який приїхав до вінничанки по гроші, був затриманий, але не признається, що знав про злочин   

Сталося це 12 квітня. Щойно від затриманого працівники поліції дізналися, хто насправді телефонував жінці й розказував легенду про ДТП зі смертю, стали перевіряти ланцюг злочину далі.

- Ми встановили, що дзвінок був з виправної колонії, яка розташована у Хмельницькій області, і затриманий злочинець відбував там міру покарання, - говорить начальник обласної поліції.

Пошуки по колонії привели до 30-річного в’язня. У його камері, як розповів начальник поліції, провели обшук і вилучили мобільний телефон та кілька карток до нього. Слідчі вже мають докази, що саме цей зек дзвонив вінничанам, аби видурити 10 тисяч доларів.

Сидить цей засуджений, за даними відділу комунікацій обласної поліції, за грабіж та викрадення автотранспорту. Тепер відповідатиме ще й за шахрайство, і, не виключено, що не за один епізод. Санкція – до восьми років ув’язнення.  

- Крім того, ми встановили, що до злочинної діяльності цієї групи осіб мають причетність працівники установи виконання покарань, - сказав Юрій Педос.  

Тож виходить, що чи не уперше вінницька поліція дійде до верхівки найбільш поширеної шахрайської схеми. Досі, нагадаємо, часто виявилося, що дзвінки здійснюють з установ виконання покарань, які знаходиться на непідконтрольній Києву території. А припинити роботу зеків-шахраїв, що сидять, наприклад, у Луганській тюрмі, неможливо. Тому головний поліцейський області просить вінничан ігнорувати пропозиції викупу з поліції чи схожі.

- Не реагуйте на такі дзвінки, - каже Юрій Педос. - Якщо пропонують за винагороду звільнити вашого родича від кримінальної відповідальності, негайно спочатку зателефонуйте йому самому або одразу до органів поліції, і ми відреагуємо.


 

Читайте також: 

Дурили вінничан, які шукали роботу водіїв. Поліція спіймала злочинну групу (ВІДЕО)

Шахрайства процвітають у Вінниці. Схеми найбільш поширених і нових обманів

Порахуй до десяти і не плати. Про схеми шахрайств, які не вмирають (ВІДЕО)

Заявляйте на шахраїв. Прокурор розповів, чому не треба соромитись обману
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up