За принципом «рівний з рівним». Дізнались, як працюють помічники ветеранів

За принципом «рівний з рівним». Дізнались, як працюють помічники ветеранів
Помічники ветеранів працюють в прозорих офісах. Фото: Вінницька міськрада
  • Помічники ветеранів, що працевлаштовані у «Сервісному офісі у справах ветеранів» на базі Вінницького міського центру соціальних служб, вже тиждень працюють у Прозорих офісах Вінниці.

Робота помічників ветеранів стартувала 3 жовтня. 12 кваліфікованих фахівців, у минулому — самі учасники бойових дій або члени їхніх родин — тепер працюють у Прозорих офісах. Надають допомогу ветеранам за адресами: проспект Космонавтів 30, вул. Замостянська 7, вул. Брацлавська 85. Про це повідомили у Вінницькій міській раді.

Помічники ветеранів мають облаштовані місця, необхідну техніку та програмне забезпечення. За тиждень роботи вони встигли опрацювати близько 100 заяв від військовослужбовців та надати понад 200 послуг. 

До цього учасники проєкту «Помічник ветерана» три тижні проходили навчання, склали іспити з нової професії та отримали відповідний сертифікат.

Відео дня

«Перше завдання помічників ветеранів — це гідно зустріти ветеранів у Вінниці, допомогти їм оформити усі необхідні документи та пільги, — зазначає керівник «Сервісного офісу у справах ветеранів» Олексій Замірко. — Задля цього помічники ветеранів будуть комунікувати зі структурними підрозділами Вінницької міської ради — департаментами, які відповідають за ті чи інші питання».

Помічники ветеранів теж мають досвід бойових дій. Тому робота відбувається за принципом «рівний з рівним». Вони на власному прикладі розуміють, як потребують допомоги ті, хто з фронту повертається до цивільного життя.

— Самі помічники ветеранів також відвідують  реабілітаційні центри, лікарні та  інші установи, — розповідає керівниця міського департаменту соцполітики Валентина Войткова. — Мета: більше розказати про цей проект і охопити більшу частину городян. Ветерани і ветеранки — вони повертаються і будуть повертатися з війни, і дуже важливо, щоб вони не шукали самостійно  шляхи вирішення тих чи інших питань, а знали, що є помічник, який надасть повністю супровід, допоможе адаптуватися до цивільного життя.

Незабаром робочі місця помічників ветеранів створять також в органах Пенсійного фонду та приєднаних територіальних громадах.

До помічників ветеранів можуть звертатися:

  • ветерани війни, особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною;
  • члени сімей ветеранів війни, члени сімей осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, члени сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України;
  • військовослужбовці, які брали безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави, та були звільнені з військової служби, зокрема демобілізовані у визначеному законом порядку.

«Ми розуміємо один одного»

Вінничанин Олександр Марков за фахом — вчитель трудового навчання. На війні з початку березня 2020-го. Молодший сержант Марков був командиром взводу зв'язку 110-ої окремої механізованої бригади ім. генерал-хорунжого Марка Безручко. Воював на Авдіївському напрямку, де отримав поранення.

— Виїхали танки противника, почали стріляти прямою наводкою, — розповідає військовий. — Я втратив одну ногу, а з іншої відірвало литку. 

Три місяці захисник був на візку, довго лікувався. Зараз помічник ветерана, Олександр Марков своє майбутнє пов’язує з допомогою побратимам. 

— Багато таких хлопців перебувають у депресії через думку, що нікому непотрібні, — говорить Марков. — Мій знайомий із Запоріжжя настільки був «на межі», що якби ми не розмовляли один з одним, йому було б значно важче. Зараз він практично в нормі й чітко бачить своє майбутнє. Зрозуміло, що побратимам потрібна підтримка, і я хочу бути корисним їм, і собі звісно. Ще багато тих же поранених не знатимуть, куди і як звертатися, як потім з усім цим жити.

Зараз Олександр Марков консультує таких, як сам, побратимів в одному з прозорих офісів Вінниці.

— Мені дуже легко з ветеранами, ми розуміємо один одного, — розповідає помічник ветерана. — Ми не лише надаємо послуги документально, але й морально, психічно підтримуємо побратимів.

Проєкт в десяти областях України

Вінницька область — одна з чотирьох областей України, що бере участь у пілотному проєкті Міністерства у справах ветеранів «Помічник ветерана». Ще шість регіонів приєднаються до проекту Інституту помічника ветерана, — про це 10 жовтня повідомило Міністерство у справах ветеранів. Відповідну постанову ухвалив Кабмін. Причина — на прикладі перших чотирьох областей стало зрозуміло, що «пілотний» проект виявився успішним. 

«До нинішніх чотирьох пілотних областей — Вінницької, Дніпропетровської, Львівської та Миколаївської —  офіційно долучаються ще шість регіонів: Закарпатська, Київська, Сумська, Полтавська, Харківська та місто Київ», — йдеться в повідомленні.

Відомство додає, що кількість посад помічників збільшили з 400 до 550. Після навчання їх працевлаштують до Сервісних офісів у справах ветеранів у територіальних громадах, які беруть участь у проєкті. Міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна припустила, що в 2024 році помічниками ветеранів можуть стати 15 тисяч людей в усіх куточках України.

 

Читайте також:

«Це наш другий фронт». Захисник Олександр Марков про роботу помічника ветерана

«Відчувають себе не героями, а ізгоями». Розповідає психологиня, що працює з бійцями в лікарні

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up