Контакт з тваринами та інноваційне крісло. Розповідаємо про центр реабілітації ветеранів

Контакт з тваринами та інноваційне крісло. Розповідаємо про центр реабілітації ветеранів
Центр реабілітації ветеранів «Warriors Friends Rehabilitation». Тварини допомагають позбутися посттравматичного стресового розладу
  • У Вінниці функціонує центр реабілітації для ветеранів «Warriors Friends Rehabilitation».
  • Зустрілися з координатором та засновником центру, щоб дізнатися про можливі шляхи допомоги нашим захисникам та захисницям, які повернулися з фронту.
  • Тож як котики та собачки можуть допомогти нашим ветеранам? Розповідаємо.

Загалом, як розповіла координаторка «Warriors Friends Rehabilitation» Оксана Мазур, все розпочалося з проекту «Breaking the chains» завданням якого є евакуація тварин з прифронтових територій. Евакуюють від маленьких курочок до великих слонів та левів. Далі завдання доправити цих тварин на мирну територію та прилаштувати їх в родини, як українські, так і закордоні.

А ідея зробити це ще й центром реабілітації ветеранів «Warriors Friends Rehabilitation» належить засновнику цього проекту, Тому. Він є британцем і також ветераном, який служив у британській армії. І оскільки його товариші, як і Том, були в Сирії, Іраку та Ірані, то з власного досвіду знали, що може допомогти під час реабілітації для позбавлення від посттравматичного стресового розладу (ПТСР). Тому вирішили допомагати й нашим військовим.

Відео дня

— У Тома є собака, яка допомогла йому позбутися цього розладу, і не лише йому, а його побратимам, з якими вони разом проходили службу, тому він з власного досвіду знав, що тварини дуже добре в цьому допомагають, — пояснила Оксана.

Том зі своїм собакою

Оскільки тут був розташований притулок з евакуйованими тваринами з Херсонської, Донецької, Харківської й інших областей, то було раціонально на його базі облаштувати й центр, де ветерани проводили б час з ними. Нині саме на базі притулку у Вінниці знаходиться близько 60 собачок та 17 котиків.

Що є в центрі?

Спочатку зустрічі з ветеранами проходили на відкритих теритоторіях, майданчиках, Том та працівники, яких є семеро, збирали ветеранів з місцевих госпіталів та організовували різні заходи. Це могла був обмін досвідом, фото з тваринками, чай кава, рибалка.

Проте, коли настали морози, було вирішено облаштувати приміщення, в якому всі могли б зібратися. Так і з'явився фізичний центр.

Центр невеликий, двоповерховий. На першому поверсі є американський більярд , в який можуть грати й на візках, або з ампутацією однієї верхньої кінцівки, дартс, PlayStation, телевізор, комфортні крісла-мішки, туалет, повністю підлаштований для зручного користування людей на візках. Є також мінібар з кавомашиною та безалкогольними солодкими напоями. Окремо є приміщення з кріслом, яке допомагає хлопцям розслабити нервову систему за допомогою специфічних хвиль.

— Це крісло із технологією Shiftwave, американської розробки. Донори подарували його для Тома та його команди, саме для проекту реабілітації українських ветеранів. В Україні їх п'ять наразі. Крісло спрямоване на лікування фантомного болю та нормалізацію сну, — пояснює координаторка проекту. — Сеанси є різні, вони можуть тривати від 10 хвилин до години. Перед сенсом ветерани заповнюють форму, де відмічають свій емоційний стан до та після. Таким чином ми можемо відстежувати ефективність даної терапії. Унікальна розробка , вже тестують у відомих реабілітаційних центрах України.

На другому поверсі можна побачити облаштований для котяча сенсорна кімната. У середині неї є диван, на якому, як розповіли в центрі, хлопці люблять проводити час з цими пухнастими. З тваринами, які беруть участь у терапії з ветеранами займається кінолог.

— Оскільки наші тварини евакуйовані з зони бойових дій, то часто, так само як і військові, вони можуть бути поранені. Тому хлопці жартують, мовляв, дивіться, як я без руки, — розповідає Оксана. — Також, оскільки ми всіх тваринок намагаємося прилаштувати в сім'ї, то було так, що, поки військовий був у госпіталі, він приїздив сюди гратися з котиками. А коли його виписували, він з дружиною заїжджав, щоб забрати тваринку з собою.

Тому, якщо ви хочете завести собі тваринку, ви також можете звертатися до центру, щоб домовитися про це.

Як відбувається реабілітація?

Зазвичай за хлопцями їдуть в госпіталі та забирають до центру. Є безкоштовний трансфер в обидва боки, це спеціальний автомобіль з ліфтом для візків. Вже в центрі вони разом проводять час, дозвілля може бути різним: спілкування з побратимами, перегляд фільмів, ігри, проведення часу з тваринами тощо. У вихідні дні роблять перегляд футбольних матчів.Ну і звісно, за бажанням, кожен ветеран може пройти терапію на кріслі. Часто з військовими також їде реабілітолог, який контролює всі ці процеси.

Цікаво, як відзначила Оксана, те, що попри мовний бар'єр між хлопцями та Томом, вони все одно знаходять шлях порозумітися і завжди є теми, які можуть обговорити.

По обіді місцеві ресторани та кафе привозять їжу, тож голодними ветерани не залишаються. 

Оксана Мазур — координатор проекту

Вже після обіду ветеранів також разом завозять до госпіталю, оскільки зазвичай в цей час у більшості з них починаються процедури.

Зазвичай центр може вільно розмістити шість осіб, часто це нові люди, але є ті, які приходять частіше. Все це для військових є безкоштовним.

Додаткові послуги

Окрім реабілітації, в центрі можна отримати контакти юридичних консультантів. Наприклад, хлопцям розповідали про гранди, які вони можуть отримати на відкриття власного бізнесу, про виплати, на які вони можуть претендувати тощо. Також організація знаючи потреби ветеранів, часто забезпечує їх куртками , теплими речами і навіть візками. Допомагають в цьому іноземні донори.

Детально також інформують про роботу помічника ветерана. Про цю посаду розповідали у матеріалі:

Тож якщо ви відчуваєте потребу у такому виді реабілітації, то про усі деталі можете дізнатися написавши в повідомлення на Instagram-сторінці центру.


Читайте також:

Залишився без ніг та почав розводити креветку. Історія захисника Миколи Тарасенка

Син колишньої вінницької судді Чезганової на відео погрожував ТЦК та стріляв з пістолета. Що відомо?

Коментарі

keyboard_arrow_up