«Щедрик» Леонтовича в США: відзначать 100-річчя першого виконання «Carol of the Bells» в Нью-Йорку

«Щедрик» Леонтовича в США: відзначать 100-річчя першого виконання «Carol of the Bells» в Нью-Йорку
«Щедрик» Миколи Леонтовича є однією із найпопулярніших різдвяних пісень у світі
  • У 2022 році виповнюється сто років від першого виконання в США всесвітньовідомої різдвяної мелодії нашого земляка Миколи Леонтовича.
  • 5 жовтня 1922 року «Щедрик» вперше прозвучав у Карнегі Хол, а у 1936 році народилась його англійська версія «Carol of the Bells».
  • 4 грудня відбудеться концерт у Карнегі-Хол, де знову зазвучить «Щедрик». Дійство можна побачити онлайн.

В Нью-Йорку та Вашингтоні плануються заходи на честь 100-річчя з першого виконання «Щедрика» в США. Про це повідомила посол України в Сполучених Штатах Америки Оксана Маркарова в інтерв’ю Радіо Свобода.

За її словами, «Щедрик» для українців і «Carol of the Bells» для американців — не лише найпопулярніша різдвяна пісня, а й приклад культурної дипломатії. Посол нагадала, неймовірну, за її словами, історію.

«Хор, який виконував у США «Щедрик», поїхав саме з місією культурної дипломатії — через пісні доносити інформацію про молоду українську державу, яка здобула свою незалежність у 1918 році, але, на жаль, не втримала її тоді, хор опинився у США, — розповіла Оксана Макарова. — І у США були написані нові слова для «Щедрика» англійською мовою. І буде 100 років, коли в Нью-Йорку було вперше виконано цю пісню, яка за ці сто років захопила серця».

Відео дня

У Чикаго (США) показали анімаційну святкову проєкцію «Щедрик — Carol of the Bells: Розгортай магію свята», що відтворює оригінальний український текст та розповідає історію про ластівку, яка повертається додому навесні.

Днями Український «Щедрик» зазвучав на вокзалі Нью-Йорка. Київський дитячий хор просто на центральному  вокзалі міста виконав найвідомішу у світі різдвяну пісню, навіть не знімаючи верхнього одягу. Імпровізована репетиція одразу зібрала глядачів, які почали знімати незапланований концерт на телефони.

Концерт у Карнегі-Хол

У Карнегі-Холл у неділю, 4 грудня, відбудеться святковий концерт, у якому візьмуть участь хорові колективи з України та Північної Америки. Про це повідомляють на офіційному сайті концертної зали.

Концерт розпочнеться о 21.00 за київським часом. Пряму трансляцію можна подивитися за посиланням.

У концерті візьмуть участь: хор «Трініті Вол-Стріт» і український дитячий хор «Щедрик» з Києва, українська капела бандуристів Північної Америки ім. Тараса Шевченка, український хор «Думка» з Нью-Йорка, американська оперна співачка Джанай Брюггер та українська фолк-співачка Марічка Марчик.

Композитор Тревор Вестон також представить композицію на вірш Сергія Жадана, який був написаний під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Легендарний «Щедрик»

«Щедрик» — це українська народна колядка, музику до якої написав український композитор Микола Леонтович на початку ХХ століття.

Уперше «Щедрик» був виконаний хором Київського Університету у 1916 році. Тоді Микола Леонтович, родом із Брацлава, працював у Києві. Він керував хоровими колективами, викладав в Музично-драматичному інституті ім. Миколи Лисенка.

Композитор працював в музичному відділі Київського обласного комітету та у Всеукраїнському комітеті мистецтв та очолив щойно створений державний оркестр. Втім, стверджують, що до першого виконання публічно, Микола Леонтович 10 років вдосконалював твір, який народився на основі ще дохристиянської пісні, що виконувалась навесні.

Під час написання чотирьох нотної мелодії він черпав натхнення в українських народних піснях і мелодіях, які чув у дитинстві на Поділлі, де виріс.

В архівах вінницьких колекціонерів збереглася світлина, де Леонтович дерегує хором у Центральному парку Вінниці.

Напередодні святкування нового 1916-го року «Щедрик» вперше була виконана хором Київського музично-драматичного інституту імені М.В. Лисенка. Композиція мала колосальний успіх і буквально прославила свого автора, який однаково не вважав її ідеальною.

У 1921 році в США приїхав український хор Олександра Кошиця, який вперше в Америці виконав відому колядку в «Карнегі-Хол»

На цьому концерті був присутній відомий американський музикант українського походження Пітер Вільховський, який пізніше написав англомовну версію української колядки «Carol of the Bells». Пісня нагадувала мкзиканту передзвін дзвіночків, тому саме про них він і написав свої вірші.

«Carol of the Bells» сьогодні є однією із найпопулярніших різдвяних пісень у світі. Пропонуємо послухати перший запис «Щедрика» 1922 року.

 

Читайте також:

У світі «Щедрик» почули завдяки Петлюрі. Факти про життя і трагічну смерть Миколи Леонтовича

«Щедрик» знову у Карнегі-Хол. Вінничанка виправила помилку прем’єри колядки у Нью-Йорку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up