Особливий подарунок. Показали різдвяні листівки, від яких віє теплими спогадами

Особливий подарунок. Показали різдвяні листівки, від яких віє теплими спогадами
  • Коли приходить свято Різдва Христового, хочеться привітати усіх своїх близьких теплими словами.
  • У час миттєвого обміну повідомленнями через Internet згадаємо вітальні листівки, від яких віє теплими спогадами, атмосферою добра та любові.

На сторінці Вінницький обласний краєзнавчий музей виклали допис про різдвяні листівки початку ХХ сторіччя.

— Масовий випуск листівок був започаткований у Великій Британії в середині ХІХ ст., а вже наприкінці століття їх почали друкувати у Російській імперії. Саме на перше десятиріччя ХХ ст. припадає розквіт друку листівок: його виконували на високому поліграфічному рівні, автори експериментували із матеріалами, застосовували різноманітну аплікацію, — зазначають історики.

Відео дня

Різдвяні символи

Для новорічних та різдвяних листівок видавцями використовувалися найрізноманітніші сюжети: різдвяні символи, діти, колядники, тварини, янголята, новорічні прикраси, національні орнаменти і, звичайно, зображення Святого Миколая. Різдвяно-новорічні листівки друкувалися найчастіше з трьома видами написів: «З Різдвом Христовим!», «З Різдвом Христовим і Новим роком!», «З Новим роком!»

Листівка, що надійшла поштою, завжди сприймалася як особливий подарунок, вона зберігала тепло рідних чи дружніх рук. Для поштівок випускали спеціальні альбоми, ними прикрашалися інтер’єри будинків.

Поштові листівки

Перші дві листівки з комплексу священника Володимира Янси (1880–1931). В 1907 р. отець Володимир Янса з родиною переїхав до Вінниці у зв’язку з призначенням його завідувачем Вінницької церковно-вчительської школи. Близько 1919–1920 рр. вся родина оселилася у Жмеринці.

Тож всіх, хто відзначає це свято за григоріанським календарем, вітаємо з Різдвом Христовим

— Зичимо, щоб ваші оселі і цього Святвечора сповнилися посмішками й турботою близьких. Нехай вогник віри і надії зігріває Вас теплом вічних людських цінностей, освітлюючи шлях у щасливе, мирне майбуття! Бережіть себе і цінуйте те, що справді має вагу: здоров’я, рідних людей, вірних друзів, щиру любов, кожен прийдешній день, —  бажать працівники музею.

 

Читайте також:

Різдво Христове за григоріанським календарем: традиції святкування

У Вінниці розпочали працювати «ялинкові базари»: адреси дев'яти пунктів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up