Як виховати свого собаку і як дресирування може перерости у спорт? Дізналися у кінолога

Як виховати свого собаку і як дресирування може перерости у спорт? Дізналися у кінолога
Ілля Черніков — керівник кінологічного центру Barks. Працює кінологом вже 12 років
  • Завести домашнього улюбленця — дуже відповідальний крок, адже це ще один член родини. А коли це ще й собака, то тут постає питання його виховання. 
  • Тож дізналися у вінницького кінолога, на що варто звертати увагу у вихованні та як дресирування може перерости у вид спорту.

Ілля Черніков є керівником кінологічного центру Barks. Сам він з Донецької області, але коли розпочалися воєнні дії, то переїхав до Вінниці. Цією справою займається вже 12 років. Крім того, в Іллі є спортивна собака — бельгійська вівчарка, яку йому довірили для участі в різноманітних спортивних кінологічних змаганнях вже протягом двох років.

Це заради вашого та собаки комфорту

І от професійний кінолог пояснив нам, що навчання собак можна поділити на такі категорії: дресирування, виховання та соціалізація. Дресирування — це навчання собаки командам, а виховання та соціалізація — те, чого варто навчити тварину для комфортного вашого з нею проживання.

Відео дня

— Якщо господарі не бажають, щоб їх собака виконувала якісь трюки, то це їх бажання. Однак слід все-таки приділити час вихованню, щоб з собакою було зручно в побуті та в громадських місцях. І плюс — важливо приділити велику увагу соціалізації, бо від цього залежить навіть фізіологічний стан тварини. Якщо вона не соціальна і потрапляє в невідомі для неї обставини, то переживає стрес. Тому важливо з дитинства почати її соціалізовувати, привчати до різних умов, з якими в майбутньому вона може зіштовхуватись. Це і громадські місця, це і скупчення різних тварин, де є діти, транспорт, тому подібне, — пояснює Ілля Черніков.

Попри те, що часто домашніх улюбленців дарують дітям, відповідальність за їх виховання повністю на дитину перекладати не потрібно.

— Тому що, банально, восьмирічна дитина не зможе з собакою навіть погуляти. Так, дитину слід долучати до допомоги та виховання, але все одно батьки повинні розуміти, що переважно це їх відповідальність, — наголошує спеціаліст.

Що робити, коли взяли цуценя до себе?

Найкраще для вас та собаки буде, якщо ви берете щеня двох-трьох місяців. Кінолог пояснив: якщо забрати цуцика дуже рано, то йому буде важко адаптуватися до нового середовища. І якщо ви заберете його після трьох місяців, собачка вже включився в певний режим, і переселення може бути стресовим.

Досвідчений кінолог розповів, що перш за все після появи цуцика слід вибрати місце, де він буде спати, розробити графіки на ігри, прогулянки, визначити розклад і вид корму, а також обрати місце для туалету. Важливо постійно міняти іграшки, щоб у собаки завжди було, чим погратися.

— Іграшку варто міняти, наприклад, кожні дві години, щоб вона не втрачала до неї інтерес, бо коли вона їй не цікава, то вона йде гризти капці, дивани, — зауважує Ілля Черніков.

Під час виховання важливо дотримуватися регулярності та графіку. Собака має знати, коли їсть, коли спить та коли йде гуляти.

— Часто у людей відсутня система, тобто вони один раз так роблять, інший раз так. Вони не мають чіткого плану, все хаотично, — розповідає Ілля про свої спостереження. — Має бути все структуровано, має бути система та чітка мета, до якої ви йдете.

Дресирувати можна самостійно і з інструктором

Однак, якщо ви хочете працювати зі своїм собакою над певними командами, то тут важливо використовувати мотивацію для навчання. Але ні в якому разі не використовуйте примус. І навчати свого улюбленця можна як самостійно, так і під наглядом інструктора.

Для кращого розуміння Ілля навів аналогію з автошколою: якщо ви точно знаєте, що можете самостійно навчити свого собаку командам, наприклад, за допомогою відеоуроків або власних знань, то до інструктора не завжди потрібно звертатися. Проте, у разі труднощів, звісно, можна попросити про допомогу і спеціаліста.

— Але як і в автошколі, інструктор за вас не буде їхати за кермом, так само і тут. Він корегує ваші дії та контролює ситуацію, дає поради, — розповідає кінолог.

Можна побудувати спортивну кар'єру

У Вінниці з'явилася арена для тренування собак, тому починає розвиватися спортивний рух в напрямку аджиліті. Як розповів Ілля, багато людей, які зверталися до кінологів про допомогу у коригуванні певних команд, пізніше продовжували розвиватися і вже тренуються, щоб представляти наше місто на всеукраїнських змаганнях.

— Змагання проходять відкрито, тобто навіть якщо ти не тренуєшся в нас, ти все одно можеш зв'язатися і записатися на змагання, але за умови, що ти знаєш, як це робити, ти знаєш правила й у тебе є досвід, — пояснив кінолог.

Отже, якщо ви готові разом зі своїм собакою спробувати себе у такому виді активності, то ви також можете навчатися цього вміння. Як розповів Ілля Черніков, у 99% випадків собакам подобаються такі заняття.


Читайте також:

Люди відрізані від міста. Чому громадський транспорт не може виїжджати за межі Вінниці?

Контакт з тваринами та інноваційне крісло. Розповідаємо про центр реабілітації ветеранів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Дар'я

    Не рекомендую б'є собак 👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
  • Елена

    Найкращий кінолог м. Вінниці.
  • Олег

    Номер можна

    Group reply Олег

    Кінологічний центр Іллі є в Інстаграмі, спробуйте там зв'язатися: https://www.instagram.com/barks.vn.ua

keyboard_arrow_up