Тісто має декілька разів підійматися: рецепт «Різдвяного штолена» від вінничанки

Тісто має декілька разів підійматися: рецепт «Різдвяного штолена» від вінничанки
Фото та відео зі сторінки Карини Марченко
  • До свята Різдва майже три тижні. Тож час навчитися випікати святковий пиріг, який потребує кропіткої роботи, але смакота виходить.
  • Ловіть рецепт «Різдвяного штолена» від вінничанки Карини Марченко.

— Дуууже довгий рецепт, одразу попереджаю, бо тісто декілька разів має підійматися. Я півночі вчора з ним гралася... Але якщо не маємо, що робити без світла, то якраз тривалий процес відволікає. Сама випічка займає хвилин 40-45, до години, яка в кого духовка... І дуже багато цукрової пудри треба, три упаковки в мене пішло, — зазначає вінничанка Карина Марченко на своїй сторінці у Фейсбуці.

Інгредієнти

Вінничанка поділилась рецептом на три середніх штолени по 500-600 грам або два великих.

Опара:

Відео дня
  • дріжджі — 15-20 грам
  • молоко трохи тепле — 150 мл
  • цукор — 1 столова ложка
  • борошно — 100 грамів

Тісто:

  • 2 яйця кімнатної температури,
  • вершкове масло 82% — 150 грамів розігріти, щоб рідке,
  • вершки або домашня сметана — 50 грамів
  • цукор — 80 грамів,
  • ванільний цукор —  1 пакетик,
  • сіль —  0,5 чайної ложки,
  • борошно —  450-470 грам +/- ще грам 50, скільки візьме.

Також буде потрібно ще:

  • вершкове масло розтоплене — грам 100-150, щоб змастити,
  • цукрова пудра — 300 грамів.

Також підготуйте пергамент для загортання, нитку, декор для готових штоленів.

Рецепт

Для опари у великій мисці змішуємо молоко + цукор + дріжджі + мука ( в такій послідовності). Замішуємо вінчиком до стану рідкого тіста, як на млинці.

Накрили рушником — і в тепле місце на 40 хвилин.

В окремій мисочці змішуємо тепле розріджене вершкове масло + 2 яйця + вершки (або сметана) + цукор, ванільний цукор, сіль. Збиваємо міксером, щоб цукор розчинився.

До опари додаємо цю суміш, перемішуємо.

Поступово додаємо туди борошно, замішуємо лопаткою, потім руками. Місимо десь хвилин десять. Знову накриваємо і тримаємо в теплі ще 40 хвилин.

Додаємо до тіста мигдаль, фундук та суміш сухофруктів з ромом та спеціями.

Перемішуємо тісто і начинку злегка, щоб усе змішалося. Знов у тепле місце на одну годину. Через годину тісто обминаємо, ділимо на три частини.

Розкочувати кожну частку у прямокутник товщиною 2 см й скрутити обережно у ковбаски такі чи як рулет. Залишаємо тільки вільний краєчок десь на 1,5- 2 см.

Кладемо на деко, застелений пергаментом. Сформуйте із пергаменту «роздільники», щоб штолени не злиплися. Кладемо туди штолени. І знову вистоюємо ще хвилин двадцять.

Нарешті можна пекти! В духовці на 160-170 градусів близько 40 хвилин.

Гарячі штолени промащуємо вершковим маслом з усіх боків, ретельно, без просвітів, від цього залежить збереження штолену. І так само обсипаємо з усіх боків максимально цукровою пудрою. Даємо вистигнути. Потім залишається загорнути штолени так само з цукровою пудрою в пергамент.

Зав'язуємо гарненько і лишаємо в прохолодному темному місці на три тижні, до Різдва.

 

Читайте також:

Найсмачніша страва: готуємо київську котлету за традиційним рецептом

Смачні вихідні: Клопотенко показав, як приготувати млинці на кефірі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up