Тісто має декілька разів підійматися: рецепт «Різдвяного штолена» від вінничанки

Тісто має декілька разів підійматися: рецепт «Різдвяного штолена» від вінничанки
Фото та відео зі сторінки Карини Марченко
  • До свята Різдва майже три тижні. Тож час навчитися випікати святковий пиріг, який потребує кропіткої роботи, але смакота виходить.
  • Ловіть рецепт «Різдвяного штолена» від вінничанки Карини Марченко.

— Дуууже довгий рецепт, одразу попереджаю, бо тісто декілька разів має підійматися. Я півночі вчора з ним гралася... Але якщо не маємо, що робити без світла, то якраз тривалий процес відволікає. Сама випічка займає хвилин 40-45, до години, яка в кого духовка... І дуже багато цукрової пудри треба, три упаковки в мене пішло, — зазначає вінничанка Карина Марченко на своїй сторінці у Фейсбуці.

Відео дня

Інгредієнти

Вінничанка поділилась рецептом на три середніх штолени по 500-600 грам або два великих.

Опара:

  • дріжджі — 15-20 грам
  • молоко трохи тепле — 150 мл
  • цукор — 1 столова ложка
  • борошно — 100 грамів

Тісто:

  • 2 яйця кімнатної температури,
  • вершкове масло 82% — 150 грамів розігріти, щоб рідке,
  • вершки або домашня сметана — 50 грамів
  • цукор — 80 грамів,
  • ванільний цукор —  1 пакетик,
  • сіль —  0,5 чайної ложки,
  • борошно —  450-470 грам +/- ще грам 50, скільки візьме.

Також буде потрібно ще:

  • вершкове масло розтоплене — грам 100-150, щоб змастити,
  • цукрова пудра — 300 грамів.

Також підготуйте пергамент для загортання, нитку, декор для готових штоленів.

Рецепт

Для опари у великій мисці змішуємо молоко + цукор + дріжджі + мука ( в такій послідовності). Замішуємо вінчиком до стану рідкого тіста, як на млинці.

Накрили рушником — і в тепле місце на 40 хвилин.

В окремій мисочці змішуємо тепле розріджене вершкове масло + 2 яйця + вершки (або сметана) + цукор, ванільний цукор, сіль. Збиваємо міксером, щоб цукор розчинився.

До опари додаємо цю суміш, перемішуємо.

Поступово додаємо туди борошно, замішуємо лопаткою, потім руками. Місимо десь хвилин десять. Знову накриваємо і тримаємо в теплі ще 40 хвилин.

Додаємо до тіста мигдаль, фундук та суміш сухофруктів з ромом та спеціями.

Перемішуємо тісто і начинку злегка, щоб усе змішалося. Знов у тепле місце на одну годину. Через годину тісто обминаємо, ділимо на три частини.

Розкочувати кожну частку у прямокутник товщиною 2 см й скрутити обережно у ковбаски такі чи як рулет. Залишаємо тільки вільний краєчок десь на 1,5- 2 см.

Кладемо на деко, застелений пергаментом. Сформуйте із пергаменту «роздільники», щоб штолени не злиплися. Кладемо туди штолени. І знову вистоюємо ще хвилин двадцять.

Нарешті можна пекти! В духовці на 160-170 градусів близько 40 хвилин.

Гарячі штолени промащуємо вершковим маслом з усіх боків, ретельно, без просвітів, від цього залежить збереження штолену. І так само обсипаємо з усіх боків максимально цукровою пудрою. Даємо вистигнути. Потім залишається загорнути штолени так само з цукровою пудрою в пергамент.

Зав'язуємо гарненько і лишаємо в прохолодному темному місці на три тижні, до Різдва.

 

Читайте також:

Найсмачніша страва: готуємо київську котлету за традиційним рецептом

Смачні вихідні: Клопотенко показав, як приготувати млинці на кефірі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Коментарі

21:50 «Під вікнами гуде генератор, не дає ні спати, ні жити, ні почути повітряну тривогу...» Чи є управа? 21:01 У муніципальному будинку на Привокзальній буде 34 квартири для учасників бойових дій 20:11 Чотири бригади ДСНС понад три години приборкували пожежу на олійні в Іллінцях 19:30 Більше опадів та морози до -8: прогноз погоди на вікенд 28-29 січня play_circle_filled photo_camera Від читача 19:05 Потрібен час: Енергетики не припиняють реанімувати українську енергосистему 19:02 Наші танкісти дадуть раду і «Леопардам», і «Абрамсам» — полковник Охріменко 18:27 «В’язні Джуринського гетто». Вчителька з Вінниччини зняла фільм, який покажуть в Ізраїлі 18:16 На Стрілецькій затримали вінничанина з наркотиками на 50 тисяч гривень photo_camera 17:37 USB-адаптери та мобільні роутери: як повернути інтернет, коли світло вимкнене, а зв’язок поганий 17:31 Замість візочків — гроші: привітали родини, у яких діти народились на Новий рік та Різдво photo_camera 17:05 Понад 50 мільйонів гривень витратять на капремонти доріг у Вінниці. Де саме? photo_camera 16:44 На найбільш завантажених та аварійних перехрестях працюють безперебійні світлофори 16:01 Посмертно відзначили 25-річного лейтенанта Єгора Головчанського 15:15 Розвідник з Вінниці, який пройшов Другу світову, відсвяткував 100-річний ювілей 14:00 Афіша Вінниці. Як дітям та дорослим відпочити на вихідних 28 та 29 січня 13:12 Захищаючи Україну від російських загарбників загинув військовий з Якушинецької громади photo_camera 12:25 «Мури. Погляд крізь віки»: вінничан запрошують на нову пішу екскурсію 11:39 Двірники працюють в посиленому режимі, а на дороги з ночі вийшла спецтехніка 10:52 Без води та світла: адреси, де у Вінниці 27 січня відключили послуги 09:58 «Найдовше волосся у немовляти»: 9-місячний Данило з Вінниці став рекордсменом України
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up