Люди відрізані від міста. Чому громадський транспорт не може виїжджати за межі Вінниці?

Люди відрізані від міста. Чому громадський транспорт не може виїжджати за межі Вінниці?
Нині за межі міста не можуть виїхати такі маршрути: 10А, 5А, 16А та 11Б
  • Ні з міста, ні в місто не можуть поїхати жителі близьких до Вінниці територіальних громад. 
  • Чому маршрути, якими люди користувалися роками, не можуть виїжджати за межі міста? Та чи це буде проблема одного дня? Розбирались.

Про те, що 9 січня не будуть курсувати маршрутки 10А та 5А, дізналися з повідомлення Агрономічної сільської ради. Причина — перевірка маршрутів представниками Укртрансбезпеки.

Така новина обурила багатьох місцевих мешканців, оскільки це спричиняє великий дискомфорт. Лише в Агрономічному близько 80% працює та навчається у Вінниці. Тож для того, щоб мати змогу сісти на громадський транспорт, потрібно дійти до окружної, або як кажуть місцеві, до «робота». Це приблизно три кілометри від центру села, при тому, що саме зараз в нашій області настали сильні морози.

Відео дня

Що думають місцеві?

— А як же на роботу людям їхати, вони не думають? — написала пані Анна.

— А діти? Так само в школу і на додаткові уроки в місто багато учнів їздять, — додала Marina Mylymukha.

— Якщо це дійсно так, то дуже цікава позиція перевізника. Вони фактично монополізували цей маршрут і зобов'язані здійснювати перевезення. Натомість, вони, знаючи цю проблему, її не вирішують, а перекладають на користувачів. Керівник ТГ теж не вживав заходів до залучення іншого перевізника чи розв'язання проблем. Крайні мешканці, які самі мають захищати недолугого перевізника та безтолкове керівництво, — також прокоментувала дану ситуацію пані Ірина.

Тож, помітивши таку живу дискусію навколо цього, щоб заспокоїти жителів Агрономічного, одна з працівниць сільської ради повідомила, що 9 січня організовують безкоштовний доїзд пасажирів до меж міста Вінниця з 07.00 по 10.00 год. і 16.00 по 18.00 год.

Та і ці новини не потішили більшість, адже зазвичай всі звільняються з роботи лише після 18.00, а є і діти, які навчаються у другу зміну до 19.00.

Однак, як і більшість українців, почуття гумору не втрачали і в цьому випадку:

— Безкоштовно це з бюджету села? З податків громадян? А якщо працюю до 18.00, то додому на лижах? — написала пані Світлана.

— Не переживайте, там ж написали тільки дев'ятого, а далі можете на лижах в будь-який момент. Чекайте покращення кожного дня! — жартівливо відповів інший мешканець.

Не лише 10А та 5А

Проте, нас зацікавило, чому взагалі виникла така ситуація, що транспорт, який їздив по цьому маршруту більше восьми років, раптово через перевірку, не може продовжувати свою роботу.

І от вже в процесі розслідування дізналися, що це проблема на багатьох напрямках нашого міста та району.

Про це довідалися у голови Асоціації перевізників Вінниці Олександра Готи. Чоловік повідомив, що це не лише 10А та 5А, а й 16А та 11Б не можуть курсувати.

— Це машини, яким поліція не підписує паспорта маршрутів, — пояснив Олександр. — Вони усі вже там, а нам досі їх не погоджують. Ми виїжджаємо на маршрут, нам починають виписувати протоколи. А там же люди, ще й такий мороз, 16 градусів. Вони злі, а ми нічого зробити не можемо. Вже зверталися до обладміністрації, міськради, то чекаємо якихось відповідей.

Працівники навіть гадають, що це своєї міри диверсії, оскільки знають, що саме в подібних місцях альтернативних варіантів транспорту немає.

— Це ніби роблять, щоб спеціально налаштувати людей проти один одного, влади, — каже чоловік.

Те, що суспільство справді не задоволене цим усім і досить агресивно налаштоване проти влади та чиновників, помітно в чатах, де активно обговорюють цю проблему та чому вона виникла.

Якесь замкнене коло

Тож вирішили дізнатися і у голови Агрономічненської ОТГ, чи вирішиться це питання на наступні дні та що йому відомо про цю проблему. Та на жаль, достеменно нам не можуть сказати, чи завтра все буде добре. Ситуація досить нестабільна.

— Лише за сьогодні все змінювалося три рази, — пояснив Сергій Сітарський.

Пан Сергій розповів те саме, що і пан Олександр. Додав, що маршрути сільською радою були затверджені й вже три роки перебувають на розгляді у Національної поліції Вінницької області, яка не може їх підписати без конкурсу, який військова адміністрація не може провести через воєнний стан.

А те, що зараз перевізник відмовляється повноцінно виїжджати на маршрут, пояснює тим, що раптово Укртрансбезпека почала зупиняти водіїв маршрутних транспортних засобів та перевіряти їх маршрутні паспорти. Оскільки їх немає, то виписують протоколи.

— Коли попросили місцеву владу про розв'язання цієї проблеми, то через те, що ми ОТГ, в яке входить більше ніж дві громади, то цим питанням має займатися Вінницька обласна військова адміністрація. Ми вже лише за сьогодні говорили з Олександром Піщиком два рази, то він повідомив, що говорив з представниками Укртрансбезпеки Вінницької області, то вони сказали, що до вирішення цієї ситуації, чи проведення конкурсу, чи погодження маршруту, маршрут буде їздити, — розповів Сергій Сітарський.

Але як тільки о 10.00 відновили рух транспорту, то через пів години, Укртрансбезпека знову їх зупинила і написала протоколи на 17 тисяч гривень.

Журналістка «20 хвилин» намагалася зв'язатися з представниками Укртрансбезпеки Вінницької області, але на зв'язок з ними не вдалося вийти, бо усі контактні номери не дійсні.

Також, голова Агрономічненської ОТГ відмітив, що вони повідомили усі органи, що готові прийняти будь-який інший варіант транспортних засобів задля комфортного переміщення людей до міста. Зі своєї сторони усе погодять.

Нині ж були вже написанні декілька звернень до губернатора області з проханням чимшвидше підписати паспорти, або ж надати альтернативний вихід з цієї ситуації.


Читайте також:

Контакт з тваринами та інноваційне крісло. Розповідаємо про центр реабілітації ветеранів

Син колишньої вінницької судді Чезганової на відео погрожував ТЦК та стріляв з пістолета. Що відомо?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (20)
  • Олександр Зелений

    Кому ця їбуча влада допомагає?!Армії?Найменше допомагає по Україні...Це офіційна статистика...
  • Дмитро

    Агрономічне (трахают) бо воно не  іде під місто.Просто мафія підара Гройсмана.
  • Александр Мальцев

    Ну що навибирали,то їжте,хоч і очи повилазуть. Наступного разу,що б на стратєГєїв,не наступили знову...
  • Читач49

    Все дуже просто команда гройсмана хоче і це ОТГ під себе підмяти

keyboard_arrow_up