Різдво Христове за григоріанським календарем: традиції святкування

Різдво Христове за григоріанським календарем: традиції святкування
  • Римсько-католицька церква, більшість протестантських церков та деякі православні відзначають Різдво за григоріанським календарем — у ніч з 24 на 25 грудня.

Святкування Різдва Христового 25 грудня прийняли на Ефеському (Третьому Вселенському) церковному соборі в 431 році, тому традиції католицького Різдва налічують понад півтори тисячі років.

Зустріч Різдва Христового у католиків проходить за суворим планом, який ніколи не порушується.

Святвечір

Традиції строгого посту 24 грудня дотримуються практично всі католики. У переддень Різдва готують і їдять тільки сочиво — зерна пшениці або ячменю, відварені у воді і приправлені медом. Піст закінчується з появою на небі першої зірки.

Відео дня

Сповідь і урочиста меса

Навіть ті католики, які протягом року рідко відвідують церкву, в Різдво обов'язково йдуть на урочисту вечірню месу, де зачитують уривки зі Старого Завіту і згадують біблійні події, пов'язані з народженням немовляти Ісуса. У переддень Різдва католицькі церкви відкриті з раннього ранку: парафіяни можуть прийти на сповідь і покаятися в своїх гріхах до настання свята.

Прикраса будинку

Різдво у католиків — це спокійне сімейне свято, яке зустрічають у вузькому колі. Будинки, ще задовго до настання свята, прикрашають яслами з фігурками немовляти Ісуса і Діви Марії, а так само соломою, яка у католиків є одним з головних символів Різдва.

Ці атрибути з'явлаються в будинках католиків зовсім не випадково. Яслами в старовину називалися годівниці для худоби. Саме в таку годівницю, застеливши її соломою, і поклала Марія свого новонародженого сина Ісуса.

Одна з цікавих традицій у католиків — доручати дітям виготовлення різдвяних іграшок. Такі підробки у формі ліхтариків, сердечок і різних звіряток потім теж вішають на ялинку в якості прикраси.

Що готують на різдвяну вечерю

Перед тим, як приступити до трапези, всі члени сім'ї моляться і за старшинством заломлюють облатку (прісний хліб). Різдвяна вечеря традиційно складається тільки з пісних страв: овочеві салати, яблука, мед, горіхи, родзинки, різні овочі, селера — все це символи здоров'я, удачі та достатку. Обов'язково на столі має бути і риба.

Цікаво, що за різдвяним столом завжди є одне порожнє місце: хто б не прийшов у будинок — він буде бажаним і дорогим гостем.

Колядування

Колядки в католицьких сім'ях співають і за різдвяним столом, і на наступний день після настання свята. Ряджені (не тільки діти, але і дорослі) ходять по домівках, співаючи пісні з побажанням добра і щастя.

 

Читайте також:

У Вінниці розпочали працювати «ялинкові базари»: адреси дев'яти пунктів

Тісто має декілька разів підійматися: рецепт «Різдвяного штолена» від вінничанки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up