Слухаємо своє: ТОП-7 українських подкастів, які варті уваги

Слухаємо своє: ТОП-7 українських подкастів, які варті уваги
  • Подкасти вже не перший рік набувають популярності в світі, і в Україні в тому числі. 
  • Пропонуємо вам добірку подкастів на всілякі теми, починаючи від науки і закінчуючи розмовами про те, як творилася наша історія та ідентичність.

«Наразі без назви»

Як пишуть самі авторки, їхній проєкт — це подкаст, в якому Анастасія Євдокимова і Богдана Неборак ставлять одна одній складні питання про культуру й іноді читають книжки.

До прикладу, вони читали збірку есеїв Оксани Забужко «Хроніки від Фортінбраса». А в одному з крайніх випусків авторки подкасту обговорювали мовне питання. 

«Вулиця Степана Бандери»

У подкасті «Вулиця Степана Бандери» розказують, як творилася наша історія та ідентичність впродовж століть. 

Відео дня

«Поговоримо про креативних українців, які боролися за незалежну Україну та українську мову. Спробуємо з’ясувати, чи потрібні нам історичні знання, щоб знайти себе як націю та «горіти надзвичайним світлом» на міжнародній арені», — кажуть автори проєкту. 

«Простими словами»

Це подкаст про психологію від The Village Україна. Перший сезон був присвячений емоціям. Ведучими були сертифікований гештальт-терапевт Ілля Полудьонний та  редактор The Village Україна Марк Лівін.

Зараз автори подкасту обговорюють різні злободенні питання, до прикладу, що робити, якщо відчуваєте сором за щастя під час війни. 

«Україна розумна»

Серія подкастів «Україна розумна» від hromadske — це розмови філософа та письменника Володимира Єрмоленка із соціологами, теологами, істориками, науковцями про Україну. 

«Це інтерв'ю, що живуть довше за один день. Вони дають сенси і розуміння, а не лише інформацію, дозволяючи зупинитись і подивитися навколо. «Україна розумна» фокусується на пошуках української ідентичності та допомагає бачити Україну осмислено», — йдеться у описі проєкту. 

«Теорія неймовірності»

Ведучий проєкту — український письменник і популяризатор науки Макс Кідрук. У подкасті він розвінчує найпоширеніші в масовій культурі наукові міфи та стереотипи.

Наприклад, чи діє на нас 25-ий кадр? На скільки реальна загроза підвищення рівня океану на десятки метрів через потепління? Чи здатні електромобілі замінити весь транспорт? 

«Шит ай ноу Лайв»

Це авторський подкаст Кріс Косик та Діми Малєєва. Як описують вони самі, це розмови двох не експертів про все, що цікаво і незрозуміло.

До прикладу, автори обговорюють міфи, корупція, біблія, міські легенди, професії майбутнього. Загальне прослуховування за часів існування подкасту більше одного мільйону. 

«Чому вони крадуть?»

Це документальний наративний подкаст про культурні крадіжки, які росія вчиняє протягом багатьох століть в Україні. Це ініціатива кінокомпанія 435 FILMS.

«У п'яти епізодах подкасту ми розкажемо, як ці українські культурні цінності опинились в російських музеях і як можна спробувати їх звідти повернути», — йдеться у анонсі. 

Перший епізод вийде 6 жовтня. 

Читайте також:

«Гратиму, доки не закінчиться війна». Юна вінницька бандуристка збирає гроші для ЗСУ

Історичні постаті та сучасники: що ви знаєте про відомих вінничан? (ТЕСТ)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up