На фестиваль Operafest Tulchyn грошей вирішили не виділяти: реакція вінничан

На фестиваль Operafest Tulchyn грошей вирішили не виділяти: реакція вінничан
  • Бюджетна комісія Вінницької обласної ради вирішила не виділяти грошей на підтримку фестивалю під відкритим небом Operafest Tulchyn.
  • Ми зібрали, як на це відреагували губернатор Вінниччини Владислав Скальський, нардеп Лариса Білозір та інші люди.
  • Що думаєте Ви про закриття Operafest Tulchyn? Залишайте свої коментарі під публікацією.

— Замість створення нових культурно - туристичних маркерів Вінницької області, бюджетна комісія Вінницької обласної ради вирішила знищити найбільший оперний фестиваль України під відкритим небом на Тульчинської землі, — повідомила у себе на ФБ організаторка Operafest Tulchyn Ірина Френкель.

Вона згадує: «коли готували підсумкове відео міжнародного фестивалю @Operafest Tulchyn за 2017-2019 роки, я не могла передбачити, що буду його оприлюднювати за таких обставин і звертатися до голови бюджетної комісії пана Геннадій Мазур, який нагороджений почесною відзнакою області ПОКРОВИТЕЛЬ КУЛЬТУРИ - Вінницької області - 2019. Він своїм рішенням перенаправив 2 мільйони гривень з галузі культури (з гуманітарної сфери) в аграрний сектор.
Я не говорю про те, що це рішення - сигнал для міжнародних інституцій та партнерів, які підтримують фестиваль OPERAFEST TULCHYN, Це сигнал про те, що Вінницької області цей проект не потрібен. Депутати не зацікавлені в розвитку нашого регіону».

За словами Френкель, це напряму впливає на сталість проекту.

Відео дня

Вона надає наступні якісні та кількісні показники:

  • 135 тисяч глядачів, з яких більш ніж 20 тисяч - дитяча аудиторія.
  • 5 млн грн Інвестиції в культурний продукт території в сукупності за 2017-2019 роки по всіх грантових програмах та спонсорах. Водночас участь адміністрації за три роки десь 4 млн грн що складає менш ніж 25%. Це не притаманно європейським країнам, які стабільно щорічно вкладають минимум 50% від загальної вартості проекту, розуміючи вплив культурного прожукту на економічний розвиток території та формування інфраструктури.

Тульчин це:

  • Леонтович арт квартал - 2018 рік
  • ревітализована Музей-квартира М. Д. Леонтовича - 2019 рік
  • 6 ексклюзивних оперних постановок за три роки протягом трьох років
  • Перший в Європі дитячий оперний фестиваль KIDS OPERAFEST - 2019
  • Відродження Палацу Потоцьких, який руйнувався до 2017 року завдяки бездіяльності депутатського корпусу облради. 

— Саме проведення фестивалю привернуло увагу інвесторів та донорів щодо відновлення Палацу.

Наявність сталих партнерств з провідними театрами України, Європи та потужних агенцій США. Я особисто запрошую пана Мазура на публічну дискусію 16 грудня. Тема дискусії КУЛЬТУРНИЙ РЕСУРС - ЕКОНОМІЧНИЙ ВАЖІЛЬ РОЗВИТКУ МАЛИХ ТЕРИТОРІЙ, — зазначає Ірина Френкель.

 

Як відреагували на новину

Новий губернатор Владислав Скальський

— Культура змінює українські міста. Додає фарб та посмішок, натхнення робити нові проекти і натхнення їх підтримувати. Культура приносить гроші з туристами, створює нові робочі місця і цілу екосистему навколо культурного ядра, — пише губернатор на ФБ.

За його словами Operafest Tulchyn - це фантастичний проект, його необхідно бачити на власні очі. Особливо перед тим, як голосувати проти нього в Бюджеті Вінниччини 2020.

— Я категорично "за" фестиваль і маю надію на те, що депутати не підтримають скасування фестивалю на сесії обласної Ради, — підсумовує Скальський.

 

Народна депутатка Лариса Білозір

«Коли починався Операфест Тульчин три роки тому, мало хто вірив, що цей фестиваль стане щорічним і збиратиме тисячі глядачів. Тоді це зароджувалось з ідеї, на ентузіазмі та з великим бажанням звернути увагу на культурний потенціал краю.

Сьогодні оперний фестиваль, це вже одна з візитівок Вінниччини, що став наочним доказом, що культура - це, насправді, потужний локомотив для початку змін як в маленькій громаді, так і в країні в цілому. З огляду на це, ще важче зрозуміти мотиви резонансного рішення членів бюджетної комісії Вінницької обласної ради.

Адже фестиваль у більшості своїй, фактично втілюється за кошти спонсорів та партнерів, а бюджетні вливання витрачались на супутню інфраструктуру: сцену, креативні простори та технічний райдер.

Зокрема, минулоріч близько 6 млн. грн. було залучено коштів Польського уряду та інших міжнародних партнерів. Ще 2,8 млн. грн – кошти бізнесу (МХП). Наша ГО «Життя та розвиток громад» забезпечувала привіз дітей з різних районів округу на дитячий сегмент свята – це ще близько 500 тис. грн.. Більше мільйона гривень – внесок Тульчинської громади у вигляді розміщення та харчування артистів та персоналу.

Під культурну подію ремонтувалися дороги, площі, реалізовувалися гранти УКФ «Малі міста - великі враження», виграний проект ДФРР та виділений перший транш на реконструкцію площі Палац Потоцького на 8 млн. грн.

Тепер же припинення фінансування - це червоне світло для усіх. І це, в той час, коли обласне керівництво заявляє про розвиток інвестиційної привабливості регіону.

Резюмуючи. Сумно спостерігати, як особисті амбіції, які притаманні навіть обласним чиновникам, призводять до необдуманих і недалекоглядних рішень. Історія з фінансуванням Операфест - реальний такий вам приклад!», — зазначає Лариса Білозір на ФБ.

А ось як відреагували на новину інші люди:

Читайте також:

Яким став оновлений музей-квартира Миколи Леонтовича

Рок-«Щедрик», фаєр-шоу та пісочна анімація! Чим у суботу здивує новий фестиваль у Тульчині?
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (27)
  • Микола

    Все йде в упадок! До чого докеруються ці нові зелені?
  • Алла Шамкіна

    Шкода,громада повинна зважити за і проти
  • Alexey Shytov

    Так бюджет области стал в 2 раза меньше при зе. Конец эпохи бедности- зебилам кроме вечернего квартала ничего не надо
  • Поpошок

    Зефестиваль
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up